lauantai 14. lokakuuta 2023

KAUPUNKILAINEN ENSIN!

 

Lisättäisiinkö harkintaa/osaamista valmisteluun ja järkeä päätöksen tekoon, siinä tarjolla oleva vaihtoehto nykyiseen. Meillä pyritään parantamaan kaupungin notkahtavaa taloutta äärettömän erikoisin keinoin, joka tuskin toteutuu ilman jinniä. Henkilöstöpäällikkö esittää esim. teatterin myyntiä. Ainoa mitä hän tuolla esityksellään osoittaa on se, ettei hän ole käynyt teatterissamme teatteriesityksiä katsomassa. Kun tutkailemme kaupunkimme nuorisotyöntekijöiden määrää ja nuorisotilojen aukioloa, tuntuu ihmeelliseltä, mihin tarvitsemme viittä nuorisotyöntekijää, jos nuorisotilat sulkeutuvat pääsääntöisesti klo. 17.00 keskustassa ja kylistä ne puuttuvat lähes kokonaan. Paikat auki vai väkeä pois - mielummin ensimmäinen vaihtoehto!


Jos lukioon päässeistä oppilaista kaksikymmentä prosenttia jatkaa kouluaan muualla, jos lukiomme rankingsija on 273, jos somessa nousee esiin koulujemme kiusausongelmat ja vieläpä koululaisia kerrotaan kuljetetun kaupungin kustantamalla katsastamattomalla autolla, sopii pohtia opetustoimen tilaa kokonaisuudessaan. Oletteko havainneet elinkeinoelämässämme kehittymistä esim. monipuolisuuden suhteen tai kuinka kaupunkimme markkinointi näkyy maailmalla, kun vastaus on ettei mitenkään, sopiiko tuokin toiminta sektori ottaa suurennuslasin alle tarkasteluun. Kun edellisiin lisätään kirjastoremontti, A-sairaala, lahoava lankkuranta, kaupungin tulevaisuuden murskaavat talousnäkymät, niin eikö olisi kohtuullista kääntää tarkistava säästökatse johtoryhmän ja sitä nolosti nöyristelevään puheenjohtajistoon.

Edellä mainitusta on seurannut se, että, mahtavista kehitys mahdollisuuksista huolimatta, olemme muuttotappiokunta, jonka taloutta varjostavat synkkääkin synkemmät talouskoettelemukset. Kun tähän tilanteeseen on ajauduttu arvioisin ensin kaupunkiorganisaation johdon kyvykkyyttä tehtäviensä hoidossa - ovatko he parantaneet kaupunkilaisten elämistä ja olemista olemassa olevien mahdollisuuksien mukaisesti? Tähän eivät voi vastata myönteisesti edes he, ketkä yrittävät taseella maksaa kaupungin kuluja! Onko esim. paikallaan tarkistaa kaupunginjohtajan reilun kymppitonnin kuukausiansiota, kun hänen organisaatiostaan hävisi lähes 60 prosenttia sote-uudistuksen myötä ja onko hallituksen esittelijä rikkonut lakia, kun ei ole tuonut po. asiaa pykälänä kaupunginhallitukseen?

Muitakin huomioita rohkenen tehdä. Jos pääsemme pian eroon talousjohtajasta, joudumme luopumaan hallintoasiantuntijasta, niin emmekö voi yhdistää näitä tehtäviä lisäten siihen myös henkilöstöjohtajan tehtävät. Näin saavutettaisiin ns. säästö, joka lienee noin viiden tavallisen kaupungin työntekijän keskipalkan verran. Jos opetustoimen tehtävät hoitaa jatkossa, kuten joillakin muilla paikkakunnilla, vaikkapa lukion rehtori, löydämme lisää merkittävää säästöpotentiaalia. Entäpä elinkeinojohtaja, voisiko hänen tehtävänsä siirtää kaupunginjohtajalle, elinkeino-osaamisellahan hän tänne ratsasti? Toisin kuin henkilöstöjohtaja, minä lähtisin muokkaamaan kaupunkiorganisaatiota siihen kuosiin, että vähemmillä kallispalkkaisilla johtajilla se palvelee kaupunkilaisia entistä edullisemmin, mutta ennen kaikkea paremmin!

