torstai 21. helmikuuta 2013

KYMMENEN PISTETTÄ LÄPYSKÄLLE!Tämän päiväinen läpyskä ansaitsee hatun noston. Siinä nostetaan esille luovuuden osuus kaupungin toimintojen kehittämisessä. Tänne valmistuu melkoinen soijatehdas, joka taas mahdollistaa soijan jatkojalostuksen ja jatkojalostukseen liittyvän koulutuksen. Missään muualla Suomessa ei ole vastaavaa laitosta, joten luulisi kiinnostusta löytyvän aina yliopistotasoa myöden. Taidamme olla läänin ainoita kaupunkeja, jossa ei ole korkeakoulujen tai yliopiston yksiköitä ja jossa ei ole päätösvaltaa kuin perusopetus- ja lukiotasolle. Soija antaisi meille mahdollisuuden laajentaa kaupunkimme onnettomia opiskelumahdollisuuksia. Kun otetaan huomioon valtakunnan hallituksen opetusta alas ajava linja, lisäisi soijaan liittyvä opetus kaupunkimme jopa kansainvälistä vetovoimaisuutta.


Ekasta ja sen kohtalosta on ollut melkoisesti puhetta viime aikoina. Useat kaiffarit ovat havainneet, että kauppa kulkee kohti loppuaan. Sieltä on työntekijöitä pistetty pihalle ja samalla Ekassa on nostettu tuotteiden hintoja. Yhdistelmän merkittävin seuraus on ollut asiakaskato. Jokainen näkee Ekan viime hetkien olevan käsillä. Eka osoittaa esimerkillään elintarvikekaupan merkityksen ostokäyttäytymisten heijastumisesta lähitienoille. Ekan alamäen myötä liikekiinteistöt ovat tyhjentyneet sen lähellä. Siispä toimiva toimija Ekan nykyisiin toimitiloihin saa keskustamme kaupallisen toiminnan toimimaan ja pitää kaupunkilaisten rahat takaamaan toimivaa toimintaa toimivassa kaupungissa.


Jospa Kristiina Salo ottaisi hommakseen markkinoida kaupungin tyhjiä kiinteistöjä, jotta kaupunkiimme saataisiin yritysten välistä kilpailua niin uusien pienten, yrittäjä vetoisten, liikkeiden kuin niidenkin liikkeiden myötä, joissa ihmiset käyvät nyt Turussa ostoksilla. Miltä tuntuisi ,jos Eka muuttuisi Turun kauppahallin tyyliseksi kauppojen kavalkadiksi tai ostoskeskukseksi, josta löytyisi H&M, Dinsko, Dressmann jne.. Kenenkään ei tarvitsisi lähteä tv-mainosten perässä Turkuun ostamaan em. liikkeiden tarjouksia, niin uusikaupunkilaiset kuin laitilalaiset tulisivat valtakunnallisten palvelujen perässä tänne. Se työllistäisi ja pitäisi ostosmarkat turvaamassa toimivuuden palauttamista toimivaksi toiminnaksi toiminnan kaupungissa!

31 kommenttia:

 1. Syntyihän aikoinaan Tuurin- kyläkauppakin keskelle "ei mitään". Enemmän se on kuitenkin yrittäjästä kiinni kuin kaupungin toimista. Tahtoo täällä U:gissa mennä vaan Kosken ylistykseksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos näkemyksestä! Kyläkaupan lähellä ei ollut aikaisemmin yhtään kauppaa. Nyt Kyläkaupan lisäksi seudulta löytyy kymmeniä kauppoja, jotka myyvät niitä tuotteita, joita ihmiset tulevat hyakemaan Kyläkaupasta! Kehittyvästä yksityisestä sektorista hyötyy eniten asiakkaat ja paikkakunnan julkinen sektori.

