torstai 10. heinäkuuta 2014

KANAKOLHOOSIN ONGELMA: Munintapaikkoja on, mutta munijat lähtivät

Tiksissä on meri ihan rannassa ja ranta miltei meressä sekä hiukan kauempana kananmunakolhoosi. Kolhoosi oli kasvusuuntainen ja velaton, kunnes kehittämisen uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Uusien ajatusten mukaan piti satsata munintapaikkoihin, sillä niissähän munat viimekädessä ovat ja niistähän munat myös kerätään.

Niinpä kolhoosissa satsattiin voimakkaasti uusiin munintatiloihin eli munahalleihin. Laajennukset söivät säästöt, niitä varten otettiin velkaa ja viimein puututtiin peruskuluihin. Kanaloiden lämpöä laskettiin ja kanojen ruoka-annoksia piennettiin, sillä uusi teema kuului: SÄÄSTÄKÄÄ KÄYTTÖMENOISSA JA PANOSTAKAA INVESTOINTEIHIN. Kanat eivät tätä sisäistäneet, vaan mitä ilmeisimmin kiusalla, munivat aikaisempaa vähemmän

Investoinnit munahalleihin jatkuivat. Samalla aloitettiin satsaus kanojen geometrian opetukseen. Tavoitteena oli opettaa kanat munimaan säännöllisesti samankokoisia kuution muotoisia munia. Kuutionmuotoiset munat eivät niin herkästi putoisi lattialle, ne olisivat helpompia pakata ja vaatisivat pienemmän kuljetustilan. Niin kanojen opetuksen suunniittelusta kuin sen käytännö toteutuksesta vastasi kolhoosinjohtajan vaimo. Opetuksesta huolimatta, mitä ilmeisemmin kiusalla, kanat eivät ryhtyneet munimaan säännöllisesti samankokoisia kuution mallisia munia.

Kaikki tai oikeammin mikään ei mennyt putkeen ja jopa kalliilla rakennetut seitsemän supermunahallia jäivät tyhjäksi. Sillä kolhoosin johtajan vakuutteluista huolimatta supermunia munimaan luvatut, ulkolaiset munijat, strutsit eivät muuttaneetkaan Arikan lämmöstä ikiroudan kylmiin ja vähäruokaisiin oloihin. Suoraan sanoen koko kolhoosin talous oli ajautunut liipasimelle. Vaikka kolhoosin tiedotussanomat julisti kanojen geometrianopettajan fraasia TALOUS ON VAIN VÄLINE, luvut olivat lukuja, raha rahaa ja sitä täytyi jostain saada. Pelkällä tiedotusvalheella oli vaikea elää. Osa kanoistakin kyllästyi tähä ja niinpä 18 000 kanan kolhoosin oli jättänyt 3 000 parhaassa munitaiässä olevaa kanaa, vain vanhat, harvakseltaan nahkamunia pyöräyttelevät, huonohöyheniset kyyhöttäjät olivat jäljellä

Kolhoosin johtaja sai kanoista sekä kritiikistä tarpeekseen ja päätti, melkoisen venkoilun jälkeen, nostaa kytkintä ja lähti isompaan ja velattomaan kalastuskolhoosiin. Nyt siellä on aloitettu raju satsaaminen turskien kutuhalliprojektiin. Poislähteneen johtajan vaimo jäi entiseen kolhoosiin ja alkoi ajamaan pieneksi kuihtuneen munakolhoosinsa ja matemaattisesti lahjattomien kanojen  fuusiointia miehensä johtamaan kalastuskombinaattiin.

