sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

KUN ELINKEINOTOIMI EI TOIMI


Kultakuumeen vallitessa Kaliforniassa varmimmin rikastuivat he, ketkä eivät koskeneet hakkuun vaan tarjosivat jotain vastineeksi, jotta saavat muiden kaivaman kullan itselleen. Aivan samoin mäillä käy vihreän energian kanssa. Suurimman hyödyn keräävät he ketkä ottavat energian talteen eivätkä he, ketkä energian tuottavat. Meillä satsataan tuulivoimaan ja aurinkovoimaan eli vihreään energiaan, kuten kymmenissä, ehkä parissasadassa kunnassa. Varmaankin teemme jonkinmoisen tilin vai teemmekö, sillä silloinhan energian hinta kääntyy jopa miinukselle, kun paistaa sekä tuulee ja energian hinta vaihtuu rutkasti plussalle, kun kylmä tuuleton pimeys lepää äiti maan päällä. Joku otti tämän puheeksi valtuustossa muutama vuosi sitten ja tarjosi ratkaisuksi vihreää vetyä ja vihreää ammoniakkia. Vaikka meillä on Yara, joka kuskaa Venäjältä lähes päivittäin ammoniakkia, ei kukaan viitsinyt puuttua tarjottuun vinkkiin - kuulimme ainoastaan vastaukseksi jonninjoutavaa virkahenkilön suoltamaa halpaa jargonia. Tiedä sitten kertoiko annettu vastaus paneutumisesta johonkin toivottomaan vai suistiko virkakunnan edustajan tajunnanvirran johonkin muuhun jonkin muu, mistä hänelle maksetaan - vaikkapa seuraavaan työpaikkahakemukseen.


Muutama vuosi sitten valtuustossa esitettiin kehotus toimia kuin Kokkolassa, jossa on aurinkoa, tuulta ja Yara, kuten täälläkin. Toisaalta Kokkolassa on viileämpää ja sieltä on pidempi merimatka maanosamme markkinoille. Joka tapauksessa lienee kohdallaan tiirata Kokkolan suuntaa ja pohtia heidän tekemiä ja verrata sitä meidän tekemättömyyteen - poikkeus lienee aktiivinen keskustelu veturivetoiseen väestönsiirtoon upotettavista veroeuroista. Mutta katsokaapa oheisista linkeistä kummoisia juttuja on tapahtunut Kokkolassa ja mitä on tapahtumassa vihreän energian talteenoton saralla. Verratkaapa vaikkapa vihreän vedyn ja saman värisen ammoniakin tuomaa huomiota ja mainetta Kokkolalle. Kaupungille on parempi istua ykkösluokassa, päättämässä, minne elinkeinojuna meidät vie kuin seurata resiinalla joukkoliikennejunaa, joka kasvattaa välimatkaa laiskaan resiinasetään. 


LINKIT:




lauantai 22. kesäkuuta 2024

TUE JOUKKOLIIKENNETTÄ - AJA POLTTOMOOTTORI HENKILÖAUTOLLASI


Suomalainen outous joukkoliikenteen osalta piilee siinä, että meidän taajamamme ympäristöineen ovat liian vähäväkisiä, jotta niissä toimisi itsensä, ilman tukia, kannattava joukkoliikenne. Joukkoliikenteemme rahoitus vaikuttaa jokseenkin idioottimaiselta puuhalta, koska se pitkälti katetaan verottamalla henkilöautoliikennettä. Jos siis kävisi niin, että henkilöautoilu romahtaisi, joutuisi joukkoliikennekin kriisiin ja vähentämään vuorojaan. Mikäli taas henkilöautoilu lisääntyy voimakkaasti, lisääntyy joukkoliikenteen tuki. Voidaan yhteenvetona todeta, että mitä enemmän ajat henkilöautolla, sitä edullisempaa ja monipuolisempaa on joukkoliikenne tarjonta, etkä tarvitse omaa henkilöautoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suurten kaupunkien liikennehankkeita tuetaan maakunnan autoilulla eli jättämällä täällä tiet kunnostamatta - autoilijoilta kerättiin taannoin noin 8,5 miljardia euroa veroja, tästä vain alle kymmenennes palautui liikenneväylien kunnossapitoon.


