lauantai 19. heinäkuuta 2014

VUOKRAKERROSTALOJEN HAIKAILIJAT KUULUVAT AIKAAN SIRPPI JA VASARA!

1970-luvulla elettiin Suomessa todellista rakennemuutosta. Väki muutti maaseudun elinkelvottomilta maatiloilta kaupunkeihin. Tuolloin kotoa lähtö oli pakon sanelema juttu. Varallisuuden puuttuessa kodit ränsistyivät ja siksi, jotkut asuinrakennukset olivat vailla vesijohtoja, viemäreitä ja jopa sähköä. Harvoista taloista löytyi yhtä autoa tai edes moottoripyörä. Kun vielä tuon ajan tiet ja autot olivat mitä olivat, voitiin etätyötä pitää täysin utopistisena  haihatteluna. Siispä työn perässä muutto oli teollistuvassa Suomessa pääsääntöisesti ainoa realistinen vaihtoehto perheen elintason parantamiseksi.

1970-luvulla alkoi melkoinen elementtikerrostalojen rakennusbuumi. Sähkö, vesi, viemäri, ei tarvinut lämmittää puilla, ei aurata pihaa ja helppo työ kotioloihin verrattuna sai ihmiset jättämään maaseudun ankeat ja askeettiiset olot. Luonnon armoilla eläminen ja tienaaminen, kituuttaminen ja ainainen epävarmuus tulevaisuudesta vaihtui säännölliseen työhön ja vuokra-asumiseen - 8 tuntiin päivässä, 5 päivään viikossa, huoleton asuminen ja varma työ.

1970-luvun murroksen myötä alkoi myös kansan vaurastuminen, autot alkoivat yleistyä ja 1980-luvulla auto kuului jo  useimpiin kotitalouteen. Tosin autot olivat sen ajan Mosseja, Skodia, Volkkareita jne. Tuolloin tavallisen duunarin mieleen ei edes juolahtanut aja sadan saati viidenkymmen kilometrin työmatkaa päivittäin edestakaisin. Jos työ vaihtui, mikä tuolloin oli harvinaista, koko perhe muutti työn perässä ja useinmiten vuokra-asuntoon.

Varallisuuden kasvaessa ja Suomen autoistuessa vanhasta kotitalosta tuli kesäpaikka, joka usein lohkottiin mökkitonteiksi. Suomalainen kaipasi juurilleen ja luontoon sekä omaan rauhaan. Tämä oman rauhan kaipaaminen näkyy vaurastumisen seuraavassa vaiheessa eli useat halusivat oman asunnon ja mielummin vielä omakotitalon tai edes rivitalon. Niinpä vuokra-asunnot tulivat tarpeettomiksi. Teollisuusyhtiöt ja kunnat myivät vuokrakerrostaloja jopa pilkkahintaan. Uudessakaupungissakin sai 1990-luvulla omakseen kerrostalokaksion 20 000 markalla eli henkilöauton hinnalla.

2010-luvun Suomi on täysin toisenlainen kuin se Suomi, jossa ihmiset muuttivat työn perässä maalta kaupunkien vuokrakerrostaloihin.  Lähes jokaisessa taloudessa on auto  useissa kaksi - tiestö, laadukkaat ja miellyttävät autot mahdollistavat pitkätkin päivittäiset työmatkat - lähes kaikki asuvat omistusasunnossa - lasten harrastukset ovat kehittyneet ja monipuolistuneet - aniharva suomalainen haluaa kerrostaloon asumaan ja jos haluaa, täytyy talon läheltä löytyä kaikki mahdolliset palvelut.

Ei siis ole tätä päivää, jos kuvittelee ensin isän muuttavan työn perässä parakkiin tehtaan lähistölle ja perheen seuraavan,  vuokrakerrostalo valmistuu tehtaan lähelle. Me elämme 2010-luvulla emmekä 1970-lukua. Maailma on muuttunut ja muuttuu edelleen, jos siinä muutoksessa aiomme pärjätä meidän on mielummin oltava joitakin vuosia muita edellä. Emmekä varmasti pärjää, jos ajatusmaailmamme 40 vuotta muita jäljessä.