Niin edettiin ja valittiin uusi kolhoosinjohtaja. Pääsyvaatimuksena oli se, että hän tietäisi ja osaisi kolhoosien asioista vielä vähemmän kuin kolhoosin luottamuspäättäjät. Nämä pelkäsivät, että tarjokkaaksi tulisi vain osaajia, jotka paljastaisi tehdyt munaukset, luottamusjohdon onnettomat päätökset ja näin valittu johtaja löytäisi todelliset osaajat luottamustoimiin. Mutta pelko oli turha, sillä hiukan jäistä jäyhästi puhuttuaan uusi johtaja näytti ettei hän todellakaan tiedä tai osaa munakolhooseista tuon taivaalista. Hänen lääkkeensä kolhoosin ongelmaan eli siihen, että 18 000 kanasta oli 3 000 lähtenyt muualle oli: LAAJENNETAAN KOLHOOSIA, TEHDÄÄN POISLÄHTENEILLE KANOILLE LISÄÄ UUSIA TILOJA!

21 kommenttia:

 1. Hih, hyvä Jari. Tämä on hauska ja mukavasti nivoutuu todellisuuteen. Ellu

  VastaaPoista
 2. Todellisuus on tälläistä.

  VastaaPoista
 3. Vääriä päätöksiä jääräpäisesti.

  Suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin kuuluu,että politikot ja virkamiehet eivät milloinkaan myönnä virheitään.Jos joku päätös osoittautuu käytännössä toimimattomaksi,sitä ryhdytään vain entistä jääräpäisemmin ajamaan,jotta päätöksen tehnyt taho säilyttäsi kasvonsa.
  MAKSOI MITÄ MAKSOI.

  K.K.

  VastaaPoista

 4. kusettaja konsultit kirjoitti 11.7.2014 klo 13.50
  Usko konsultteihin elää kunnissa liian vahvana


  Lukijan kolumni | Turun Sanomat03:31 | 1  .  Konsultti on yleisnimi henkilölle, jonka toimenkuvaan kuuluu asiantuntijapalvelujen tarjoaminen. Työkenttä on laaja. Konsultin tehtävien hyöty ja luotettavuus ovat tieteellisen tutkimusten mukaan myös melkoisen monimutkaiset. Useimmiten hän päätyy lopputuloksessaan työn pyytäjien tahdon mukaiseen ratkaisuun, siis tahon, joka hänen työnsä maksaa.

  Hyvin todennäköistä on myös se, että konsultit tarjoavat samoja ratkaisuja kunnalle kuin kunnalle jolloin herää kysymys, onko konsultin tekemään tutkintaan luottamista? Paljon tapahtuu myös niin, että konsultti ei tunne paikkakuntaa kaukaa seuranneena ja lopputulos saattaa sitten olla täydellinen fiasko.

  Näin tapahtui Loimaalla, jossa koulukuljetukset olivat toimineet loistavasti. Mutta jostain kumman syystä koulukuljetusten suunnittelu annettiin oululaiselle konsultille 2013. Syntyi täysi kaaos koulukuljetuksissa ja lopulta oli pakko palata entiseen hyvin toimivaan kunnan omana työnä tehtyyn reititykseen. Kokeilussa paloi veronmaksajien rahoja tuhansia euroja ja kokeilun lopputulos oli pyöreä nolla.

  Suomesta on kaikessa hiljaisuudessa tullut ”konsulttidemokratia”, yhteiskunta, jossa valtaa ja vastuuta on liukunut julkiselta hallinnolta yksityisille konsulteille. Näin väittävät tutkijat Hanna Kuusela ja toimittaja Matti Ylönen kirjassaan ”Konsulttidemokratia” ajatuksenaan, miten valtiosta tai kunnasta tehdään tyhmä ja tehoton.

  Kun valtio tai kunta ulkoistaa ajattelun ja tiedonkeruun se tyhmistyy ja virkamieskaarti käyttää yhä suuremman osan ajastaan palvelujen ostamiseen ja kilpailutuksiin.

  Monesti jää huomaamatta myös se, kuinka kalliiksi ostettu palvelu todellisuudessa tulee. Laskelmissa ei monesti oteta huomioon esimerkiksi sitä, miten paljon työntekijät ja virkamiehet käyttävät aikaa kilpailuttamiseen tai konsulttien ohjeistamiseen ja tiedonantoon.

