tiistai 19. tammikuuta 2016

Korihaiden epäonnistumisen tekijät

Korihailla ja sen edeltäjällä on suuri rooli Uudenkaupungin historiassa. Seura on kohottanut merkittävästi kaupunkimme julkisuuskuvaa, tehnyt nuorisotyötä ja tarjonnut elämyksiä tuhansille uusikaupunkilaisille. Mikäli halua pysyä kelkassa, on kehityttävä. Jos ei kehity, putoaa armotta parhaiden kyydistä. Urheilussa tämän ovat osoittaneet esim. Lukko jääkiekossa, Kiri pesäpallossa ja TPS sekä HIFK jalkapallossa.

Aikaa on seurattava ja virheistä opittava, sillä vain siten voidaan korjata virheet ja päästä takaisin pääsarjatasolle. Näin em. seurat ovat toimineet ja tehneet TPS jalkapalloa lukuun ottamatta. Voiko Korihait tehdä saman tempun vai löytyvätkö sen epäonnistumisen syyt syvempää. On helppo pistää kaikki syy Korihaiden menestymättömyydestä seura-aktiivien syyksi. Pärjätäänhän koripallossa pienemmilläkin paikkakunnilla kuin Uusikaupunki esim. Vimpeli, Lapua ja Kauhajoki. Uuttakaupunkia pienemällä Loimaalla pelataan jopa mitaleista. Pikaisesti katsottuna verrokkikunnat osoittavat Korihaiden ongelmien johtuvan onnettomista tyypeistä seuran johdossa.

Ennen tuomion julistamista tutkailkaamme hiukan historiaa. Kun koripallo starttasi kunnolla Uudessakaupungissa 1970- ja 1980- luvuilla, oli tämä Suomen nopeimmin kasvava kaupunki. Tehtaita oli putkahtanut tyhjästä ja kaupungin väkiluku kasvoi tuhansilla. Samaan aikaan esim. Loimaa oli tavallinen uinuva maalaiskylä, jossa pelattiin huonolla menestyksellä, pääsarjassa piipahtamalla, pesäpalloa.

Uudenkaupungin suunta oli ylöspäin ja silloisessa ilmapiirissä ja yritysilmastossa oli helppo kerätä rahaa esim. koripallon pääsarjajoukkueelle. Kaupungin puitteet esim. jäähalli ja uimahalli olivat uusia ja jopa ainutlaatuisen prameita paikkakunnan koko huomioiden. Täältä löytyi sen ajan modernit kauppakeskukset, autojen merkkiliikkeitä jne. Kaupunki kehittyi, kasvoi ja yksi sen yhdistävistä tekijöistä oli koripallo. Lisäksi Uuttakaupunkia pidettiin Vakka-Suomen, johon tuolloin kuului Mynämäki, keskuksena.

Vielä 1990-luvulla Uudenkaupungin keskustasta löytyi kolme huoltoasemaa ja kaupungin keskusta oli aina iltaelämää myöden vireää. Parhaimmillaan1990-luvulla Uudenkaupungin verotulot ja varannot olivat asukaslukuun suhteutettuna Suomen suurimmat. Uudessakaupungissa Uudestakaupungista kaavailtiin tuolloin mukavaa 25 000 asukkaan kaupunkia. Korttelikouluverkolla ja kehittämisellä kaupunkiin pyrittiin saamaan uusia asukkaita. Katseet olivat ylöspäin, mutta taantuminen alkoi - MIKSI?

1990-luvun lama löi Uuttakaupunkia kovaa. Niin kaupunki kuin koripallo ajautuivat vaikeuksiin ja laman hoitoa maksetaan vieläkin uusikaupunkilaisten maksamista veroista. 1990-luvun lama ei selitä kaupungin tuolloin alkanutta jatkuvaa taantumista. Katsomalla Loimaan historiaa voimme todentaa Uudenkaupungin virheet. Loimaalla oltiin rohkeita, sinne syntyivät Citymarket ja Prisma, sekä niiden imussa paljon muuta. Loimaasta kasvoi alueensa kauppakeskus, se käytti hyväkseen lähiseutujen ostovoimaa ja vaurastui.

Kun Loimaalla kerätään sponsorivaroja pääsarjojen kärjessä pelaaville lentopallo- ja koripallojoukkueille Citymarketista ja Prismasta, on Korihaiden markkinamiehellä edessään kuihtunut pääkatu ja sen riutuva keskusta. Se, että Korihait epäonnistui nyt taloudellisesti ratkaistiin jo 1990-luvun onnettomilla päätöksillä, sillä tuolloin kaupungin kehittäminen loppui totaalisesti. Tuolloin alkoi kaupunkimme, yhä kiihtyvä, kutistuminen. Yhä useammat uusikaupunkilaiset ajavat Myllyyn rahan ja valikoimien vuoksi. Sinne menevät pitkälti myös urheilumme sponsorirahat.