Vastaus siihen mitä meidän tulisi tehdä löytyi Passarista, kun kyselin sieltä Uuteenkaupunkiin muuttajista: Tänne muuttaa nuoria poikamiehiä, mutta perheitä tänne ei muuta lasten harrastusmahdollisuuksien vuoksi. Siispä paljon olennaisempaa olisi kehittää paikallista koululaitosta ja harrastuspuitteita kuin lyödä miljoonia vuokrakerrostaloon. Perheet muuttavat tänne, kun lasten elämän puitteet ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvät. Nämä perheet ostavat tai rakentavat itselleen mieleiset talot. Vuokra-asunnoista tulee vain nukkuma- ja rymykämppiä viikoksi perheestä erkaneville nuorille miehille.

Ainoastaan jos vuokrakerrostalo ja täällä olevat muut puitteet ovat lähtöpaikkaa paremmat, ne vetävät muuttajia tänne. Tuolloin muttajien lähtöosoite löytynee Balttiasta tai vieläkin etäänpää. Tämän sortin muuttoliike taas aiheuttaa paljon haasteita ja paineita mm. jo alasajetulle opetustoimelle. Muistanette kuinka muutama vuosi sitten koulujemme äidinkielen opetukseen täytyi satsata 100 000€ ekstraa, jotta se saataisiin  edes hädin tuskin kelvolliselle tasolle. Eli kykenemmekö vastaanottamaan vieraskielisiä muuttajia, jos emme kykene hoitamaan suomenkielistenkään asioita suomen kielen osalta? Tätä sopii pohtia kunkin tykönään.

Meidän todelliset muuttovalttikortimme löytyvät vanhoista puutaloista, meren läheisyydestä ja maaseudusta. Näistä pystymme tarjoamaan jotain sellaista, mitä kaikkialta muualta ei löydy ja jos löytyy, olemme hinnaltamme kilpailukykyisiä. Ikävää, että nämä vaihtoehdot on jo lukuisilla eri kerroilla tarjottu päättäjillemme ja valmistilijoillemme, mutta aina ne on tyrmätty, sillä meidän 1970-luvulle jämähtäneeseen valmisteluun ja päätöksentekoon ei kuulu uudet raikkaat 2010-luvun opit ja näkemykset!


55 kommenttia:

 1. Totta puhut java. Mailma muuttuu Leenaseni

  VastaaPoista
 2. Huomioita. Riittävästi ei ole vieläkään rahaa, että jo nyt kaupungin omistuksessa olevat asunnot saataisi nykypäivän tasolle. Taitaa jopa yli 250 "kerrostaloasunnostamme" puuttua esim. hissi ! Tämän talouskehityksen jatkuessa myös muista korjauksista joudutaan tinkimään, koska valtiolta ei enää ole jaossa tämän tiedon valossa totuttuja avustuksia tai korkotukia.

  Suomi kun rakennettiin pitkälti 1960-1970 luvuilla "täyteen" kerrostaloja, niin ne tulevat korjausikäänkin samaan aikaan.
  Jotkut korjaukset on pakko tehdä, mutta osaa joudutaan edelleen siirtää hamaan tulevaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tämän tiedon valossa emme pysty järkevästi ylläpitää jo olemassaolevaa "rakennuskantaamme" , peräti 850 asuntoa.
  Kuntokatselmuksilla ja -arvioilla ei asuntoja korjata! Ne vaativat lainarahaa. Sen maksavat asukkaat vuokrissa ja mitäs sitten, jos 2016 mersutuotanto hiipuu ja jopa loppuu?
  Eikö kaupungissa muisteta enää aikoja, kun vuokratuloja taisi olla saamati pahimmillaan jopa 40000e kuukaudessa tyhjyyttään kaikuvista "vuokra-asunnoistamme"?

