sunnuntai 9. lokakuuta 2022

PEHMOLÄSSYTTÄJÄT EIVÄT SOVI PÄÄTTÄJIKSI!

 Politiikan yksi ikävimpiä faktoja on se, että ilman kovuutta eivät vaalilupaukset toteudu eivätkä asiat etene äänestäjän edun mukaisesti. Pehmeyden ja ällöttävyyden huippuna voitaneen pitää sitä, että samat päättäjät, ketkä vaalien alla kritisoivat, rajuinkin sanakääntein, valmistelijoita, antavat valtaan päästyään käytännön päätöksiä tekiessään kritiikittömästi siunauksensa aiemmin, ailmpaan manalaan, morkkaamilleen valmistelijoille ja heidän valmistelulle. Mitä onnettomampaa valmistelua päättäjille tarjotaan, sitä enemmän luottamushenkilöiltä vaaditaan kovuutta, jotta heidän toimintansa täyttää kuntalain vaatimukset eli toimimisen kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi.

Tavallisesta pulliaisesta, joka on eksynyt päättäjien rinkiin, tuntuu mystiseltä, että politiikassa ei määrättyjä asioita sanota kuten ne ovat. Kun normaalissa elämässä, sellaista ihmistä, joka ei pidä lupauksiaan ja levittää paikkansa pitämättömiä juttuja, kutsutaan valehtelijaksi - politiikassa tämän sortin totuuden toteaminen tuomitaan armottomasti moukkamaiseksi käytökseksi. Suoraan sanoen, liian toistuvasti, poliittinen keskustelu päätöksenteossa muistuttaa totuutta karttelevien luspereiden sanahelinältä. Kammottavimmillaan, jos joku vaatii oikeaa tietoa annetun valheellisen tiedon sijaan tai sanoo väärää tietoa jakanutta valehtelijaksi, tuomitaan vaatija ja sanoja tyylittömäksi moukaksi. Tämä niljakkuus on korvatta ryhdillä.

Juuri nyt koko mainittu homma ja sen jatkuminen ovat katkolla. Mikäli päättäjillä on kovuutta vaatia, hallintosäännön uudistuksen myötä, laadukkaampaa ja läpinäkyvämpää valmistelua, on, vuoden 2023 alusta astuvan, uudistuksen myötä voittaja tavallinen kaupunkilainen. Jotta näin käy, täytyy ensimmäiseksi saada uskottava valmistelijajoukko hallintosäännölle - tämä poppoo ei voi koostua virkahenkilöistä, ketkä uudistuksella vain turvaavat oman tulotasonsa ja lokoisan työpaikan. Päättäjien täytyy aidosti vaatia hallintosäännön tuovan kaupunkimme asukkaiden palveluun tehokkuutta ja elinpuitteisiin toimivaa parannusta.

Nyt valmistelijat aivan pokkana esittävät ettei kaupunkiorganisaation ylimmän hallinnon tehtävät muutu, vaikka vuoden vaihteessa sen alaisesta operatiivisesta toiminnasta katoaa reilusti yli puolet. Kun huomioidaan tämä ulostulo ja se, että po. johto on jatkuvasti jarruttanut, jopa päättäjille väärää tietoa jakaen, hallintouudistuksen valmistelua, on kerrassaan pökerryttävän pöyristyttävää, mikäli samainen organisaationjohto pääsee monopoliasemassa, aikapulaa hyväksi käyttäen, junttaamaan läpi sellaisen hallintosäännön, joka pääsääntöisesti tähtää johtajiston etujen plus aseman turvaamiseen.

Päättäjien on siis tähdättävä hallintosääntöuudistuksessa mahdollisimman paljon hyvää kaupunkilaisille tarjoavaan ja edulliseen hallintoon. Itse esitin, että hallintosäännön rungon valmistelee, joku po. valmistelussa kokenut konsultti. Siltä pohjalta lähdemme valmistelemaan tulevaa organisaation johtoa huomioiden myös palkkauksen. Eihän voi olla niin, että mm. mikäli hallinnon alta vähenevät työt ja vastuut 60%:lla, johtajien palkat pysyvät samana. Edessä on valtava urakka ja, kiitos jarrua kaikin voimin painaneen kaupunkimme johtajiston, vain reilu kuukausi aikaa valmistella hallintosääntö valmiiksi. Siksi toivon, että viimeinkin kaikki keinot käyttäen ja toisiaan tukien päättäjät aloittavat hallintosäännön valmistelun - nyt ei ole virkamiesten mielistelyn ja kaveeraamisen aika. Kaupungissa on 15 000 asukasta, me teemme päätöksiä heidän parhaaksi emmekä virkajohtoa miellyttääksemme, jos noudatamme kuntalakia.

5 kommenttia:

 1. Kokoomus petti äänestäjänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja nasevasta kommentistasi! Kokoomuksessa on ryhtiä ja valmiutta hallintosäännön muuttamisen kaupunkilaisten parhaaksi. Uskon tämän näkyvän pian myös po. asian valmistelussa.

   Poista
  2. ?? Jää nähtäväksi, edes tässä asiassa.

   Poista
 2. Meinaatko Java vaihtaa kokoomukseen?

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja kysymisestä! Aina täytyy odottaa hyvää lopputulosta ja uskon näin käyvän hallintosäännön kanssa. Jos asiat etenevät toisin, niin näillä eväillä(valmistelutyylillä) Uusikaupunki jatkaa kohti hamaa hautaansa! Persuissa on ihan hyvä olla, meillä on loistava porukka koossa, joten vaihtaminen ei ole mielessä - yhteistyö kylläkin!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!