  Jos katsottaisiin kokonaiskustannuksia, näyttäisi nykymeno entistäkin järjettömämmältä taloudellisesti.

  Poliitikot ja virkamiehet siirtävät kuntalaisille ilkeät asiat konsulttien valmisteltavaksi tai käyttävät heitä muuten vallankäytön välineenä.

  Kunnassa kun virkamiehillä on paljon ajatuksia ja suunnitelmia, jotka eivät kohtelisi kuntalaisia samanarvoisesti, kuten palvelujen keskittämiset ja lähipalvelujen supistukset. Tässä tapauksessa kivuton tie on tilata konsultti. Konsultti voi kylmästi osoittaa mikä olisi kunnan etu, oli sitten totta tai ei. Näin tehden kuntalaiset eivät voi syyllistää virkamiestä, joka saa tahtonsa läpi tätä tietä käyttäen. Usko konsulttiin monella päättäjällä kun on liian vahva, vaikka moni asia pitäisi kyseenalaistaa.

  Jos tosiaan virkamiehet tai poliitikot pakoilevat vastuuta ja siirtävät ikävät asiat konsulttien valmisteltaviksi, niin kyllä tulee tunne siitä, että kukaan ei kanna vastuuta. Se vaikuttaa vähitellen kansalaisten luottamukseen virkamiehiä kohtaan.


  Taisto Levo Kirjoittaja on Alastarolla asuva Loimaan kaupungin-valtuutettu (vas/sit).

  VastaaPoista
 5. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Aivan omalla tasolla heilutaan konsulttien suhteen silloin, kun heiltä ei haeta tietoa tai organisaatiosta puuttuvaa osaamista vaan konsultin tehtävänä on tukea vähintäänkin ontuvaa ja retuperällä olevaa valmistelua. Tämänkin yläpuolelta on löydettävissä konsultoinnin manipulointitaso, jossa ns. asiantuntijoiden esityksillä pyritään hukuttamaan faktat ja tieto haihatteluvalmistelun tieltä

  VastaaPoista
 6. Uusikaupunki on hyvä esimerkki siitä kuinka hyvä työpaikka kunta on. Tarkoitan, että on hyvä paikka ammattitaidottomille(kin)

  VastaaPoista
 7. Suomailest politiikot olivat niin kiinostuneita ukrainainasta ja venäjän toimista maassa . Kaikennäköistä tutkijaa ja alan asiantintijaa oli tiedotus välineissä, mut ketään ei kiinnosta kun Israelin pommit tappavat viattomia lapsia/ muita .

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Tämä on Suomen Nato-sopivaa politiikkaa. Typerintä on EU:n kanssa boikotoida Venäjää, josta Suomi kärsii eniten. Saman logiikan mukaan meidän pitäisi boikotoida USA:ta, joka toimittaa aseita Israeliin, tappaa siviilejä Pakistanissa, Afganistanissa ja taisi olla takapiruna Kiovan verilöylyssäkin!

  VastaaPoista
 9. Ukrainassa häärää Usan ja Venäjän palkkasotureita varmaan yhtä paljon. On Suomen kannalta silti ongelmallista, että Stubista tuli noin tärkeä toimija sisäpolitiikassa. Häneen ei luoteta Venäjällä. Ihmettelen miksi suomalaiset luottavat Kokoomukseen ?