  Pieni huomio vielä.
  1970-luvulla ei ollut nettiäkään. Nykyään onnistuu etätyöt oikeasti ja vaikka joka päivä voi soitella kuvapuheluita kotiin, sinne toisella paikkakunnalla asuvalle muille perheenjäsenille. Melkein ilmaiseksi.
  Tässäpä taas tähän asuntopulaan lisää maustetta.
  JAa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan kaupungin keskeisillä ikämiespäättäjillä jo netti ? Viime kaudella ainakin keskeisiltä sosiaalidemokraateilta sellainen puuttui.

   Poista
 3. Ei kannata mitään järkevää kirjoittaa, kun osa ei ymmärrä niistä kuitenkaan mitään.
  Varsinkaan tekstiä ei lueta saatika siitä jotain ymmärettäs, alkaa vain kirjoittajan persoonan haukkuminen.
  Näin on närhen munat.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Pitäisi pohtia kaikkia toteutettavia asioita ja niiden tuottavuutta rahoittajan eli tavallisen uusikaupunkilaisen kannalta. Jos joku ei hyödytä tavallista uusikaupunkilaista, ei sellaista pidä hänen rahoilla toteuttaa. On vähintäänkin koomista katsella historiassa taaksepäin ja pohtia, milloin teimme Uudessakaupungissa jonkun uusikaupunkilaista hyödyttävän päätöksen?

  Olemme syytäneet miljoonia halleihin, risteyksiin ja hankkeisiin, joista ei ole ollut centinkään riemua tavallisille uusikaupunkilaisille. Ellei sitten ajatella niin, että olemme päätöksillämme helpottaneet muualle muuttaneiden 3 000 uusikaupunkilaisen muuttoratkaisun tekemistä. Tämä vuokrakerrostalo on vähintäänkin ääliömäinen idea ja jo sen perustelut osoittavat kuinka jämäkästi menneenseen jämähtäneitä ja nykypäivästä vieraantuneita valmistelijat ovat. Mielessä herää väkisinkin kysymys, kuinka jotkut pystyvyvät elämään huomaamatta ympärillä tapahtuvaa muttosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autonrakentajantielle liikennelaskenta. Odotin arkisena iltapäivänä kyytiä po. tien risteyksessä 45 min: kulkijoita tiellä nolla. Tarpeeseenko meidän rahat meni?

   Poista
 5. "lähes kaikki asuvat omistusasunnossa" ja "aniharva suomalainen haluaa kerrostaloon asumaan"

  Moni suomalainen ( 1,3 miljoonaa) asuu vuokra-asunnossa ja on siihen tyytyväinen. Ihminen on vapaa menemään, matkustelemaan, vapaa muuttamaankiin kun elämä kutsuu uusiin seikkailuihin.

  VastaaPoista
 6. Vuokralla asuminen tulotasokysymys ja eniten vuokralla asutaan pk-seudulla.

  VastaaPoista
 7. Java taas yrittää olla muita fiksumpi. Tässä ei ole taaskaan mitään uutta.

  VastaaPoista
 8. Jollakin aina sieppaa ja lujaa mitä tahansa Java kirjoittaa. Ketähän se voisi olla?

  VastaaPoista
 9. Kiitos vierailuista ja viestinnästä! Jos me haluaisimme vuokratalojemme hyödyttävän uusikaupunkilaisia, me rakentaisimme asunnot sinne, missä niistä on niin kova kysyntä, että po. taloja rakennetaan sinne yksityisin voimin voittoperiaatteela. Samalla periaatteella rakennetut talot tuottaisivat voittoa uusikaupunkilasillekin. Siispä järki käteen valistelussa tai päätöksenteossa!

  VastaaPoista
 10. Siinä voi käydää niikin, että tuossa kauppungin rakennuttamassa uudessa kerrostalossa voi asua ilmaiseksi jos unohtuu vuokrasopimuksen teko.
  Eikä tämäkään ajatus ole tuulest atemmattu vitsi näin on käynyt ennenkin.Nimimerkillä tekevällä sattuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi kallis / kallein kaupunginjohtaja / kansallissankari / virheetön narsisti, jolle ei vittuilla !/

   Poista
 11. Kaupungin omistamista asunnoista takuuvuokriakaan ei peritä. Jokseenkin omituista touhua.