  Jos Uuteenkaupunkiin avattaisiin Gigantti, se lisäisi Uudessakaupungissa asiointia niin paljon, että myös paikalliset kodinkoneliikkeet hyötyisivät siitä. Ehkä hintoja jouduttaisiin pudottamaan, mutta volyymit kasvaisivat. Voittaja on siis asiakas. Kukaan ei aja Turkuun, kun tavarat saa täältä samalla hinnalla. Samalla täkäläiset rahat jäävät tänne pyörittämään paikallisia palveluja - myös julkisia!

  VastaaPoista
 3. Perkeleen Gigantti ja nämä plogit. sanoo Änkyrä!
  Millä vt..lla tänne saa nimimerkin?

  Ostin kerran Gigantista partakoneen, verkko särkyi vuoden päästä. No se on ihan OK, mutta uutta ei saanut! Myyvät ylijäämää, jotka muut on jo hyllyttäneet. Kysäisin lomareissulla Ruotsistakin, kolmesta Gigantista: emme myy...

  " Taidamme olla läänin ainoita kaupunkeja, joissa ei ole korkeakoulujen ja yliopistojen yksikköjä..." No mitä vt...a nillä suojatyöpaikoilla tekee? Onko niitä suuresti ihailemallasi Laitilalla?

  Perkele kun pistää vihaks...

  VastaaPoista
 4. Pysy kuule Java housuissasi. Meillä on ekassa vielä monella työpaikka ja Lähikaupalla on muitakin ketjuja. Gigantit ja muut tulee jos hyväksi havaitsevat. Kyllä meiltä saa nytkin gigantin tuotteita aivan kohtuu hintaan.

  VastaaPoista
 5. Ja vielä kele...! Kirjoitin kommenttini seittemän aikaan illalla! Ny kello on kahdeksan!

  Ja Edistyksellien Osuuskaupan liikkeissä en vakaumukseni tähären käy!

  Toivoo Änkyrä

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos keskustelusta! Kunpa saataisiinkin vanha toimiva Eka takaisin ja kaikille sen nykyisille ja entisille HYVILLE TYÖNTEKIJÖILLE TÖITÄ! Nykyisellä tyylillä Eka ei tule selviämään ja se vaikuttaa koko keskustan toimintoihin. Jos se kykene uudistumaan, tarvitaan uutta tilalle.

  Ihan kunnon koulutusta, joka liittyy soijaan; sitä minä kaipaan. "Taidamme olla läänin ainoita kaupunkeja, jossa ei ole korkeakoulujen tai yliopiston yksiköitä ja jossa ei ole päätösvaltaa kuin perusopetus- ja lukiotasolle." Siteeraa koko lause. Laitilalla lienee hiukan enemmän sanavaltaa aikuiskoulutksessa kuin meillä? Olisi se nyt kauheaa, jos laitilassa olisi ylopiston yksikkö. Toisaalta voidaanhan me jatkaa näinkin!

  VastaaPoista
 8. Eiköhän palkittu yrittäjäjärjestö hoida homman. Tuleeko Ekan paikalle Valintatalo ja huhuina kuuluu että vanha Shellin rakennus puretaan ja rautakauppa laajenee. Lisäksi tarvitaan ostoskeskus.

  VastaaPoista
 9. Ja kele... Kello on 20.45!
  Vissiin Laitila menestys (mielestäsi sitä on?) perustuu kädettömien aikuiskoulutuskeskukseen?
  Änkyrä

  VastaaPoista
 10. Kiitos jämäkästä kommentoinnista! Eipä Laitilaa nyt miksikään suuren menestyksen Mekaksi voi mainostaa. Se on muuttovoittenen kunta, kun yksi tuplaten naapuri ulostaa asukkaitaan. Paremmat edelletykset Uuudellakaupungilla on menestyä kuin Laitilalla - onhan meillä meri ihan rannassa!

  VastaaPoista
 11. Tuleeko soijasta sekahevosen korvike? Onhan soijakin kotimainen tuote. Se nyt vaan viljellään Brasiliassa mutta hinkuhengessä se saadaan meille jalostukseen ja siitä tulee kotimaista lihankorvikketta. Alicellekadulle soijan suoramyyntipiste ja kaupunki rakentakoon myös joonkun hallin suoramyyntituotteiile.

