lauantai 25. marraskuuta 2023

APATIAN APOSTOLIT - SANOJEN SYÖJÄT




Vaalilupausten suhteuttaminen tapahtuvaan vie viimeisenkin uskottavuuden päättäjistä, ketkä luovat ihanan kasvustrategian, jolla he syleilevät kansaa ja äänestäjiä. Edellisten muuttuessa maukkaaksi menuksi, jonka valtaan päässeet päättäjät hotkivat viimeistä pilkkua ja pistettä myöden ammottavaan kitaansa. Jos epäilette, muistelkaa vaalilupauksia ja lukekaa kymmenillätuhansilla euroilla valmisteltua strategiaa! Toteutuivatko ne, onko meitä 20 300, onko opetus parantunut, ovatko palvelut parantuneet, laskettiinko taksoja sekä veroja, entä kaupunkimme tulevaisuus, olemmeko varautunee ohdakkeisiin vuosiin kuten vaalikojuilla luvattiin eli kevennämme hallintoa ja kohtuullistamme palkkoja? Ei, ei ja ei! Jos aiemmin hullutukset siunattiin äänin 6-5, siunattiin ne vaalien jälkeen jopa äänin 8-3.


Siinä sivussa mammuttihanketta on valmisteltu, osan päättäjistä varoittaessa sen hintavuudesta ja vaikutuksista tulevaisuuteen. Tämä ei johtanut juuri muuhun kuin pohjattomaan toraan, jossa mentiin pääsääntöisesti henkilökohtaisuuksiin. Ratkaisujen sijaan multihankkeen puolustajat ja vastustajat sättivät toisiaan sillä seurauksella, että kaupunkilaisia on entistä vähemmän ja taloutemme tulevaisuus saa ahdistuneet asukkaat muuttamaan muualle. Kukaan ei pistänyt kortta ristiin sen eteen, että yhteishengessä olisi etsitty vastaukset jättihankeskeptikkojen vastauksiin. Vaikka megakombinaatti alkaa valmistua ja valmistuu vääjäämättä, sama keskustelijoiden keskinäinen sättiminen ja yksimielisen rakentamispäätöksenteon syövereissä pyöriminen jatkuu ja jatkuu. Kukaan ei vähääkään välitä syntyvän päättäjien kolossin sisällöstä, toiminnasta, rahoituksesta jne.. Kyseisen virityksen hyöty kansalle lienee sama kuin Neron kolossin hyöty roomalaisille.

Niinpä meillä valmistelee kaupungin hi/hestorian kalleinta hanketta poppoo, joka ei juurikaan, tilastojen valossa, onnistumisissa ryve. Sen lisäksi, että nuorillamme on ilkeitä ongelmia, lukiomme rankingsijoitus on noin 273, lukiorajan ylittäneistä nuoristamme lähes kaksikymmentä prosenttia suuntaa muiden paikkakuntien kouluihin, olemme valmiita leikkaamaan oppituntien määrää. Meillä olemassa olevan organisaation arvostelu on tabu ja sen päätöksiin on suhtauduttava kuin Jumalan sanaan. Jos et tähän alistu, joudut poliittisen kivityksen ja nonseleeraamisen kohteeksi. Vaikka kuinka esität THL:n tutkimuksia tai esimerkkejä, miten muualla on tehty, niin sinut sivutetaan happamalla ilmeellä kuin tunkkaisen huoneen kalakaalipieru.

Jos vaalien alla luvattiin muutoista, sillä saavutettiin hyvät valtasuhteet muutoksen aikaansaamiseksi ja strategiassa päättäjät sitouttivat itsensä muutoksen valmisteluun, ollaan näihin nähden otettu jättimäisiä harppauksia taaksepäin - kaupungin väkiluku on romahtanut, opetuksen laatu tippunut, mutta kaupunkiorganisaation johtajat istuvat entistä jämäkämmin etätuoleissaan. Heiltä ei saa edes kysyä mitään ilman, että löperö puheenjohtajisto nuhtelee kysyjää. Ja kuten todettua vaikka faktat kertoisivat mitä kaupungin jonkin toiminnan onnahtelusta, siihen ei saa puuttua - ei hallintosääntöä luotaessa, ei budjettia luotaessa eikä sopeutusohjelmaa luotaessa. Meillä virkajohto vie, kun aina alistuvat päättäjät hyväksyvät itselleen nöyrän vikisijän roolin.

