maanantai 28. heinäkuuta 2014

Amatöörit valitsevat ammattilaista: TEKNINEN JOHTAJA - PARAS VAI SOPIVA!

Kahdessa asiassa voin todeta elämäni aikana onnistuneeni edes jotenkin. Ensimmäinen on matkailun kehittäminen ja toinen henkilökunnan rekrytointi ja motivointi. Olen ollut henkilökohtaisesti mukana haastattelemassa ja palkkaamassa kymmeniä ihmisiä erilaisiin tehtäviin. Kun katson em. palkattujen tyyppien urakehitystä ja merkitystä palkanmaksajilleen, voin todeta valintojen menneen kohtuullisesti putkeen. Oliko kohdallani kyse säkästä tai sattumasta, sitä en lähde arvioimaan.

Ihmistä palkattaessa ykstyisellä sektorilla, on itsestään selvää, että tehtävään valitaan, perinpohjaisen valmistelun ja pohdinnan jälkeen, paras vaihtoehto. Vain yrityksen saama hyöty ja raharaamit ratkaisevat yksityisen sektorin onnistuneessa henkilökunnan rekrytoinnissa. Asian luulisi olevan samoin kunnan hakiessa väkeä työtehtäviin - katsotaan kenestä hakijasta on eniten hyötyä kuntalaiselle ja valitaan hänet. Näin yksinkertaista luusi henkilökunnan palkkauksen olevan. - Vaan eipä ole, meillä ongelma ei ole hakijoissa vaan valitsijoissa.

Jo mielenkiinnosta, olen ollut mukana muutamassa kaupunkimme järjestämässä työhaastattelutilaisuudessa. Näitä kaupunkimme hakuprosesseja voitanee pitää pitkälti amatöörimäisinä ja lähinnä naurettavina. On käynyt jopa niin, että jo työpaikkailmoitus on laadittu niin poskelleen, että hakuprosessi jouduttiin käymään toistamiseen. Olen haastatteluissa havainnut kuinka pärstäkerroin ja sopivuus saattaa ajaa räikeästi pätevyyden ohi. Joskus tuntui, että haastattelussa haettiin enemmänkin sopivaa seuraa kuin ammatitaitoista työntekijää kaupunkilaisten palvelijaksi.

Parhaimmillaan jutut haastattelujen välillä pyörivät aivan uskomattomissa ja pöyristyttävissä uomissa - liikutaan keltaisen lehdistön etusivutasolla. Mutta otetaanpa eräs esimerkki haastattelujen onnettomasta tasosta: Ensinnäkään haastattelijat eivät olleet valmistautuneet tilaisuuteen ottamalla selville vähääkään haastateltavan taustoista. Itse ryhdyin jututtamaan häntä menneisyyden vähemmän mairittelevista käänteistä ja sain kandinaatin punottamaan ja hiiltymään. Tässä vaiheessa minulle todettiin, että haastateltavaa ei saa ahdistaa ja paineistaa noin törkeästi.

Tämän jälkeen minua ahdistamisesta ja painostamisesta syyttänyt tapaus alkoi jututtaa haastateltavaa: Tuletko aikaisin töihin? Oletko sitoutunut työhösi? Oletko valmis joustamaan työajoissa? Tunnetko elinkeinoelää? Kestätkö paineita? :Näitä kysymyksiä lakoonisesti ja teennäisrennosti pudotellessaan kysyjä haukkui mm. hakijan aikaisemman kolleegan maan  rakoon. Haastattelu oli totaalinen shokki haasteltavalle ja minulle.

Ajatelkaapa nyt itsekse, vastaako kukaan työpaikkan hakija em. kysymyksiin: -En tule ajoissa töihin, en ole sitoutunut työhöni, en jousta yhtään töiden vuoksi, elinkeinoelämästä en tiedä tuon taivaallista ja mitä paineisiin tulee, lasken alleni välittömästi, jos joku menee vähänkin vastoin suunnitelmia. Haastattelussa täytyy haastateltava panna koville ja vieläpä sitä kovemmalle, mitä kovempaan virkaan häntä haetaan.  -Mutta jos ei ole osaamista tai muitakaan eväitä, niin milläs pistät?