  VastaaPoista
 12. Mistä niillä olisi takuurahoja ? Ja jokaisen on pakko kuitenkin asua...

  VastaaPoista
 13. Vuokravakuuden normivaatimus on hilautunut kahden kuukauden vuokraan kun vielä vuonna 2010 pyydettiin yleisesti 1,5 kuukauden vuokravakuutta. Lain mukaan enimmäisvuokravakuus on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.
  Ilmeisesti kaupungilla ( lue omistajalla) on varaa maksaa asuntojen ylläpitokuluissa (lue hallintokuluissa) kaiken maailman selvittelyt, että kuka teki, mitä teki ja kukakohan korvaa! Vuokravakuus pitäisi ottaa käyttöön aikataululla heti.
  JAa

  VastaaPoista
 14. Vuokrilla ne katetaan niinku ennenki.

  VastaaPoista
 15. Selvitystöistä on mukavaa aina laskuttaa erikseen. Jos jää esmes vuokrat pystyyn eikä on vuokravakuutta niin kuka maksaa? No omistaja tietty. Sehän oli kaupunki.

  VastaaPoista
 16. 40 yksiötä tai kaksioita täläkin hetkellä myynnissä Ugissa. Osa niistä useamman kuukauden. Miksei niitä osteta ja mennä niihin asumaan? Mikä on vikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tai jos asuntojen vuokraaminen olisi hyvä bisnes, niin miksi yksityiset sijoittajat eivät osta niitä ja laita vuokralle? Ainoa jolla taitaa olla rahaa haaskata tuottamattomiin salolaisten reissumiesten vuokrakämppiin tällä hetkellä on kaupunki (lue veronmaksajat). Vai olisiko veromarkoille sittenkin jotain muuta käyttöä?

   Poista
 17. kai tuossa tarkoitetaan vuokralaisia (kommentti 7.21) jotka panevat asuntonsa ns. "remonttiin". Silloin olisi hyvä olla vakuusraha "sisällä" eikä tarvitse ottaa muiden maksamista vuokrista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MIKSEI esimerkiksi kaupunki osta muutamia, kun Forssin mukaan vain rikkailla on asunto tässä kaupungissa. On siinä asenteellinen päättäjä.

   Poista
 18. Elkää uskoko Jawan propagandaan. Java ei ole saanut mitään aikaiseksi, kunhan levittää valheita ja ihme juttujaan. Jos vuokra-asuntoja ei ole, niitä on rakennettava. Niin yksinkertaista se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei kyllä pidä paikansa, sen takia juuri kaupungin talous on kuralla, kun tuolaista kirjoitat..
   Rakennetaan vaan kun kerrot mistä rahat otetaan.

   Poista
 19. Javalla on ikävä ja se kirjoittelee mitä sattuu, kun Inkeri on poissa.

  VastaaPoista
 20. Kyllähän niitä vanhoja kerro-,rivi- ja omakotitalon huoneistoja on myynissä kalliiseen hintaa mutta kun kukaan ei huomio sitä että täytyy vielä laittaa 500-700 €/neliö remottiin.

  VastaaPoista
 21. Kummaa tuo porukka ketkä kannattavat kerrostalon rakentamista, eivät esitä sitä miten se rahoitetaan ja mitkä riskit siihen sisältyvät.
  Kyllä kaupunkin asukkailla on oikeus vaatia kunnon laskelmia ja riskit.
  Onko niin, pitäkää turpanne kiinni me tiedämme miten parhaiten käytetään kaupungilaisten veroeuroja.
  Sitten taas,kun kunnallisvaalit ovat niin samaa mielt kaikista asioista mitä toerilla keskutelijat valittavat kyl meidän puolue mutku muut puolueet oli erimieltä voi sitä valheitten määrää mitä kaupungilaisille syötetään taas ennen vaaleja.