Jos kaupunkiin puuhataan 300 000 euron liikuntapaikkaa 700 000 eurolla, täytyy se hyväksyä siinä, missä käsitys, jonka mukaan opetustuntien vähentämisellä ei ole vaikutusta opetuksen laatuun, kaikki täytyy hyväksyä mukisematta. Vaikka kävisi ilmi, että hankeen hinta on kohtuuton ja valmistelija ei tiedä edes hankkeeseen kohdistuvista kaikista avustuksista, ei saa kysyä eikä esittää vaihtoehtoja. Kun yrität tuoda tietoa, joka on kaikille tarjolla, sitä ei vaan noteerata. Jos valmistellemme niillä välineillä, jotka ovat vieneet kaupunkimme nykyiseen ahdinkoon, luulisi muutosmielialan siitä vahvistuman, mutta mitä vielä! Meillä muutaman johtajan jokelteluihin suhtaudutaan kuin paavi Raamattuun, vaihtoehtojen esittäminen ja kysyminenkin on kiellettyä. Meillä vallassa kökkivät apatian apostolit, joiden naamaan sattuu, jos he hymyilevät tai joku muu hymyilee. Voidaan puhua enemmänkin viidennestä kolonnasta, ilkeiden jinnien joukosta tai luottamushenkilöistä, ketkä eivät muista mitä tuli vaaleissa luvattua ja strategioihin kirjattua!

43 kommenttia:

  1. Ketkä ovat olleet kolme 8-3 äänestyksessä?

    VastaaPoista
  2. Kyllä noiden demonien päsmääminen pitää jotenkin saada loppumaan! Muutama virkamies on viemässä kaupunkia tuhoon. Meillähän on nyt yt:t käynnissä, olisiko jo aika?

    VastaaPoista
  3. U:gin "va. tekonurmi-hankeasiamiehen virassa" hiljan aloittaneelle J. Valkoselle (eläk, Ps) vaakakuppikysymys-sarja:
    1.
    Pitääkö uuteen ja moderniin isoon palvelukeskittymä-rakennukseen hankkia kaikin järkevin keinoin mahdollimman suuri, lähes 100 %:a hipova, käyttöaste vai ajetaanko edelleen U:gin kaupungin omistamia ja vuokraamia vanhoja rakennuksia kaikkia vähän ja pienellä liekillä, kenties 20-30 %:n käyttöasteella keskimäärin? Ikään kuin jokaisesta em. rakennusten, ison uuden ja lukuisten vanhojen, savupiipuista tulisi talviaikaan savuja.

    2.
    Mikä on U:gin kaupungin mahdollisesti yksinään hankkiman tekonurmikentän / investoinnin takaisinmaksuaika verrattuna Pietolan jalkapallokentän kunnostamiseen? Pitäähän muistaa se, että ns. tekonurmipäällyste vaatii vakaan perustusrakenteen.

    Lähdetään näillä kahdella kysymyssetillä liikkeelle.

    Ai niin, ensi viikon tiistaina valitaan pääkirjaston korjausurakoitsija. Ja ellei ihan kaikki ole vielä huomanneet, niin ensi vuoden budjettiin on esitty yli 300 000 euron määräraha, pääkirjastoon kohdistuva, entisen jo myönnetyn päälle.
    Vielä.
    Pohdintaa voi helpottaa se, että rahasummia voi ajatella vaikka sillä lailla, että nehän ovat vain lukuja, lyhyitä tai pitkiä. Ja että rahaa tulee aina jostain niin kuin sähkö töpselistä.
    JAa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastorakennus on ainutlaatuinen Pohjoismaissa. Se on saatava siihen kuntoon että se kestää tulevat vuosikymmenet kuten menneetkin. Korjauksen laadusta ei kannata tinkiä mutta ehkä kustannuksista. Esitetyt kustannusarviot voidaan alittaa laadusta tinkimättä kun mitään todellisista tietoa kustannuksista ei ole olemassa. Virkakoneisto heittää arvioita kustannuksista kuin "taikuri kanin hatusta". Mihin asiantuntija arvioihin kustannukset perustuvat ?

      Poista
    2. Tekonurmea ei kaupungin nykyisessä taloustilanteesta kannata enää kuin ne jotka sen puutetta eivät pysty ymmärtämään.

      Poista
    3. Miten yleensäkin lasketaan takaismaksuaika keinonurmikentästä. Sama kuin kysyisi mikä on uudesta leikkikentästä takaisinmaksuaika.

      Poista
  4. Kiitos käynneistä ja kysymyksistä! Olen jo vuosia ollut tukemassa kaupungin kiinteistömassan vähentämistä ja toiminnan siirtämistä muutenkin energiatehokkaisiin kohteisiin. Eli, sijoitetaan toiminnat sinne, missä se on järkevintä niin toimivuuden kuin kulujen suhteen.

