sunnuntai 8. lokakuuta 2023

OSAAMATTOMUUS MAKSAA PITOVOIMANA
Kaupunki on myymässä teatterikiinteistöä. Tällainen esitys on tehty valmistelijoiden taholta. Toinen tokaisi, että nyt täytyy katsoa tiukasti ja vain eteenpäin. Minun mielestäni parasta on katsoa taaksepäin sen verran, että emme toista eilen tehtyjä virheitä. Pelkkä hätäinen vilkaisu peiliin ei riitä, sillä Uudellekaupungille tarjotut mahdollisuudet ja niiden onnistunut hyödyntäminen eivät todellakaan kohtaa - kaupungille tajottujen mahdollisuuksien ja onnistumisen väliin mahtuu armottoman valtava juopa. On siis tarkan syväanalyysin paikka eli katsottava totuutta suoraan silmiin ja nostettava kaikki ongelmat kaikille avoimeen tarkasteluun. Älyttömyys valmistelussa tulee estää ja torjua, se kuuluu päättäjän osaan. Pohditaanpa asioita perehtyen menneeseen!

Ensinnäkin teatteri, mitä sille on tapahtunut? Aikoinaan lähemmäs kymmenen bussia toi yhteen esitykseen vieraspaikkakuntalaisia maksavia teatterin ystäviä - tämä oli pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Teatterivieraat ostivat lipun, söivät aterian, ottivat muutaman hömpsyn ja käyttivät paikkakunnan yritysten palveluita ennen kotimatkaansa. Teatterin tarjoamat elämykset olivat kaupungilta selkeä sijoitus, joka toi korkona kaupunkiimme vuosittain tuhansia ostovoimaisia vieraita. Sen sijaan, että puhutaan teatterikiinteistön myynnistä, pitäisi mieluumminkin puhua teatterin paremmasta hyödyntämisestä eli, tässä tapauksessa, ottaa mallia omasta onnistumisesta, siis hunaijaisesta menneestä!

Aikoinaan teatteriamme tarjontaa hallitsivat esim. Heli Laaksosen näytelmien ensi-illat ja jopa suurtuotanto, kuten Sound of Music tai vaikkapa islantilaisen näytelmän Suomen ensi-ilta. Teatteri eli kaupungista ja kaupunki teatterista, kukaan ei kyseenalaistanut sen arvoa tai merkitystä Uudellekaupungille. Myös teatterin markkinointi piti sen parfemmin kuin hyvin esillä. Tätä täydensivät laajan huomion teatteriystävienpiirissä saaneet Olli Haapalan ammattitaitoiset arvostelut, joiden pelkään taustatyöhön, upposi melkoisesti aikaa. Jokaisen joka edes leikillään ehdottaa teatterikiinteistön myyntiä, tulisi perehtyä kiinteistön tarjoamiin mahdollisuuksiin, joista on meidän lähihi/herstroriassa mainiota esimerkkejä.

Kyseisen kiinteistön myynnin esittäjä ei ole vähääkään uusikaupunkilaisten asukkaiden asialle - hän leikkaa kaupunkimme pito/vetovoimaa. Toisaalta esityksen ymmärtää, koska hänhän ei tunne kaupunkia, kun ei edes ole eikä halua olla uusikaupunkilainen. Esityksellään hän pyrkii vain ja ainoastaan turvaamaan oman ja lähipiirinsä tulotasot ja tulojen jatkuvuuden. Päättäjien olisi viimeinkin hoksattava valmistelun todelliset motiivit, kun talousongelmien konkreettisen kuntoon saattamisen esiin nostoa ja esittämistä jarrutetaan ja osan valmistelua voidaan tulkita puuhailevan jopa valtuuston päätösten vastaisesti. Jos me annamme teatterin pois, siitä ei käypää hintaa saa ja se on ikuisesti pois. Eikö olisi valmistelulta ja päättäjiltä olisi järkevämpää satsata teatteriin suhteen ja vaatia siltä tuottoisia toimia kaupunkilaisten etujen mukaisesti. Laadukas teatteri on aina ollut osa uusikaupunkilaista identiteettiä eikä sitä voi myydä edes ajatustasolla.

Tavallaan osaamattomuus ruokkii pitovoimaa. Kun neidän valmistelun tuotokset aiheuttavat muualla lähinnä naurunpurskahduksen ja säälin sekaisia kyyneleitä, estää se, kuten on käytännössä todettu, virkakunnan halun päästä muualle töihin kantamasta vastuuta, täällä tehdystä, onnettomasta valmistelustaan, jonka jäljiltä kaupungin talous on raunioina. Näin osaamattomuus vankistaa pitovoimaa, joka tekee valmistelun tunareista eroon pääsyn entistä hankalammaksi. Samalla sen rinnalle syntyy työntövoimaa, jonka johdosta kaupunki menettää asukkaita, olemassa oleviin mahdollisuuksiin nähden, rajuakin rajummin. Tätä ilmiötä ruokkii lisäksi sekin, että muut kunnat noukkivat meidän valmistelulaarista ne harvat jalokivet, jotka siten, viemällä osaamisensa jo asukkaita plusmerkkisesti palvelevaan kaupunkiorganisaatioon, jättävät oman valmistelumme entistä ankeampaan osaamisvajeeseen. Tämä puolestaan kasvattaa takamatkaamme kilpailussa asukkaista, kun mainitun kaltainen pitovoima kasvaa yhä väkevämmin negatiivisemmaksi ja samalla asukaskatoa ruokkiva työntövoima saa uutta puhuria siipiensä alle - OLEMME OMAN VALMISTELUMME VANKEJA!