Mielestäni meillä on oiva mahdollisuus uudistaa osaamattomuudellaan pitovoimaansa kasvattanutta kaupunginjohtoa. On kuitenkin turha luulla, että organisaatiojohto itse tähtää mihinkään muuhun kuin oman olemisensa turvaamiseen muuttumattomin ehdoin. Vain siten, että suuntaamme taantumuksellisen johtomme aktiivisuuden brežneviläisen pysähtyneisyyden ylläpidosta positiiviseen tulevaisuuden vahvaan valmisteluun, käännämme kaupungin kurssia ja vältämme törmäyksen jäävuoreen. Meillä on luonto ja kohta puitteetkin puolellamme, joten onnistuminen muutoksessa ja sen jälkeisessä valmistelussa on lähitulevaisuuden päätöksenteon laadusta kiinni. Odotan etenkin kaupunkisuunnitteluvaliokunnalta paljon, siinä määrin positiivisia ja luovuudesta voimaa hakevia ovat olleet sen kokoukset!

25 kommenttia:

 1. Kaupunginvaltuuston enemmistö johtaa kaupunkia vuosittain myöntämiensä määrärahojen puitteissa.

  VastaaPoista
 2. Johtamiseen kuuluu myös tarvittava puuttuminen. Onko nyt niin, että on alkamassa puuttumisen aika.
  Kuntapoliittinen menneisyys yli 30 vuoden ajalta saa nyt väistyä. Onnistuuko?

  VastaaPoista
 3. Kiitos vierailuista ja kommenteista! Muutama luottamushenkilö on pyrkinyt toimimaan, kuten he kaupunkilaisten parhaaksi lupasivat työskennellä. Ikävä kyllä, tämä on jäänyt vähemmistöksi, mutta jos se minusta sekä mainitusta muutamasta on kiinni, tyyli muuttuu ja olisi muuttunut jo kaksi vuotta sitten.

  VastaaPoista
 4. Cruselli myyntiin vaan. Teatteri maksakoot itse toimitilansa. Ja Raatihuoneelle luulisi ostaja löytyvän joten lihoiksi sekin.

  VastaaPoista
 5. Näiden kahden kohteen myymisellä jos niitä edes saa myytyä kaupungin kassa tuskin monella sadalla tuhannella eurolla kohentuu.

  VastaaPoista
 6. Poliitikkojen enemmistön pitää lähteä ajamaan johtoportaan tehtävämuutoksia. Johtotason työntekijät eivät tee yhtään esitystä vaan nauttivat saavutetuista eduista niin kauan kuin on mahdollista.
  Tilannehan olisi sama kuin antaisi itse itsellensä potkut jos he toinen toisilleen alkaisi miettiä tehtävämuutoksia. Vai onko joku eri mieltä?

  VastaaPoista
 7. Selväkin, että johtoon ei tule muutoksia, mutta suorittavaa porrasta vähennetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luottamusmiehet päättävät johtajien määrästä ja palkasta. Jos niistä ei leikata, on se pois kaupunkilaisten palveluista.

   Poista
 8. Tarkennus edelliseen on siis, että kaupunginvaltuutettujen enemmistö päättää vuosittain myöntämiensä määrärahojen puitteissa kaupunkilaisille erilaisia palveluja tuottavien työntekijöiden määrän.

  VastaaPoista
 9. "Odotan etenkin kaupunkisuunnitteluvaliokunnalta paljon, siinä määrin positiivisia ja luovuudesta voimaa hakevia ovat olleet sen kokoukset!"

  Tosin sanoen p:tä jauhettu ilman mitää konkreetista tulosta tai esitystä. Positiivisia miten ? Luovuudesta voimaa voi hakea jos siihen pystyy ja tekojen kautta toteuttamaan eikä yksin sokeana etsimään ja puhumaan. Turha "kerho" !

  VastaaPoista
 10. Mahtavaa. Kun katsoo tätä tämän päivän valiokunnan esityslistaa niin johan sillä kaupunki pelastetaan.