    Kansaiväliset mitat n.100m x 64m (muissa otteluissa SPL:n hyväksymät aikuisten minirajat 90m x 45 m) kenttä siis sopii hyvin jäähallinjatkeeksi ja siinä pohjustus on valmiina. Erityisen tarkka olisin tekonurmen valinnassa materiaalien suhteen. Tekonurmissa on käytetty autonrenkaista tehtyä täyteainetta ja mitä ilmeisintä on, että pian siitä tulee ongelmajätettä. Tämän vuoksi kallistuisin puupohjaiseen tekonurmeen, vaikka kuminen saataisiin ilmaiseksi, kuten nykyinen elinkaarensa lopussa oleva tekonurmi. Suomessa on noin 400 tekonurmea, joten niitä on lähes joka kunnassa eli eiköhän tännekin ole aika tehdä sellainen. Pietolan kentän kunnosta tai kunnostustarpeesta en tiedä mitään.

    Kirjastot ovat muuttuneet viime vuosina niin rajusti, että eiköhän meidänkin tulisi unohtaa entiset suunnitelat kilometrien pituisine kirjahyllyineen - saattavat hyllyt jäädä tyhjiksi. Tästä yritin joskus valistaa hallituksen väkeä, mutta eipä kiinnostanut juuri ketään. Voitaisiinhan me uusia kirjasto 1800-luvun tyylillä: kirjasto öljylamppuineen ja vanhoine kirjoineen. Ehkä koko kaupungissa voitaisiin luopua sähköstä vai mainitaanko jossain, että sähkön saanti on lailla turvattava? Näinkö korvaamme sähkön vaikkapa kattavalla paineilmaverkolla. Itse siirtäisin jo ensi viikolla Raatihuoneen toimipisteen Alicenkadulle ns. Tupsulaan. Jotenkin minusta tuntuu, että kokoomus junttaa Passaria kirjastoon, jonne se myös sijoittuu, kunhan demarit saavat jotain tuplaten vastineeksi.

    Rauno Aaltonen ja Sami Virtanen olivat järjestään hallituksen äänestyksissä tukemessa sitä
    muutosta, jota oikeiston vaalikojuilla luvattiin äänestäjille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä java "hajoa" tekonurmeen. Jos kunnissa tekonurmia olisi 400 niin suurissa kunnassa voi ola useita. Montako kuntaa on ilman tekonurmea ??

      Poista
    2. Raatihuoneen toimipisteen voi hyvin sijoittaa kirjastoon. Ja sijainti erinomainen ja tilaa on.

      Poista
    3. Olipas J. Valkoselta perin teflonisia vastauksia jos olivat esittämäni kaksi kysymyssettiäkin.
      Enpä jatka huutokauppaa tämän enempää, koska seuraavana vuorossa saattaisi olla määrärahaesitys ties mihin areenaan tai urheiluhalliin.
      JAa

      Poista
  5. Lukion sijoitus tulee vielä laskemaan. Syy: sisään tuleva oppilasmateriaali, leikataan lisää kehyksistä ja tunneista niin ne loputkin nyt jo lukemaan oppineet eivät kykene lähtemään kolmannelle asteelle vasn jäävät ugiin. Ehkäistään ennakkoon muuttotappiota. Vai olisiko syytä mittiä uutta opetustoimen johtajaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyistäkään ei olisi pitänyt valita mutta osasi luovia sen verran että onnistui pääsemään päättäjien suosioon kaikenmaailman hankkeiden kautta.

      Poista
  6. Kiitos aktiivisuudestanne vierailla ja jättää jälkeä! Eiköhän tekonurmi ole jokaisessa Uudenkaupungin kokoisessa kaupungissa ja kunnassa. Tekonurmesta päätetään demokraattisesti ja minä olen reunaehtoni ilmaissut. Jospa anonyymina ei hyökätä ihan suoraan tunnistettavan virkahenkilön kimppuun. Muistakaa, että hänellä ei ole päätöksiä tehtäessä yhtään ääntä, joten vika luottamusmiehissä. Kun arvostelette kaupungin toimintaa, siitä päättää viimekädessä lautakunta, hallitus tai valtuusto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitkä liitoskuntien kadut tai tiet jätetään korjaamatta jos tekonurmeen löytyy peräti 0.7 miljoonaa niin kuin Ukin sanomista voi lukea torstain lehdestä? Tai vaihtoehtoisesti mikä liitoskuntien koulu tai päiväkoti jää korjaamatta? Kaupungilla on vain yksi kukkaro mistä näitä hankkeita rahoitetaan.