22 kommenttia:

 1. Kun katsoo mitä nuo muualle haluavat virkamiehet ovat saaneet täällä aikaan niin sillä cv:llä ei taida päästä muualle. Ja katso... Ne pätevät pääsevät...

  VastaaPoista
 2. Olen vainen vähäisesti Ämbärporilainen, lähinnä Pyhämaan mökkiasukkina.
  Seuraan tiukasti kaupungin poliittista pöhinää. Haastavalta tuntuu ja syntyy ajatus siitä, onko varmaa, että Ukilaiset ovat kuntavaaleissa olleet hereillä.
  Seuraavat vaalitkin ovat edessä. Joten...

  VastaaPoista
 3. Kaupunmnkisuunnittelu & co. lienee suurin työntövoima, lait eläkkeelle tai tekemään sitä työtä mikä hänelle kuulluu, ei tavita kalliita konsultteja jokka hommaan. Lisäksi meiltä. Puuttuu KAUPUNGINJOHTAJA. Sieltä saadaan säästöjjä.

  VastaaPoista
 4. Pitäisi kerätä kolehti ja maksaa ulos koko paskasakki. Maksaisi isonkin summan äkkiä takaisin.

  VastaaPoista
 5. Näillä em. tempuilla ei Ugin taloutta korjata. Selvitäpäs kh jäsen J. Valkonen, mitä säästöä kaupungin kiinteistöjen yhtiöittämisellä saadaan vuositasolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverin puolesta vastaan. Siirretään omaisuutta osaamattoman organisaation alta ammattilaisille.

   Poista
 6. Niinkö on, mitä Anonyymi klo 14.17 kirjoitti? Saanen olla eri mieltä. Muuttuiko satama kultakaivokseksi kun siitä tuli oy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungin hoidossa talot on päässy huonoon kuntoon. Parempi, että ammattilaiset hoitaa. Jos niin ei tehdä, kaupunki korjaa niitä samalla tyylillä, kun korjaa kirjastoa.

   Poista
  2. Satama on autotehtaan romuvarasto. Käykää vilkaisemassa.

   Poista
  3. Tosi on. Jotain ihmeellisiä häkkejä, joilla ei ole mitään tekemistä merenkulun kanssa. Voisivat sijaita kauempanakin rannasta vaikka Laitilassa.

   Poista
 7. Kommentoin yhtiöittämiseen sun vuodatus-blogissa.
  JAa

  VastaaPoista
 8. Nämä bussilastilliset teatterikävijöitä ei juuri muualta palveluita ostanut kuin paikalliselta ravintoloitsijalta.
  Onko valtuutettu Valkoselle esitetty jokin laskelma siitä, mikä oli tai on ulkopaikkakunnalta tulleiden nettovaikutus kaupungin vireyteen sen jälkeen kun poistetaan kulupuolelta laskennalinen tilavuokra ja korjauskulut, teatterihenkilökunnan palkkakulut ja kaupungin tuet?
  Lisäksi kaksi tosiasiaa on hyvä tiedostaa. Teatteritoiminnot eivät ole lakisääteisiä palveluita ja Crusellin teatterirakennuksen mahdollinen omistajan vaidos ei muuta teatterin toimintoja.

  VastaaPoista
 9. Onko Koripallo, urheiseurat, grusellviikko lakisääteisiä joille jaetaan avustuksia?

  VastaaPoista
 10. Ei kaupunki maksa teatterin palkkakuluja.

  VastaaPoista
 11. Minusta kaikki ei lakisäästeiset pitäis lopettaa, saadaan talous ja vetovoima asiat kertaheitolla kuntoon.

  VastaaPoista
 12. Siivous, kiinteistönhoito, äänitekniikka, kulttuurityöntekijät...

  VastaaPoista
 13. Jokainen valtuutettu puolustaa jotain itselle (jollekin) lähellä olevaa ratkaisua. Nyt tarvitaan ratkaisu, jossa kaikki ensin kärsivät mutta lopulta kaikki ovat voittajia kaupungin kehityksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin, kun on kriisi päällä tehdään ratkaisuja kaupungin asukkaitten edun mukaisia. Vasemistolla on yleensä ratkaisuksi nostetetaan veroja ja ylemmät virkamiehet palkitaan palkankorotuksilla.

   Poista
 14. Mikähän olisi selainen kaikkien ratkaisu? Aika heikko on ennuste.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Yleensä onnistumisen taustalla on faktoihin perustuva suunnitelmallisuus ja luovuus. Meillä pääsääntöisesti selitellään menneitä ja jatketaan, ikävistä kokemuksista huolimatta, samalla tyylillä eteenpäin. Pitäisi pohtia jo sitä, mitä maksaa valmistelu ja käsittely niin epärealistisen ajatuksen kuin tetterin myynnistä. Ei millään myynnillä saada paikattua lopullisesti sitä, että Uudellakaupungilla ei ole varaa nykyisenkaltaiseen valmisteluorganisaatioon.

  VastaaPoista
 16. Tuplasalit valtuustolle ja teatterille. On Crusellii, on Wintterii. Koska me voimme. Niinkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kysymyksestä! Niin on päätetty ja sen kanssa on elettävä. Tilanne olisi kokonaan toinen, jos Crushellin ostajia olisi liuta jonossa tai edes yksi tai tietäisi minkälainen estradi monitoimijataloon tulee.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!