  VastaaPoista
 22. Ukarissa haukuttiin, että Tontonmäkeä pidetään vieläkin esillä... niin, eikö siitä todellakaan yhtään mitään opittu? Tulossa jo seuraava Tontunmäki, nyt keskelle kaupunkia. Herätkää nyt kuntalaiset laittamaan nämä typerät päättäjät vaihtoon!

  VastaaPoista
 23. Joutavaa vänkäämistä. Jos vuokra-asuntoja ei ole on niitä tehtävä. Luulisi hömömmänkin hoksaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro mistä tehdään rahoitus ja esitä riskianalyysi.

   Poista
 24. Tänään hyvä kirjoitus Arstilalta melkein kopio javan aikaisemmasta kirjoittelusta.
  Java ja Arstila samalla aaltopituudella, mutta päättäjät eivät.

  VastaaPoista
 25. Näin on. Saitte taas ilmaisen mainoksen aina niin mainioon Ugin Sanomiin. On teillä Helvetillinen valta ja voima. Herran lettas sentän !!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 26. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Aivan tolkuton väite ja hyvän lehtimies tavan vastainen tölväisy. Meillä pruukataan personoida kaikki asiat ja polulla totuus tallataan ensimmäiseksi. Kauppa on valtavassa murroksessa, jäimme jo edellisessä vaiheessa pahasti jalkoihin. Jos emme nyt toimi oikein, Alicenkadun kurjuus on vain jäävuoren huippu.

  VastaaPoista
 27. Loistava juttu Ukis.fissä vuokrataloista. Miksri voida tehdä kuten Juha kirjoittaa. Onko osaava valmistelu Ukissa mahdotonta.

  VastaaPoista
 28. Tai osaava päätäntä? Päättäjäthän taustalla ohjaavaat valmistelua.

  VastaaPoista
 29. päättäjien pitäisi vaatia vaihtoehtoja virkamiehiltä. nyt mennään yhden mallin mukaan. jokainen vähänkin aivoja käyttävä näkee, että vuokrakerrostalo on huuhaata. juhan jutun pitäisi olla esimerki virkamiehille. toimittaja pystyy parempaan kuin isopalkkainen virkamies. sitä sopii pohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelen minäkin, mennään siitä läpi mistä aita on matalin.Toisten rahoilla on helppo huuhailla..
   Aikoinaan ihmeteltiin miksi Kreikkalaiset hymyilee enemmän kuin suomalaiset, Vastaus oli kyllä sinuakin hymyilyttää kun vois toisten rahoja tuhlailla.

   Poista
 30. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juhan tiedot ja aktiviteetti oli käytettävissä kaupungin ja sen asukaiden parhaaksi viisitoistavuotta. Mutta eipä kelvannut, vaan Juhaa syytettiin häiriköksi pahan ilman linnuksi ja kiusaajaksi. Tämän hyväksyivät päättäjät, joita nyt vedetään tiedottomuuden narulla ja osaamattomuuden ohjeilla hyväksymään kaikkien mokauksien äitiä ja tämän kaupungin viimeistä tempausta, joka vie kaupunkimme manan majoille! Ktsokaa mitä Juha on sanonut ja kuinka on käynyt!

  Päättäjien pitäisi ohjata valmistelua, mutta niin ikävä kyllä ei ole. Sukellusta munausten meressä säätelee virkahenkilöstön johtotyypit ja kritiikitön media!

  VastaaPoista
 31. Päättäkää nyt rakennetaanko vai eikö rakenneta. Mielipide kun tuntuu muuttuvan päivittäin. Aaltosen suunnitelma maksais 1,5 miljoonaa. Miksi ne asunnot ei meniis reissu miesten rymykämpiksi niinkuin Java sanoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halvemmalla asuntoja kokonaistaloudellisesti. Vanhaa uusiokäyttöön pitäisi olla hinkukaupungissa sääntö eikä poikkeus.