Kun Korihaista ilmoitetaan taloudenpidon epäonnistuneen ja seuran olevan katastrofin partaalla, on seurajohdolle nostettava hattua. Jos samaa avoimuutta kaupungin päättäjät olisivat noudattaneet jo 1990-luvulla eli tunnustaneet epäonnistumisen, olisi monet asiat ehditty korjata menneiden vuosien aikana. Viimeistään nyt, kun kaupungin ikoni on kuolinkoureissa ja ajautumassa manan majoille, on aika havahtua hereille ja lopettaa totaalinen valheissa eläminen epäonnistumiset tunnustamalla: KAUPUNKIA ON VIIMEINKIN KEHITETTÄVÄ!

Jos tähän kaupunkiin halutaan asukkaita, keskustaa elävöitettävän ja urheiluseurojen työn jatkuvan, on kyse asukkaiden viihtyvyydestä ja vaihtoehdon tarjoamisesta nykyiselle ostokäyttäytymiselle. Vuosia kaupunkilaisten elämisentasoa ja rahoja tuottamattomuuteen imeneelle ääliöelinkeinopolitiikalle on saatava päätös. Päättömät kotkotukset kaupungin omistamasta vuokrataloista, halleista ja työpaikoista on totaalisesti lopetettava: KUTEN KORIHAISSA, ON KAUPUNGISSAKIN TUOTAVA FAKTAT JULKI!

Ehkäpä ensimmäiseksi entisen Ekan paikalle on saatava merkittävä päivittäistavarakauppa, se elävöittää keskustamme ja siellä toimivat yritykset. Varteenotettavat vaihtoehdot löytyvät raumalaisesta PICK N PAY:stä ja kasvavasta M-ketjusta. On selkeä kaupungin etu käyttää aktiviteettia ja jopa veroeuroja, jotta kaupungin keskeiselle paikalle saadaan päivittäistavarakauppa. Tämä estäisi eurojen valumisen muualle, se turvaisi paikkakunnan yrittäjien tarjoamat palvelut ja viime kädessä pitäisi veroeurot Uudessakaupungissa ELI KYSEESSÄ OLISI SIJOITUS. Niin ikään kaupungin olisi löydettävä taloudellinen kivijalka jatkuvasti ja voimakkaasti kasvavasta nettikaupasta.

Korihait on osa Uuttakaupunkia ja se elää tai kuolee täällä tehtävien päätösten myötä. Verovaroilla tapahtuva avustaminen on lyhytaikaista tekohengitystä. Korihaille kuten muidenkin urheiluseuroille on taattava toimintaedellytykset: siinä on kaupungin tehtävä. On siis sijoitettava asukkaisiin ja paikkakuntamme viihtyvyyteen esim. liikuntapuitteita kehittämällä!

25 kommenttia:

 1. Vimpelissä ei ole koskaan nähty koripalloakaan ja Loimaa on Ugia suurempi.

  VastaaPoista
 2. Helvetin tonttu.Vimpeli pelaa pääsarjassa. Loimaa kasvanut kauppojen tulon jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Vimpeli pelaa pesäpalloa, tonttu. Loimaa kasvanut kuntaliitoksista.

  VastaaPoista
 4. Helvetin tonttu. Vimpelin Veto on naisten korisliigassa toisena. Loimaan keskusta kasvoi kauppojen tulon jälkeen.

  VastaaPoista
 5. Tilasiko kaupungin johto Prisman ja Sittarin Loimaalle?

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kaupungin päättäjät ja virkamiehet saivat niin Ässän kuin Koon herrat vakuuttuneiksi ja niin kauppakeskukset syntyivät. Siwasta ja sen tulosta Loimaalle en tiedä, mutta näiden isojen saannin taustoista olen kuullut ja se oli hieno suoritus.

  VastaaPoista
 7. Saviseutu eli Loimaan seutu on vauras maatalousalue. Loimaalla on myös Gigantti ja Lidl. Useita autoliikkeitä. Keskellä peltoa ysitiellä Turku-Tamperetiellä ja vastaavalla välillä rautatiellä. Mielenkiintoinen paikka jossa ei ole edes meri ihan rannas.
  Millainen urheiluhalli siellä mahtaa olla?

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommentista! Prismat ja vastaavat vetävät ihmisiä ja uusia liikkeitä. Yksi Loimaan palloilun vetonaula on uusi halli, joka on jo osoittautunut liian pieneksi.

  VastaaPoista
 9. http://www.loimaa.fi/puistokadun-liikuntahalli

  Loimaan uusin ja edustusjoukkueiden käytössä. Onkohan isompi areena kuin Pohitulli?

  VastaaPoista
 10. Järvinen sotki kokoomuksen asiat. Nyt on vuorossa Korihait. Kyvyillä ei ole väliä, mutta kaikessa täytyy olla mukana. Kallis paluumuuttaja Uudellekaupungille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väite ei pidä alkuunkaan paikkansa, jos jotain väittää pitää myös perustella.