Joukkoliikenteen todellinen uhka piilee kuitenkin henkilöautojen sähköistymisessä. Verotulot romahtavat huolestuttavasti, kun väki siirtyy polttomoottorikärryistä sähkökieseihin. Suurten kaupunkien ulkopuolista joukkoliikennettä voidaan pitää typerysten haihatteluna, koska suurten kaupunkienkin tuen saantikin vaarantuu tuntuvasti. Kun valtiovalta alkaa korvaamaan polttomoottorikulkuvälineiden verotusta sähköiseen liikkumiskaluston rokottamisella piilee siinä oma vaaransa eli samalla kun nostetaan sähköisten yksityisautojen verotusta voi käydä niin, että teollisuuden sähköä ryhdytään verottamaan kohtuuttomasti kuten myös kotitalojen välttämätöntä sähkön käyttöä. Suomi on valintojen edessä ja pelkään meidän tarttuvan väärin keinoihin. Jo nyt sopisi pohtia, olisiko ollut parempi käyttää liikenteeltä kupatut miljardit eurot pääkaupunkiseudun liikerakennelmien ja joukkoliikennetukemisen sijaan vaikkapa terveydenhuoltoon, niin olisimme selvinneet pieleen menneeltä soteuudistukselta.

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

INVESTOINTIEN AIKA ja ASIANTUNTEMUS



Mynämäen tekonurmi on palvellut reilut 10 vuotta ja säästänyt vuositasolla merkittävästi kentän huoltokustannuksia luonnonkenttään verrattuna, siinä ohessa jalkapallokausi on pidentynyt kuukausilla. Samalla, viime vuosina, Mynämäki on vakiinnuttanut asemansaansa junioriturnausten pitopaikkana.


Aikoinaan jalkapallo oli puitteidensa ansiosta Uudenkaupungin harrastetuin laji - kaksi seuraa tarjosi viihdettä aikuisille sekä junnuille hyvän harrastuksen, vakkaliiga pyöri yli kymmenen joukkueen voimin ja kaikki kentät olivat laajalti käytössä. Sitten tulivat tekonurmet, joista jotkut, etenkin Turussa, maksoivat niistä kovat oppirahat. Meni muuta vuosi ja toimivia tekonurmia alkoi nousta kaikkialle. Uudenkaupungin nuoriso- ja liikuntalautakuntakin kävi tutustumassa Mynämäen uuteen tekonurmeen. Po. lautakunta päätti, että tehdään meillekin tällainen, se pidentää jalkapalloilijoiden kautta parilla kuukaudella molemmista päistä ja vapauttaa salitilaa muille lajeille. Kävi kuitenkin niin, että hallitus päätti ettei tuollaista luomusta tarvita. Niinpä, vastoin asiantuntijalautakunnan tahtoa, Suomen edullisin tekonurmi jäi syntymättä ja alkoi lajin jyrkkä alamäki Uudessakaupungissa.


Kun tekonurmea aikoinaan puuhattiin tänne, oli niistä maksettu muualla jonkin moiset oppirahat, joten sijoitus sellaiseen oli turvallista ja varmalla pohjalla. Meillä hallituksessa valtapuolueet jyräsivät koko hankkeen, kuten tuolloin esitetyt monitoimitalot ja uimahalliremontit. Joku totesi, että Pietolassa on Kupittaan jälkeen Varsinais-Suomen paras nurmikenttä, mitään tekonurmia ei tarvita. Esittipä joku veteraanipoliitikko ääni väristen kritiikkiä nuoriamme kohtaan: "Kun me oltiin nuoria ja aika kävi pitkäksi, niitettiin pellolta heinät, pantiin kahden heinäseipään väliin kalaverkko ja pelattiin lentopalloa, eikö nykynuorille mikään kelpaa?" Tuolloin tekonurmia oli Suomessa muutamia kymmeniä ja monitoimitalojen rakentaminen vasta alkoi. Meille niitä ei rakennettu, vaan hankkeiden kannattajat leimattiin plarissa persujen pelleryhmäksi. Nyt samat tahot, nämä kalaverkkoja heinäseipäisiin -tyypit, vaativat tekonurmea, kun niitä on maassamme lähes tuhat ja kaikki niistä ovat liipaisimella materiaalinsa vuoksi. Ja entä mikä on tänään hankkeen hinta? SE ON 781 000 EUROA! Tänne syntyy yksi Suomen kalleimmista eli kallein tekonurmi joka pahimmillaan kuskataan muutaman vuoden kuluttua jonnekin Hollantiin hävitettäväksi ongelmajätteenä ja EU-pykälien vastaisena.