   Poista
 32. Kiitos vierailuista ja kommentista! Tehdään faktapohjaiset laskelmat tarpeesta, vaihtoehdoista, toteutuskuluista, takaisin maksusta ja jos tarvetta ilmenee, toteutetaan taloudellisesti paras vaihtoehto. Jos viisimiljoonaa euroa on kaupungin tässä tilanteessa tähän tarkoitukseen tuottava sijoitus, silloin sijoitus täytyy tehdä, mutta ei uskon vaan faktojen ja lukujen varassa. Eihän misään muuallakaan tuollaista rahaa pistetä, Tontonmäen tyyliin, kankkulan kaivoon, joten on kohtuullista vaatia valmistelijalta ylimielisen käytöksen sijaan asiallista ja ammattitaitoista työtä.

  VastaaPoista
 33. neuvokas laitilalainen24. heinäkuuta 2014 klo 13.57

  Meillä on 60 uutta veronmaksajaa jonossa joille pitää äkkiä rakentaa asuntoja. Rahasta ja maksajasta ei ole niin väliksi kunhan vaan äkkiä rakennetaan. Mahtaavaa päättäjän logiikkaa että kaikki ketkä täältä hakevat väliaikaista asuntoa muuttuisivat sillä siunaamalla ukilaiseksi veronmaksajaksi. Veronmaksajiksi johonkin kuntaan muututaan vuoden vaihteiden vakituisen asumiskunnan mukaan eikä sen mukaan jos ukissa on vuokra-asunto.
  http://www.uudenkaupunginsanomat.fi/mielipide/lukijanaani/655841.html

  VastaaPoista
 34. Lukutaito ei taida olla laitilalaisen vahva puoli.

  VastaaPoista
 35. Ei minun mielestäni Laitilaisen lukutaidosso ole mitään vikaa, puhuu täyttä asiaa.

  VastaaPoista
 36. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Jos muuttotappio-ongelman ratkaisu olisi niin yksinketainen kuin vuokra-asuntojen rakentaminen, eiköhän tuo olisi hoksattu muuallakin. Eräs paikallinen vuokrakiinteistöjen omistaja totesi: Toivottavasti kaupunki tekee viidenmiljoonan euron vuokrakerrostalon, niin hän saa muutaman vuoden päästä ostaa polkuhintaan kerrostaloja Hakametsästä! Kun otetaan vielä huomioon em. toteajan varallisuus, herää väkisinkin esiin kysymys: Miksi yksityinen tekee rahaa asuntojen vuokrauksella, mutta kaupungille se on kulu? Ei taloja voi kovin monella tavoin vuokrata, isännöidä ja pitää kunnossa? Miksemme anna yksityisen hoitaa vuokratalojamme provikalla ja rakenna saadulla voitolla niitä lisää tai ulkoista vuokra-asumista kokonaan? Kuten Juhakin toteaa: Kyseessä ei ole kunnan lakisääteinen tehtävä.

  Niin ikään minua ihmetyttää vuokra-asunnoille kaavailtu paikka. Kyseessähän on kaupunkilaisten omistama maa, joten eikö siihen liittyvien päätösten tulisi noudattaa lakia eli päätösten olisi oltava kaupungille ja sen asukkaille parhaita. Onko siis lainmukaista, jos yhdelle kaupungin parhaista rakennuspaikoista tehdään vuokrakerrostalo, saattaisiko joku muukin olla kiinnostunut paraatirakennuspaikasta, josta aukeaa näköala kaupunkiin yli Kaupunginlahden? Eiköhän satojatuhansia veroa maksavavat omakotiasujat hyödyttäisi enemmän tavallista kaupunkilaista, joka ei koskaan tule asumaan po. vuokratalossa, kuin kaavailtu vuokrakerrostalo?