  VastaaPoista
 11. Kiitos käynneistä ja napakoista näkemyksistanne! On täysin perusteltua suhtautua skeptisesti ko. valiokunnan touhuihin. Antakaa kuitenkin sille aikaa, valiokuntahan on kokoontunut vain muutamaan otteeseen. Puheenjohtaja Laura Kontu tuo tuoretta näkemystä, Merja Koski kokemusta ja Birgitta Runola uusia vaihtoehtoja valmisteluun, joten ei tuomita po. kuppikuntaa muun valmistelun ja päätöksenteon aiemman saamattomuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 12. Samat henkilöt voivat olla muutenkin yhteydessä erilaisen tavoin ja viestinnän keinoin. Mikään ei estä muidenkaan luottamushenkilöiden osallistumasta kaupungin kehittämiseen. Mainitsemasi "kuppikunta" on täysin turha. Asiat joita se käsittelee pöytäkirjan ja esityslistan mukaan voi jo nykyinen luottamushenkilöorganisaatio käsitellä. Mitään lisäarvoa se ei tuo kaupungin kehittämiseen ainoastaan osallistujille kokouspalkkiot. Kaupungin etua ajatteleva osallistuja harkitsisi osallistumista muusta kuin henkilökohtaisen kokouspalkkion näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja inhorealistisesta kommentista! Itsekin olin ja olen sitä mieltä, että mitä enemmän miettiviä päitä, sitä todennäköisempää on onnistuminen myös kehittämisen suhteen. Pidän kuitenkin po. valiokuntaa Hyvänä/viimeisenä mahdollisuutena saada nykyisistä päättäjistä enemmän irti, kun se keskittyy kokouksessa kaupunkimme tulevaisuuden suunnitteluun. Jos en suhtautuisi siihen positiivisin odotuksin, en olisi lähtenyt valiokuntaan mukaan. Ikävä, että olemme auttamatta myöhässä, kyseinen kuppikunta olisi pitänyt perustaa jo kaksi vuotta sitten.

   Poista
 13. Mitä tällä kuppikunnalla luulet Valkonen saatavan aikaiseksi? Sinullakin on kuntapolitiikan kokemusta useammalta vuosikymmeneltä niin sitä taustaa vasten lausuntosi eivät vakuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo Javan käyttämä sana kuppikunta osoittaa, että hänen kirjoituksensa on silkkaa sarkasmia.

   Poista
  2. Jos Javan mielestä kyse on kuppikunnasta ja hän on sen jäsen niin sarkasmiin vertaus kaipaa hänen selitystään. Valtuutetu Javan "jutut" saavat uuden, valitettavan, ulottuvuuden missä yhteydessä tahansa.

   Poista
  3. Tässä se taas tuli. Paha Java on kaiken takana vaikka nytkin yrittää tuoda asiaa positiivisesti esiin. Muut syö vaalilupauksia ja se on hyvä. Surkeaa touhua.

   Poista
 14. Mitä tarkoittaa, että "Java on kaiken takana"?

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Mielestäni kuppikunta on hyvin kuvaa nimi po. poppoolle. Käsitellään kunnallisia asioita ja kallistellaan kuppeja, kahvikuppeja. Nostin kolmen ihmisen nimet esiin, enkä näe siinä mitään sarkasmia. Odotetaan ja tarkkaillaan, josko ko. joukko saisi jotain merkittävää aikaiseksi! Jos asioihin ei suhtauduta positiivisesti, on lopputulos sen mukainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikkoja ovat perustellusi Java. "Poppoon" asialistalla on NIMELLISÄ asioita joihin "poppoon" asiantuntemus ei mitenkään riitä niin väistämättä tulee mieleen, että nyt on taas keksitty jokin "kokous" jossa palkkioita maksetaan osallistujille. JOS kokouspalkkioita ei maksettaisi niin tuskin "seurue" kerääntyisi nauttimaan edes kokoustarjoilusta.

   Poista
  2. En usko että tulee mitään konkreettista.

   Poista
 16. Kiitos käynneistä ja perustellusta skeptisyydestä. Luottamustoimissa kokousten lisäksi käytetään runsaasti omaa aikaa asioiden selvittämiseen, tiedon hankintaan, vertailuun menestyvien kaupunkien kanssa, joten kokouspalkkion vuoksi kukaan ei lähde näihin touhuihin. Parhaansa kaikki tekevät kaupunkimme eteen, olen siitä aivan varma.

  VastaaPoista
 17. Parhaansa tekevät ainakin rahojen tuhlaamisen, ei oltaisi tässä tilanteessa jos olisi tehty toisin.

  VastaaPoista
 18. Kiitos käynneistä ja kommentista! Ikävä kyllä ei olla tehty toisin. Toisaalta on tehty väärin eli investoitu hukkaan miljoonia euroja - toisaalta ei ole tehty mitään eli kiinteistöjä ei ole myyty tai se ja kaupungin muukin omaisuus on jätetty ramistumaan eli kasv amaan korjausvelkakorkoa. Kuten muistanette, jotkut ovat esittäneet johto-organisaation keventämistä.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!