  VastaaPoista
 12. KOhta tyhjästä Ekasta saa hyvän hallin soijalle ja lähiruualla. Markkinoidaan Tontonmäen mitalla eli sadallatuhannella eurolla ja ihmisiä tulee ostoksille kaukaa.

  VastaaPoista
 13. Ekan omistajat on hölmöjä. Joka päivä tulee takkiin eikä mitään tehdä.

  VastaaPoista
 14. Ihmettelen samaa. Toimiiko Eka niin kauan kun rahaa riittää. Paljonko työläisten kauppa on heittänyt työntekijöitä ulos. Java on oikeassa Ekan merkitys on suuri koko keskustalle. Keskustan yrittäjät kärsii eniten ja Mylly voittaa.

  VastaaPoista
 15. Minä ihmeen sateentekijänä tuota EKAa pidetään. Tämän kaupungin elämä ja kuolema ei ole tuosta kaupasta kiinni. Bisneksestä on kyse niin EKAn kuin muidenkin liikkeiden kohdalla ja jos ei ole kilpailukykyinen, joutuu väsitymään markkinoilta. Historiallisten aatteiden perusteella ei nykyään kauppaansa "köyhä" voi valita. Mikäli tämän kaupungin liikkeet hinnoittelevat jatkossakin tuotteitaan jopa kymmeniä prosentteja korkeammaksi kuin esim. Turun/Raision alueen liikkeet, niin ei kannata toivoa kovin äänekästä kassakoneen kilinää. Tuotteiden nto-nto hinta on se, joka määrää ainakin meikäläisen pienituloisen ostoskäyttäytymistä. Turha liikkeiden on esittää mahtavia ale-prosentteja, kun lähtöhinnat on taivaissa.

  VastaaPoista
 16. Euromarketteja on Suomessa enää kolme. Ovat poistumassa Lähikaupan konseptista. Ilmeisesti tilalle tulee Valintatalo. Kunnan mahdollisuus vaikuttaa keskustan palvelutarjontaan on kaavoituksessa. Isot marketit ovat tyhjentäneet keskustan. Sama juttu joka puolella Suomea.

  VastaaPoista
 17. Valintatalot ja Sijat pärjää aukioloajoilla. Vain känniset ostaa niistä kaljaa yöllä siihen hintaan. Ekan tilalle tarvitaan väkee vetäviä ostospalveluita. Niistä hyötyy koko kaupunki.

  VastaaPoista
 18. Täällä kirjoittelevat täysin tietämättömät. Lähikaupalla ei ole mitään tekemistä työväenliikkeen kanssa. Viime vuonna sen osti 100%:sti sijoitusyhtiö. Myyjiä olivat 66% ik sijotusyhtiö, 16,7 Wihuri ja 16,7% Tradeka.

  VastaaPoista
 19. Euromarketissa on jo Valintatalon muovikassit. Tästä se alkaa.

  VastaaPoista
 20. Juu, ja kiinteistön Alisellakadulla omistaa ilmeisesti Salin?

  VastaaPoista
 21. Kiitos virkeästä viestinnästä! Eipä tuo Eka ole maaginen muuten kuin sijainniltaan ja historialtaan - se oli meillä pitkään elintarvikekaupan ykkönen. Näin se vikastutti keskustamme asiointia, josta hyötyivät myös muut liikkeet. Nyt keskusta kuihtuu, kun tilanne on mikä on. Ekan tilalle täytyy saada joku merkittävä palveluyritys tai yrityksiä, muuten sama meno jatkuu.

  Tänne ei ole syntynyt mitään ostoskeskusia: Kenguru Market on muuttunut S-Marketiksi ja Öhmanin tavaratalo Itä-Poijuksi. Turussa ja Raumalla keskustat ovat kehittyneet kauppapaikkoina vaikka esim. Turun ympäristöön on noussut lukuisia ostoskeskuksia.