      Poista
  7. Missä kunnossa ovat kaupungin omistamat väestönsuojat? Entä varavoimalähteet kriittisissä rakennuksissa?
    Eivät taida olla muuten kunnossa!

    Kohdistaa päättäjät rahat kunnan kriisivalmiuden varmistamiseen ja lopettakaa rahojen selkeä tuhlaaminen toisarvoisiin asioihin.
    Kriisin alkaessa koristevalot sammutetaan ja kentät pysyvät tyhjinä. Samoin isot maalit kukkuloiden päällä.

    Tässä
    Synkkä arvio: USA on lähellä suursotaa, jonka se voi hävitä – ”Olemme askeleen päässä katastrofista”
    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ecefbc51-a277-4343-9867-1d131c8f8dd9

    VastaaPoista
  8. Vain muutaman vuodenko kesti tämä nykyinen keinonurmi?

    VastaaPoista
  9. Pitkälti samaa mieltä 22.02 kommentoineen kanssa. Varautuminen on nyt viisautta. Yhteiskunnan yhtenäisyyttä on alettu jo murentaa rajaturvallisuuden testillä ja kaksoiskansalaisten informaatiolla.
    Ukraina, Israel ja Taiwan. Nämä kolme kriisipistettä kun yhdistyy niin mitä sen jälkeen alkaa tapahtua.
    Onko itselläsi edes viikoksi jotain särkylääkettä kotonasi, haavojen paikkaus- ja desinfiointiainetta, tulitikkuja, vettä, polttoainetta, säilykkeitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pitäis venäläisten ja ukranalaisten sopia ennen kuin jenkit aloittaa euroopassa ison sodan . siellä kunnon sota nostaa kansan elintasoa ja usalle on sama missä soditaan, kunhan ei sodita omilla nurkilla.

      Poista
    2. Taisi jäädä nyt tuo kello 22.02 kommentissa ollut Iltalehden uutinen ymmärtämättä, mitä maailmalla on menossa. Ukraina ei välttämättä ole pahin kriisipesäke kun mietitään maailmanrauhaa. Vaakakupissa on kolmas maailmansota.

      Poista
  10. Kirjaston tapetit maksaa miltei 100,000€, kakskyt tonnia olisi oikea summa.
    Niin pääättäjiltä kuin johtavilta virahaltijoilta on suhteellisuuden taju kadonnut huut helvettiin.
    Rahaa on taseessa ja hyvin pyyhkiii, vaikkka kassa on tyhjä.
    Talous on kunnossa, vai onko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä voi lukea näistä tapeteista? Aika vaikea on tuollasia 100000 euron summia uskoa.

      Poista
    2. Ilmeisesti kyseessä on ns. paloturvallinen tapetti julkisiin tiloihin eikä normaali "seinäpaperi". Paloturvallinen tapetti maksaa noin 150€/rulla. Toisaalta voi olla klassinen esimerkki siitäkin, että kun sitovuustaso on johtaja niin "saatuja" rahoja voidaan käyttää muuhunkin, ehkä mukavaan kun tuli ylibudjetoitua tapetit.

      Mielestäni määrärahoja ei pitäisi myöntää ilman todellisiin laskelmiin perustuvaa hintaa yhteenkään hankkeeseen. Etukäteen saa hintatietoa ilman tarjouspyyntöäkin.

      Poista
  11. "Pohdintaa voi helpottaa se, että rahasummia voi ajatella vaikka sillä lailla, että nehän ovat vain lukuja, lyhyitä tai pitkiä. Ja että rahaa tulee aina jostain niin kuin sähkö töpselistä.
    JAa"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina ymmärtänyt että luku voi olla pieni tai suuri, ei koskaan lyhyt tai pitkä.

      Poista
    2. 50, 500, 5000, 50000, 500000 ovat eri pituisia eikö?

      Poista
    3. Oletin, että peruskoulunkin käynyt käsittää että lukuja ei muodosteta ja käsitetä pituuden mukaan. Olen pettynyt mutta en yllättynyt jos nykyisin lukuja käsitellään pituuden mukaan. Ehkä heijastaa valtuutettujenkin muutenkin vajaavaista tajua talousarvioin lukuihin. Tuskin huomaavat että onko jokin luku todellisuudessa pitkä tai lyhyt jos ei osata tulkita onko se esitetty taulukossa tietyllä asteikolla.