Jos joskus tekonurmi olisi ollut vetovoimatekijä, on se tänään riskisijoitus liikuntapaikkaan, joita on lähes jokaisessa yli 5 000 asukkaan kunnassa. Koomisia ovat myös perustelut po. viritelmän takana: aikoinaan maakunnan ykköskentäksi rankattu Pietolan nurmi onkin nyt vaarallinen ja toisena syynä Pietolaan rakentamista perustellaan mainioilla suihkutiloilla. Jos tilat olisivat homejuustoa, ne tuoksahtaisivat hyvältä, mutta käytännössä ne ovat seuraavana uudistamisen kohteena. Tässä vaiheessa kannattaa muistaa Sorvakon kentän wc-rakennuksen hinta noin 350 000 euroa. Kun tähän vielä katsotaan kaupunkimme yli jyräävät talouden synkät pilvet - kirkkaista mahdollisuuksista kuluiksi mustuvat Wintterin näkymät sekä kuntatalouden yleinen tilanne Suomessa, voi vain ihmetellä intoa rakentaa Suomen kallein tekonurmi, kun sen ja oheisrakentamisen hinnasta olisi pelkästään paremmalla paikan valinnalla saatu puolet pois.

perjantai 7. kesäkuuta 2024

POSITIIVISIA UUTISIA TALOUSSUUNNALTA

Osaamista lisäämällä ja yhdistämällä elämys kasvaa valtaviin mittoihin kaikki yllätäväksi  nautinnoksi!


Meillä kuullaan omituisia juttuja, kun virkakunta raottaa äänihuuliaan: Pyöräkatokset lisäävät liikenneturvallisuutta, kaukalossa ei välttämättä ole laitoja jne.. Epäonnistumisia ja saamattomuutta selitetään mitä mystisemmin sanayhdistelmin ja kääntein. Samanlaista tarinointia yksityisellä selkotorilla seuraisi hyvin tyly ja yksinkertainen ratkaisu: Sinulla on vartti aikaa tyhjentää työhuoneesi laatikot ja häipyä tästä työyhteisöstä! Mutta meillä siedetään ja sulatetaan kaikki mystisemmätkin selitykset eli ollaan virkakunnan eikä kaupunkilaisten luottamushenkilöitä.


Nyt kuului aivan toisenlaisia uutisia eli Crushell-sali, joka oli joskus, myytäväksi osoitettu, taloudellinen kiviriippa kaupungille, tuotti menneenä vuotena 83 000eli teatteria ja tapahtumia kyettiin järjestämään kaikin puolin onnistuneesti. Mikä parasta kaiken takana piilee paikkakuntamme oma osaaminen ja tietämys, joka kerrankin sataa ihan kunnon valuttaa, euroja ei Uotin ruplia, kaupunkimme kassaani. Kuvitelkaapa mitä tällainen osaaminen tuo sitten, kun Wintteri uusine hienoine puitteineen otetaan käyttöön. Uudestakaupungista tulee merkittävä tapahtumien järjestämispaikkakunta. Meillä on vaihtoehtona jopa kahdet tilat, nykyinen Crushell-sali ja uusi Wintteri, nämä lisäävät paikkakuntamme vetovoimaa huomioarvon kautta ja mikä tärkeintä, oikein kanavoituna, tapahtuvat keventävät tuloillaan omien seurojemme ja järjestöjemme salinkäyttömaksuja

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

HUOMIO: HUOMIOKAA TARKLAN HUOMIOT 2023!


Jos jokin poppoo niin tarkastuslautakuntamme hoitaa leiviskänsä tyylillä. Se toimita tähtää aivan johonkin muuhun kuin kokouksiin, jossa kaikilla läsnäolijoilla on kivaa ja siinä sivussa siunataan, kun virkakunta järjestelee mieleistään kaikkea kivaa kaupunkilaisten piikkiin. Kuinka paljon ja positiivista tuulta kaupunkimme saisikaan purjeisiinsa, jos kaupunginhallitus ja tarkla vaihtaisivat paikkaansa. Jos mainitun vaihdoksen jälkeen syntynyttä uutta hallitusta täydennettäisiin kaupunkisuunnittelun luottamushenkilöillä kera sen esittelijöiden, niin Uusikaupunki taapertaisi aivan jossain muualla kuin matkalla puolitiessä helvettiin. Suosittelen vilpittömästi perehtymään tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen 2023 esiin nostoihin oikealla asenteella - ei siis ylimielisesti ja pilkallisesti naureskellen vaan po. lautakunnan huomiot käytännön toimissa noteeraten.