  Meillä elinkeinopolitiikka on ollut olemassa olevien palveluyrittäjien aseman hyysäämistä; ei elinkeinopolitiikan eli kilpailun tukemista, josta olisi hyötynyt niin kaupunki kuin sen asukkaat! Meillä on totaalisesti epäonnistuttu elinkeinopolitiikassa ja se on vienyt meiltä työpaikkoja ja ajanut yli 2 000 uusikaupunkilaista muualle asumaan!

  VastaaPoista
 22. Koski oli epäonnistuja. Niin tuon tekstisi voi tulkita.

  VastaaPoista
 23. ajanut yli 2 000 uusikaupunkilaista muualle asumaan. melekein 3000 asukasta 20 vuodessa!!!

  VastaaPoista
 24. Kiitos vierailijoille! Kosken organisaatio teki esityksiä ja luottamushenkilöt hyväksyivät ne. Luottamushenkilöt olisivat voineet vaatia jotain muuta - mutta he hyväksyivät esitykset ja sinetöivät ne päätöksiksi!

  VastaaPoista
 25. Ei ole mitään kehityssuunnitelmaa, mennään kuin laiva joka on menettänyt ohjattavuuden.

  VastaaPoista
 26. Sä unohdat Java taivaanrannanmaalailuissasi kokonaan väestöpohjan. Se ohjaa palveluyrityksiä tänne sijoittumisessa ei kaupungin elinkeinopolitiikka.

  VastaaPoista
 27. Kiitos edelliselle! Noinhan se on! Luomiskyvyttömät ihmiset eivät voi uskoa kuin annettuihin vaihtoehtoihin ja silloin se on helpointa, kun vaihtoetoja on yksi! Jos toit esille uuden vaihtoehdon ja perustelit sitä esitettyä vaihtoehtoa peremmaksi, oli seurauksena, uuden vaihtoehdon tarjoajan, julkinen häpäisy ja jopa RYHTYMINEN OIKEUSTOIMIIN! Tämä on meidän valtuuston enemmistön käsitys demokratiasta!

  Nykyisellä hallituksella on koulutusta ja kokemustakin löytyy tämän kylän ulkopuolisista asioista. Mutta löytyykö hallitukselta luovuutta ja rohkeutta? Vaalien alla vaadittiin kovasti uudenlaista meinikiä kaupungin hoitoon. Nyt nähdään oliko se pelkkää sanahelinää, jolla pyrittiin vain turvaamaan henkilökohtaista menestystä vaaleissa! Itse uskon ja toivon uuden hallituksen olevan uudistusmielinen niin sanoissa kuin teoissa!

  VastaaPoista
 28. Mikään ei tule muuttumaan, usko huvikses java vaan.
  Voi olla, että alkaa yksityistämis buumi ja veronmaksajat maksaa sekä palvelut huononee.

  VastaaPoista
 29. Ugilaise pölvästi hei , ei o pakko uskoo mut saa uskoo.
  Olek te koska funderanu mink tähre Hesas tai Turus o kaikenkarvassi liikkei niingo H&m ja DinSko ja Tresmannit,,,nii olettak,,,mnää olen ,katostasko siäl o sitä ostopotentiaali. Ugis ei o, juur ja juur 'siirtomaatavarakaupa' pysy pystös. Kuka tai ketä tee luulet niit puatei pystös pitävä? Et ainakan tee itkupilli, jos joku maks 2 e enemän ku jossa Turuus , ni tee ajat sinn. kenen perssen tee luulet sen kestävä? Nyy sit Wessan peili ette syynämä et 'mixei tääl Ugis ol mittä erikoisliikkei Kikanttei tai piäneppiki diki-diki liikkei.
  Koit nyy huntterat omill 2 nystyrälläs,,,, emmää kerk joka palstall...

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!