      Poista
    4. Mitä vain peruskoulun käynyt ymmärtää talousarvion luvuista? Esimerkiksi mitä lukuja tilinpäätöksen taseesta löytyy tai talousarvion sumupoistojen min ja maxprosenteista? Ei niitä opeteta edes lukiossa. Joten on siis olemassa pitkiä, lyhyitä, isoja, pieniä ja jotain niiden väliltä olevia lukuja.
      Eri asia on sitten kuin luvun perään laitetaan mitä niillä milloinkin mitataan. Pituutta, aikaa, lämpötilaa jne. Valtuutettujen työ on haastavaa eikö.

      Poista
    5. Valtuutettujen kyky arvioida kaupungin talousluja tai tilinpäätöksiä on lähes tavallisen kaupunkilaisen veronmaksajan tasolla eli lähes nolla.

      Poista
    6. Kaikkienko kyky? Ei kai sentään.

      Poista
    7. Ei kaikkien mutta suurimman osan. Saastamoinen ymmärtää hyvin, ymmärtääkö kj?

      Poista
  12. Miksi tekonurmikenttä? Kaupungissamme on satoja ratsastusta harrastavia tyttöjä, miksei välillä jotain heillekin? Miten 1 harrastus voidaan jättää täysin kaikkien investointien ulkopuolelle ja muille jaellaan rahaa ja tioja avokätisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko tuota että Ukissa olisi satoja ratsastusta harrastavaa tyttöä. Harrastuksena ratsastus tai hevosten pito yleisesti ei ole sieltä halvimmasta päästä harrastaa. Pelkästään se jo tukee sitä ettei esitetty luku voi pitää paikkaansa.
      Pohjatietona on se että ukilaisten keskimääräinen vuositulo varsin alhainen ja väestörakenne on miesvoittoinen.
      Näin faktojen ollen niin Ukin kaupungin maksamaa tekonurmikenttää ei tarvita eikä myös uutta hevosmaneesia.
      Hoidetaan ja taataan lapsille kunnon koulu- ja päiväkotitilat. Sekin on jo riittävän haastavaa miten kaupungin em. tilat jyvitetään.

      Poista
    2. Ei ole harrastajia, reilusti alle sata. Kallis harrastus, verrattuna muihin pallopeleihin.

      Poista
    3. Kesällä pelataan potkupalloa ja talvella pelataan ja luistellaan kaukalossa ja jäädytetyllä kentällä. Nämä riittää 95%:lle kaupunkilaisille nyt ja tulevaisuudessa. Tekonurmi on jonkun ällipitoinen oire.

      Poista
  13. Perspektiiviä oikeasti nyt Ukin kaupungin investointikohteisiin!
    Nyt varautuminen kuntoon. Komppaan eilen klo 22.02 laajemman perspektiivin keskustelua aloittanutta tällä

    Venäjällä lapset antavat nyt ilmi opettajiaan, äidit tyttäriään ja papit ripitettäviään
    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009637161.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä aviisi pitää typerykset vallassa ja tyhmät alistuu.

      Poista
  14. Juuri näin!
    Asiantuntija muistuttaa ikivanhasta sodankäynnin perusperiaatteesta Mainilan laukausten vuosipäivänä: ”Kannattaa varautua kaikkeen”
    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c01b30c1-b11c-4049-aa6e-805164a4aa76

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ollaan tiellä kohti Mainilan laukauksia. Suuta suppuun ja rauhaa rakentamaan.

      Poista
    2. Rajat auki ja kauppa Venäjän kanssa elvytettävä. Miksi suomalaisten pitäisi kärsiä Ukrainan tilanteesta ? Venäjän rajaliikenne auki ja tavaroiden, energian ja raaka-aineiden vienti ja tuonti nousuun. Näin tekee EU:n Unkari, jossa ensimmäiseksi ajatellaan oman valtion ja kansalaisten etua.

      Poista
    3. Ollaanko me pettureita ja jätetään ukrainalaiset yksin.

      Poista
    4. Ei Ukrainalaisia jätetä sen kummemmin kuin Unkarikaan. Suomella on paremmat taloudelliset mahdollisuuden auttaa kun kaikki omassa maassa on paremmassa kunnossa. Käsi ottaa ja käsi antaa.

      Poista
    5. Uusi normaali?
      Puolalainen asiantuntija varoittaa Suomea: Itärajalle voi kuolla ihmisiä
      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010025174.html

      Poista
  15. Politiikka ei ole tarkoitettu rehellisille.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!