  VastaaPoista
 10. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Onhan pääministerimme mahdollisimman surkea valinta kaikkea muuta kuin EU:ta ja USA:ta ajatellen. Kieliruskeana hän nuollee länttä ja omat taas nuolevat tämän päänuolijan ahteria. Ehkäpä Kokoomuksen suosio perustuu siihen, että se rehellisesti kertoo pyrkimyksensä sekä kenen etuja se ajaa ja se myös ajaa näiden etua. Samojen etuahan ajoi ja ajaa esim. SDP, mutta väittää, vaalien alla, vallan muuta. Eikä Kokoomuksen kannatus mikään ihmeellinen ole. Ensinnäkin puolet äänestäjistä on menettänyt luottamuksensa koko poliittiseen järjestelmäämme, joten jos jäljelle jäävistä saa kokoon 20 % kannatuksen tarkoittaa se koko kansan mittakaavassa 10 % kannatusta. Soininvaarasta ja hänen touhuistaan en tiedä mitään.

  VastaaPoista
 11. Suoraan sanoen meiltä puuttuu kunnon päättäjät jotka ja vain ainostaan ajattelevat suomen etua.

  VastaaPoista
 12. .. ja mihin perustuu EU:n pakotteet Venäjää vastan ? Itse EU rahoittaa vastavoimia Länsi-Ukrainassa. En minä ainakaan ole sellaista valtakir jaa ollut antamassa. Vituttaa nämä Jaakonsaaret ja Takkulat, no Takkula kerkiääkin taas uskonnollisiin seuroihinsa, kun tipahti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä stubbia on vahingollinen suomen kannalta ja Jaakonsaari samaa maata

   Poista
 13. Viialainen vaatii Stubbia käyttämään veto-oikeutta EU:ssa Venäjäpakotteista. Tuskin käyttää.

  VastaaPoista
 14. Stubin törttöily aiheuttaa vahinkoa suomen yrityksille joka suoranaisesti vaikuttaa yksittäiseen kansalaiseen, pahimmassa tapauksessa menettää työpikan.
  Mutta stubin palkkapussiin sillä ei ole vaikutusta voi olla päinvastainen kenties.

  VastaaPoista
 15. Olli Rehn aikoinaan narisi, että suomi ei voi olla mistään asiasta erimieltä se aiheutta vahingoa suomelle.Elikä sielläkin pitää olla yes maana

  VastaaPoista
 16. Kiitos vierailuista ja kommenteista! Kokoomuksesta jos mistä olisi löytynyt teollisuus/talousosaamista, jolla Suomen vienti olisi saatu nousuun ja työllisyys kasvuun. On kuitenkin todella ikävää, että puolueen isänmaaliset patruuna/yrittäjäosaajat jäivät loisammateissa ja sijoituspeleissä rikastuneiden pöhöjen nujertamiksi. Muutaman jolperon itsekkäät tavoitteet ja vallanhimo ajoivat maan edun edelle, tämä taas tietää kurjaa tulevaisuutta koko Suomelle. Onneksi keväällä ovat vaalit, jossa Kokoomuksen sisällä säilät säihkyvät kuin Uudenkaupungin Kokoomuksessa aikoinaan.

  VastaaPoista
 17. Kaupan arvo kokonaisuudessa on 200miljoonaa josta puolet tulee eu:sta ja 50 miljoonaa vejäjältä ja loput suomen valtiolta. Tämä ollaan nyt menettämässä jos stub hyväksyy ja mksei hyväksyisi, kun on niin eurooppa myönteinen.

  VastaaPoista
 18. Samalla hymyllä sitten varmaan vaihdetaan hynttyyt Naton hepeneisiin ja lähdetään jonnekin syömään hiekkaa ja odottelemaan vapauttavaa laukausta. EK:n suunnalta ei vissiin ole kuulunut (tai edes narahdeltu) suuria kannanottoja Venäjää kohtaan suunniteltuihin toimiin. Mitenköhän stubidoakin takuulla ylöspäin lykkinyt Kokkila mahtaisi nenänsä kääntää jos SRV saisi rukkaset Venäjän markkinoilta.

  VastaaPoista
 19. Sitten päättäjät itkee , kun vienti ei vedä ja ainoa syy tähän on. Palkat ovat liian korkeat ,näin sen näkee tietämättömät hölmöt tai sitä syötetään tietämättömälle suomen kansalle.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!