lauantai 21. lokakuuta 2023

KUNNON PIKAVELKA 10 MILJOONAA EUROA - MIHIN?


Eipä ole rutkasti aikaa, kun talousjohtajatar pomppi riemusta hihkuen kuin ensisuudelman saanut teinityttö kertoessaan kaupunkimme päättäjille maagisen mahtavan hienosti hoidetusta taloudesta. Nyt yhtä äkkiä kaupungin täytyy ottaa 10 miljoonaa euroa talousarviolainaa. Kaatuiko talousjanitsaarin rahapata yllättäen vai mistä moinen uuden rahan tarve kaupungissa, joka on hoitanut talousleiviskänsä paljon paremmin kuin reilut 250 muuta kuntaa. Ilmeisesti niissä kaikissa väki vähenee vauhdilla, palveluita karsitaan armotta ja noiden päälle otetaan ainakin 11 miljoonaa euroa lainaa johonkin. Vai löytyykö lääke ja vaihtoehto lainanotolle, uudella uusikaupunkilaisella maagisella talousjujulla eli taseella ryhdytään maksamaan vaikkapa palkkoja?


Näinköhän po. lainaa otetaan huomisen varalle eli rauhoitetaan tilanne vaaleihin asti ja ensisijaisesti turvataan pahasti pöhöttyneen kaupunkiorganisaatiojohtajiston jatko sekä korkea tulotaso - siinähän on meidän puheenjohtajistoksi tiivistyneen poliitikkopoppoon momentum. Totuus kuullaan maanantaina ja jo tiistaina asiasta kyseleville todetaan: Älä muistele vanhoja - nyt katsotaan eteenpäin. Mutta miksi edes katsot huomenna vaihtoehtoja eteenpäin, jos eilen peitettiin muut vaihtoehdot. Niin se maailma muuttuu, totesi Kivi kirjassa Eskolle. Muistatteko kuinka toisenlaisia talousuutisia Olli Mäkelä jätti aikoinaan perinnöksi, kun yhtä äkkiä, vuosia miehen lähdön jälkeen, alkoi kaupungin tilille satamaan aiemmin sijoitettua rahaa korkoineen. Nykyisen taloushenkilön jälkeen tuskin on pelkoa vastaavasta tai edes sen suuntaisesta perinnöstä!

10 kommenttia:

 1. 1990 luvun puoliväliä ja vuotta 2023 ei voi verrata toisiinsa eikä myöskään kahta eri aikakausien talousjohtajaa.
  1980 luvun lopulla ja 1990 luvun alussakin vielä Ukiin tulvi valtionosuuksia enemmän kuin yhden kunnan tarpeisiin. Tuolloin oli myös teollisuuden toimintaympäristöt toisenlaisia. Toveri Valkonenkin muistaa reilun 30 vuoden takaa bilateraalikaupan. Sitä ei ole koommin 30 vuoteen näkynyt.
  Saanen huomauttaa myös, että tämä kaupungin nykyahdinko ei ole yhdenkään virkamiehen ansiota tai syy. Virkamies esitää, poliitikko päättää. Linja on valittu 1990 puolivälissä ja se linja tuli nyt päätepisteeseen 30 vuoden jälkeen.
  Tosiasia on toki se, että on perusteltua kysyä, mitä tällä 10 miljoonan lainalla on tarkoitus tehdä. Se ei ainakaan kaup.hallituksen esityksestä selviä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja hyvästä kommentista! Olen tismalleen samaa mieltä, löpsöt päättäjät ovat kunan turmioksi, kun eivät vaadi parempaa valmistelua. En yleensäkkään tykää syyllisjahdista ja eniten minua harmittaa, kun muutosta ei kyetä, selvistä perusteista huolimatta, tekemään! Minua ihmetyttää lähinnä po. lainan suuruus ja sen tarpeen pikainen putkahtaminen esiin.

  VastaaPoista
 3. Virkamies esittää, poliitikko päättää. Ellei päättäjien enemmistö kykene niin tilanne on nyt sitten siinä momentumissa.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti kaupunki on OP:n omistaja-asiakas! Kyllä tuolla lainalla mehevät bonukset ainakin tulee! Plussapisteillä kaupunki uuteen nousuun ja kukoistukseen!

  VastaaPoista
 5. Nyt näyttää että tilanne on vielä pahempi mitä on annettu ymmärtää. Muistakaa nyt taseella ei voi maksaa laskuja kun riihikuiva on loppu. Paljonko ollenkaan tullennee velka / asukas??

  VastaaPoista
 6. Eikös talousjohtajakin jää jo pian eläkkeelle ? Kenties nyt on oiva hetki jättää uppoava laiva kun näkee talouden todellisen tilanteen.

  VastaaPoista
 7. Lainalla rahoitetaan kaupungin jokapäiväistä elämää kun rahat on muuten loppu.

  VastaaPoista
 8. Lainaa ei voi Ottaa käyttökuluihin.

  VastaaPoista
 9. 10 M€ talousarviolainasta kirjoitti 21.10.2023 klo 12.59
  Mitäköhän tällä 10 miljoonan euron lainalla aiotaan rahoittaa tai kattaa?
  Henkilöstökuluja, Wintterin erääntyviä rakennuslaskuja (kuluja), maksaa joidenkin muiden vielä avoinnaolevien hankkeiden kuluja, muiden lainojen erääntyviä kulueriä, maksaa joitain lainoja kokonaan pois?
  Vai kenties näitä kaikkia edellisiä?

  Viite on siis tämä
  https://uusikaupunki.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2023240-15
  JAa
  Vastaa
  Ari Saastamoinen kirjoitti 21.10.2023 klo 16.09
  Olis luulenu, että jotain perustelujakin olisi esitetty, mutta ne on varmaankin tarkoitettu vain pienelle piirille.

  VastaaPoista
 10. Edes ugilaiset päättäjät eivät voi hyväksyä tuollaista lainanottoa ilman perusteita.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!