Ensinnäkin meidän pitäisi sopia selkeät pelisäännöt pätevyysvaatimuksista, haun pääpainotteista, määräaikaisuudesta, testauksista, hakuajoista, mahdollisesta jatkohausta ja asettaa selkeät palkkaraamit. Toiseksi pitää valita pätevät esihaastattelijat, jotka ajavat selkeästi kaupunkilaisten parasta eikä sitä, että valittava on ensisijaisesti omaa puoluetta eikä missään tapauksessa ole kilpailevan puolueen ehdokas.

Jos kaupunkilaisen etu on ainoa motiivi valinnalle ja valintaa ei tee onneton hallituksemme, vältämme valintamokan. Viime valinta meni jo hyvin, joten toivotaan parasta tämänkin suhteen. Emmehän elä missään Baikonurissa, jonne tarvitaan lisää kosmonautteja!


22 kommenttia:

 1. Kyllä se kunnan virkamiesmiehitys tahtoo vaan mennä niin, että merkittävillä puolueilla on "omat virkamiehensä"

  VastaaPoista
 2. Tuletko aikaisin töihin? Oletko sitoutunut työhösi? Oletko valmis joustamaan työajoissa? Tunnetko elinkeinoelää? Kestätkö paineita?
  Nämä kysymykset otetaan valmiista sabluunasta. Valitettavasti totean itsekin muutamissa haastatteluissa mukana olleena näiden Valkosen kysymysten pitävän paikkansa.

  VastaaPoista
 3. http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20142549-7.PDF
  Di Martti Kerkelää Lappeenrannasta ja ins amk Nina Kiveä Hämeenlinnasta haastateltiin 26.9.2013 Humppilan teknisen johtajan virkaan. Kumpaakaan ei valittu tehtävään.

  VastaaPoista
 4. Näinkö on että Täst Vinkkelist kirjoittaa sitten vuorollaan Jari Valkonen. Aihe voisi olla vaikka päiväni metsässä lievästi hikoillen tai kohti DDR:n asuntopolitiikkaa- U:ki mallikunnaksi.

  VastaaPoista
 5. Koska järjestetään nämä politikkojen ja virkamiesten korkeushyppykilpailut ja missä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama. Muutoksen miehet ei kuitenkaan pääse paikalle.

   Poista
  2. Mistä tiedät? Seikowin koulun piha-alueella järjestettävät korkeushyppykisat ja etenkin hyppääminen purukasaan (pehmusteena) antaisivat ainakin meikäläiselle kotikenttäedun. Harrastin siellä korkeushyppyä jo 70-luvun alussa. Mahtaisiko vielä löytyä puiset korkeushyppytelineet ja puinen rima? Pitäisikin varmaan laittaa anomus vetämään, jos saisi kisa-avustusta mehuun ja pullaan. Onhan tulossa suuri urheilujuhla. Olisiko ajankohtana vaikka elokuun loppu, venetsialaisten jälkeen yöllä pimeässä, mutta ei säkit päässä?
   JAa

   Poista
  3. Valtuustokokouksien jälkeenkin on Muutosen kohdalle osanottajaluetteloon voinut tehdä merkinnän DNS ( did not start)

   Poista
  4. Onko se sinulle muodostunut ongelmaksi? Tuleepahan kaupungille säästöä ellei joku ole nostamassa kokouspalkkioita ja juomassa kaupungin maksamia kahveita ja syömässä kalliita pihvejä.

   Poista
  5. No tietysti jos kokouspalkkiot, syöminen ja juominen oli teidän ainoa syynne asettua ehdolle

   Poista
 6. Tietysti Seikowin koulun pihalla vanhaan malliin siten että alastulon pehmukkeena on perinteinen purukasa. Ajankohta täsmentyy lähiaikoina.