   Poista
 11. Walan aikana tuli mestaruuksia ja hän valmensi itse joukkuetta. Wala piti kokoomuksen yhtenäisenä. Nyt riita on päällä koko ajan. Tyytymättömyys puolueen sisällä kasvaa. Saako hajonnut kokoomus ehdokkaita vaaleihin. Ennen vaaleja ääniharava Wala pyydetään takaisin kokoomukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten yhdeksän kokoomus valtuutettua halusi hallituksen puheenjohtajan vaihdosta.
   Wala itse pelasi sooloilulla itsensä nurkkaan.

   Poista
 12. Säästetään. Järvinen palkataan Korihaiden valmentajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuitenkin muistaa, että yleensä valmentajilla pitää olla pelisilmää ja sosiaalisia taitoja yhteispelin luomiseksi.

   Poista
 13. Miten UU:n kävi? Kuka oli kipparina?

  VastaaPoista
 14. Walan joukkueen voitettua mestaruuden Uuteenkaupunkiin halusivat muutkin nauttia seuran menestyksestä. Mukaan tulleet uusikaupunkilaiset sotkivat UU talouden. Vaikeuksien ilmentyessä Wala jäi yksin kantamaan vastuun. Järvisellä ei ole kykyä seuratoimintaan. Hän ei hyväksy omasta mielipiteestä eriäviä ajatuksia. Tämä todentuu politiikassa ja kokoomuksen hajaannuksessa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Onpa uljasta nälvimistä ja munille potkimista. Ensinnäkin puhuttaessa koripallosta on hyvä esittää kysymys: Olisiko Uudessakaupungissa koripalloa ilman Walan panostusta lajin eteen? Walalle kuten kaikille meille sattuu virheitä.

  Nyt elämme hiukan erilaisia aikoja kuin 1990-luvulla, joten suora vertailu ei ole yksinkertaista. Timo Järvinen tuli itse esiin Korihaiden ikävän taloustilanteen tiimoilta, joten siitä hänelle kiitos. Lisäksi Järvinen on käynyt avointa keskustelua varsin ikävästä tilanteesta sortumatta selittelyyn.

  Olen itse esim. po. asian osalta käynyt Timo A. Järvisen kanssa avointa keskustelua ja hän on hyväksynyt poikkeavat mielipiteeni. Voin väittää olevani se henkilö, joka somessa käydyissä keskusteluissa on ollut eniten eri mieltä Järvisen kanssa. Mielipide erot, esitetyt sanakäänteet jne. eivät ole vähääkään vaikuttaneet keskinäisiin väleihimme. Taas kerran suosittelen teitä keskustelemaan Timo A. Järvisen kanssa ja muodostamaan mielipide miehestä itse eikä huhupuheiden perusteella.

  VastaaPoista
 16. Laitilan Sanomissa tänään 22.1 pe iso juttu monitoimihallin peruskiven muurauksesta. Hallin hinta 4.1Me josta 0,75Me valtion avustusta. Yllätys. Halli jää Laitilaan,heille.
  Onko Uki jo hakenut valtionavustusta?
  JAa

  VastaaPoista
 17. Vihjeeksi mainittakoon, että Lukko on tällä hetkellä Liigass kuudentena, joten huonomminkin olisi voinut mennä. Kannattaako Javan näitä urheiluseurojen asioita niin kovasti yrittää järkeillä..? Edellytykset näyttävät puuttuvan!

  VastaaPoista
 18. Osuit Java naulan kantaan,Ukilaisilta puuttuu riskinottokykyä ,mikään ei saa muuttua,ennenkin on pärjätty ...
  Poikkeuksiakin on mm. Aquarius,kaatopaikan seutu,vanhan Templatin alue ,golfravintola,Wanhan Wallilan kahvilat.Varmaan monia jäi mainitsematta,mutta nämä yritykset ovat luoneet lähiaikoina jotain uutta ja parantaneet katukuvaa.Liian moni rahaporvari vain pelaa rahoillaan ja yrittää vippaskonstein rikastua.Valtion tukiessa tätä taustalla.

  VastaaPoista
 19. Vai puuttuu Ukilta riskinottokykyä? En nyt niinkään sanoisi, kun Tontonmäki kirvelee vieläkin niin helskutisti...

  VastaaPoista
 20. Kirjoitin kyllä että Ukilaisilta,mutta olen kyllä myös sitämieltä että myös ugin kaupungilla voisi olla enemmän ideoita ja riskinottoa.Tontonmäen mahdollisuudet olisi lähes jokainen kaupunkilainen todennut heikoksi.Poislukien pyhämaalaiset ja nämä valtuuston "sokeat ikitapit"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät pyhämaalaiset uskoneet Tontonmäkeen. Siinä kohtaa lasket luikuria. Pyhämaalaiset valtuutetut uskoivat, enkä yhtään ihmettele sitä. olivat senverran joukkohysteriaan taipuvaisia.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!