En halua johdatella ketään, mutta muutaman esiin noston toteutan. Katsokaapa kuinka hallituksen pöydästä noustaan hyväpalkkaiseen kaupungin hommaan samalla, kun muille kaavaillaan vyönkiristystä ja väen vähennystä. Tarkla nostaa esiin oivasti kaupunkimme hankkeiden etenemisen. Yhden keskikokoisen puurakennuksen remontti vie meillä enemmän aikaan kuin ranskalaisilta keskiaikaisen katedraalin entisöinti totaalisen tuhon aiheuttaneen palon jäljiltä. No, onhan tuo meidän kiinteistö vanha ja hankala suojelukohde. Aivan oma juttunsa piilee maksamissamme ja perimissämme vuokrissa. Kaupunki maksaa kammottavan suurta vuokraa kiinteistö A:sta, ostaa kiinteistön A:n, tekee siihen(kiinteistö A) miljoona remontin ja vuokraa kiinteistö A:n kunnostettuna takaisin kiinteistön entiselle isännälle huomattavasti itse maksamansa vuokraa edullisemmin. Tarkla on tehnyt tehtävänsä, nyt on kaupuginhallituksen vuoro tehdä sama eli vastata kaupungin taloudesta(blague) - BUAAH, HOH HEH HEH! joka tapauksessa kiitokset tarklalaisille: Kangas Tarmo, Pietilä Mauri, Ankelo Matti, Huovinen Tarja, Maikola Eija, Saari Mikko ja Sandell Päivi.


LINKKI: 

tiistai 4. kesäkuuta 2024

UKRAINAN TUKIJAT VENÄJÄN PUOLELLE














Pahan hyökkäyksen Ukrainaan tehnyt Venäjä on meidän valtamediassa kaiken pahan äiti - ilman Venäjää ja venäläisiä ei olisi sotaa, ei toraa, ei ollut tora tora toraa. Sen sijaan Ukraina on maailman onnistunein demokratia, jossa kaikki toimi ja harmonia vallitsi meidän valtamediamme mukaan. Moisella yksinapaisella ja mustavalkoisella tiedottamisella on kaksi häviäjää, ensinnäkin valtamedia itse menettää uskottavuutta, koska ensin ihmiset epäilevät ja seuraavaksi etsivät vahvistusta skeptisyydelleen muualta - näin medialukutaito kehittyy ja samalla viestimien uskottavuus rapisee. Valtamedian vetäjien tulisi hoksata, etteivät enää kaikkeen kansaan päde Goeppelsin toistojen metodi eikä Stalinin manipuloiva tiedottaminen. Toinen häviäjä on Ukraina itse, joka menettää tukea niin EU:ssa kuin kautta maailman. Samalla, mitä enemmän Ukrainan tuki keskittyy muutamaan universaaliseen inhokkivaltioon USA, Saksa, Ranska ja Englanti, sitä enemmän Ukrainan tuki kuihtuu globaalisti.

Kun meidän valtamediamme hehkuttaa Venäjän sotilaallisen nujertamisen tärkeyttä, etsien solkenaan tätä ajatusta tukevia asiantuntijoita, se unohtaa ne tahot, jotka haluavat rauhaa. Sveitsissä piti järjestää kokous, joka tähtäsi Ukrainan sodan lopettamiseen, mutta EU vesitti koko tapahtuman, kun päätti jättää Venäjän pois rauhantavoittelutapahtumasta. Tämän seurauksena ensin Kiina perui tulonsa Sveitsiin ja tämän jälkeen Saudi-Arabia. Syy perumisiin oli selvä, miten voidaan neuvotella rauha Venäjän kanssa, jos sitä ei edes kutsuta neuvotteluihin. Ukrainaan hyökännyt Putin esitti oman turvavyöhykeideansa, joten sieltäkin löytyy halua sodan lopettamiselle. Loppujen lopuksi ns. länsi on se taho, joka pitkittää kyseistä sotaa ja takaa brutaalin nuorten miesten teurastuksen ja siviiliväestön kärsimysten jatkumisen