  Tällainen valmistelu voi onnistua vain meidän Tontonmäen valmistelijoilta ja katulamput keskelle tietä -suunnittelijoilta. Luonnolisesti tähän tarvitaan myös päättäjiä, jotka hyväksymällä uuden jättimäisen lenkin yakaavat munausten ketjun jatkumisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osinkotuloilla elävät ei paljoa kunnallisveroa maksa. Moni duunari maksaa enemmän kuin lääkäri tai asianajaja. Pitäiskö tässä vielä uus alue rikkaille kaavoittaa? Eikö Ykskoivu riittänyt? On duunarilla porvarin puheet

   Poista
 37. Kiitos käynneistä ja osuvasta kommentista! Kuten, joku alustus taaksepäin, totean, yhteiskunnastamme on hävinnyt todellisen työn kunnioitus. Olemme luoneet järjestelmän, jossa hyödyttömät lusmut loisivat, huonolla palkalla kaikkia hyödyttävää, työtä tekeviä duunareita. Ikävä kyllä olemme osa tätä maata ja sen järjestelmää. Sen puitteissa meidän on pyrittävä hyödyntämään kaupunkilaisten parhaaksi sitä mitä meillä on eli tässä tapauksessa maata.

  En missään oloissa tarkoita, että nyt maan kanssa töppöillään, kuten esim. Lokalahden tonttikaupoissa tai Aarrksen taloa myytäessä. Voimme vaikuttaa siihen, kenelle maa myydään, näinhän tehtiin Aarraksen talonkin tapauksessa, jolloin sitä ei myyty, 42 valtuutetun hyväksynnällä, parhaan tarjouksen perusteella. Jospa nyt toimisimme järkevästi, tulevaisuuteen katsoen ja kaupungin sekä sen parasta ajatellen, Tämän toteutumiseksi tarvittanee kuitenkin uusia virkahenkilöstöjohtoa.

  VastaaPoista
 38. ase kirjoitti 25.7.2014 klo 15.51

  israelin ja palestiinan välillä kuulemma tehty 751 rauhan sopimusta ja tähän perään tuli kommenntti hulluden määritelmä. Toistetaan samaa asiaa loputtomiin ja uskotaan , että seuraavalla kerralla onnistuu.
  Näin jäkiviisaat tänään televisiossa.

  VastaaPoista
 39. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Ei ole kovinkaan yleviä nuo Gazan tapahtumat. Pitäisiköhän boikotoida USA:ta, kun trokaavat aseita sinne ja kenekähän opeilla ja aseilla kaksi suomalaista surmattiin Afganistanissa? Olisikohan maailma parempi paikka ilman jenkkien ja venäläisten suurvalta-asemaa vai hiulluisivatko silloin sakemannit ja britit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos heität naapuria kivellä heittä naapuri myös sinua.Turha syyttää toista osapuolta jos itse on rähinän aiheuttanut.

   Poista
 40. Harto väittää että pyysit sitä kahville. Pitääkö paikkansa.

  VastaaPoista
 41. Kiitos vierailuista ja vähän ihmeellisestä kysymyksestä.! Pyysin Hartoa kahville, ryystettiin kahvit ja hauskaa oli - ei taidettu puhua paikallispolitiikasta juuri mitään. Jos joku epäilee kahvitteluamme, niin kysyy T A Järviseltä, hänen vaimoltaan tai Löföltä - olivat samassa kuppilassa.

  VastaaPoista
 42. Mitä mieltä Valkonen on suuresta selviytyjästä Kanerva? Näinhän Jussila häntä luonnehtii. Ilkeyksien takia Kanerva joutui jättämään ministerin tehtävät, mutta selviytyjänä on noussut politiikan huipulle.

  VastaaPoista
 43. Kiitos käynneistä ja viestistä! Kun muistellaan em. miehen piipahtelut ja lausunnot puoluetovereista Tehtaankadulla, ura Suomen ainoana kansliaministerinä ja sadat ellei tuhannet, aina amerikasta asti, stripparille lähetetyt tekstiviestit jne., voidaan todellakin puhua ilkeistä mokista, mutta enemmänkin nolojen tilanteiden miehestä kun selvityjästä. Onhan sekin selvää, että nolojen tilanteiden mies selviää mistä vaan - käsikirjoittajat pitävät siitä huolen. Eikös yksi käsikirjoittajista kirjoittanut tuonkin selviytymistarinan?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!