maanantai 10. lokakuuta 2022

PUTININ LOPPU - SUUR-SUOMEN ALKU?

 Venäjän armeijan menestys osoittaa, että Putinilta puuttuu asevoimien täydellinen tuki. On siis aivan turha odottaa, että Venäjän asevoimien isoimmat kihot antaisivat Putinin painaa nappia, joka aloittaa ydinsodan tai edes pienen ydinaseiskun länteen. Paremminkin kannattaa varrota Putinin siirtymistä syrjään, se saattaa tapahtua päivissä, viikoissa tai kuukausissa, mutta tuskin puhutaan vuosista, sillä Putin on brutaalilla sodalla pelannut itsensä niin onnettomasti nurkkaan, ettei hän sieltä pääse konsana tyylikkäästi pois. Jos joku vielä kuvittelee Putinin saavan merkittävää tukea Kiinasta ja Intiasta, loppuu sekin, jos mies aloittaa ydinaseiden käytön.

On siis hyvä aloittaa Putinin jälkeisen maailman valmistelu - maailman, josta puuttuu sotaisan diktaattorin menevä aukko. Venäjähän koostuu lukuisista kansallisuuksista ja Venäjän voima niistä löytyvistä luonnonrikkauksista sekä maataloudesta. Jos Venäjä onnistutaan pilkkomaan demokraattisiin kansallisvaltioihin, niin Suomen turvallisuusasemakin paranee, vaikka Pietari jääkin naapuriksi. Aikoinaan Suomi esitti itänaapurille aluevaatimuksia, joiden mukaan Suomen alue olisi kasvanut kolmanneksella aina Murmanskiin ja Vienanmereen saakka. Ehkä nyt ollaan samassa tilanteessa eli voimme pitää tuota aluehaavetta kohtuullisena.

Nykyään Karjalassa asuu paljon muitakin kuin karjalaisia, joten Suur-Suomessa on hyvä huomioida se, että maastamme tulee aidosti monikulttuurinen valtio. Ehkä EU:n kautta Suomi saa panostusta Venäjästä maahamme liitettävien alueiden integroimiselle ja väestön sopeuttamiselle suomalaiseen yhteiskuntaan. Suur-Suomi kaavailuissa kannattaa olla maltillinen ja jokseenkin varovainen, jottei kenellekään käy kuten Edvard Gyllingille ja punainen Suur-Suomi, johon voi liittyä Norja ja Ruotsikin, vaihtuu ikäväksi elämän ehtooksi ankeissa oloissa.

Maailman rauhan kannalta Venäjän pilkkominen kansallisvaltioksi lienee mainio ja toivottu ratkaisu muidenkin kuin kovia kokeneiden ukrainalaisten mielestä. Etenkin USA:n uskon innostuvan Venäjän hajoamisesta pieniksi demokraattisiksi valtioksi. Tuolloin maailman ja jenkkien suurimmaksi huoleksi jäänee se, ketkä perivät Venäjän ydinaseet ja miten ne saadaan tehtyä vaarattomiksi. Siinä sopassa lienee selvittämistä ja uskonpa, että tähän ongelma kulhoon haluaa Kiina ja Intiakin työntää lusikkansa, jotta pääsevät hajoavan valtion luonnonvarojen osingoille.

Venäjän ilmeinen hajoaminen on Suomelle melkoinen mahdollisuus niin turvallisuuspoliittisesti kuin taloudellisesti. Jo pelkästään satama Jäämerellä monipuolistaa Suomen kehittämismahdollisuuksia suuresti. Pietarin sijainnille emme voi mitään, mutta mikäli pelaamme korttimme oikein Suomi voi olla uskottava turva venäläisen suurkaupungin asukkaille lännestä tulevan uhkaan suhteen. Nyt ovat maailman kirjat sen verran sekaisin, että sen sivut oikein järjestämällä pääsemme monista vaaroista ja voimmepa saada merkittäviä etujakin, kunhan meillä on toimissamme enemmän järkeä kuin intoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!