  VastaaPoista
 7. Kiitos vierailuista ja vietityksestä! Kyllähän se on niin ettei Muutoksen kannata mennä mihinkään tilaisuuteen, missä paikalliset päättäjät hääräävät. Varmaankin 22-20 porvarien äänin Muutos poistettaisiin Seikowin pihalta, jos meistä joku po. tilaisuuteen. Ja jos toisin kävisi, halltus puuttuisi asiaan kaupunginjohtajan esityksestä otto-oikeudella ja porvarien äänin 6-5 Muutos poistettaisiin Seikowin pihalta!

  On melko paha vaikuttaa tämän kaupungin asioihin, jos ei istu lautakunnissa ja on pelattu ulos kaikesta muustakin jopa tiedonsaannista. Aloitteilla yritin saada jotain aikaiseksi, mutta nekin heitettiin roskiin. Siis minkä helvetin takia pitäisi heittää omaa aikaa hukkaan ja mennä jonnekin naurettavaan valtuustoon tms. pitkittämään kokouksia ja estämään nykyistä typeryyden ja luomiskyvyttömyyden riemukulkua? - Sanokaa yksi hyvä syy, niin kyllä sinne mennään.

  Totuus on se, että hallitus keikkuu vallassa, jota se ei osaa käyttää ja pahimmillaan se tötteröinnillään tuhoaa koko kaupungin. Toivottavasti ja todennäköisesti vuodenvaihde tuo muutoksia nykyisen hallituksen kokoonpanoon. Eipä olisi uskonut, että vaalit veivät Uudenkaupungin ojasta allikkoon!

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti ja todennäköisesti vuodenvaihde tuo muutoksia nykyisen hallituksen kokoonpanoon.
  voiko tämä tarkoittaa että jo alkusyksyllä tulee persujen varamiehen äänellä 6-5 päätös vuokrakerrostalosta

  VastaaPoista
 9. nyt on porvarikatras sekasin kun hesu ja helle pomppaus työväen kelkkaan. joten vuokrakerrostaloa pukkaa

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommenteista ja käynneistä! Mistä te tiedätte, ettei koko Kokoomuksen ryhmä hyppää vuokrakerrostalon taakse. Sieltä niitä tuuliviirejä löytyy ja taitaa löytyä yksi tuulivoimalakin. Jos Persuilla on hiukankin älliä, he ryhtyvät ajamaan omaa politiikkaansa, eivätkä betonoi itseään vasemmiston tai oikeiston kylkeen!

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen analyysi syksyn politiikasta Ugin kartalla. Mistä tosiaan etukäteen tiedetään kokoomuslaisten päätöksistä.

  VastaaPoista
 12. Jussila pyörittää Kokoomusta. Tämän päivän lehti kertoo kaiken, T Kangas on Jussilan linjalla.

  VastaaPoista
 13. Sittenkö lankeaa Java täst vinkkelist vietäväksi täh

  VastaaPoista
 14. Tontonmäkisyndroomaa lääkitään tehokkaasti soittamalla että nyt olis sun vuoros kirjoittaa ja erityisesti jotain mikä ei ota liikaa kantaa kokoomuksen ja pro ugin väleihin.

  VastaaPoista
 15. Kiitos viesteistä ja kommenteista! Luottamus ratkaisee yhteistyön suunnan ja se puuttuu tässä tapauksessa. Kukin kirjoittakoon minne tahansa, en minä sitä kiellä. Mutta jos jotkut nimellään edistävät valheiden ja saastan levitystä ja uskottavuutta, en voi pitää heitä kovin oikeamielisinä tolkun ihmisinä.

  VastaaPoista
 16. Nimellään edistää uskottavuutta, siis mitä tolkkua tässä nyt oli???

  VastaaPoista
 17. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Siinäpä pohtimista - siirrytään seuraavaan

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!