tiistai 19. joulukuuta 2023

LAPSILTA METSÄN ELÄIMILLE!


                                                                      HYVÄÄ JOULUA!


Kenellekään ei ole uutinen, että opetustoimemme ei kykene hoitamaan leiviskäänsä yhtä tyylikkäästi kuten useimmat verrokkikunnat. Otetaan, ilman hehkutuksia esimerkiksi meidän lukiomme, joka on rankattu jumbosijoille n. 273. Silti päättäjämme ovat, Mikko Saarta, Matti Ankeloa ja yhtä kolmatta lukuun ottamatta, valmiita leikkaamaan opetustunneista. 40 muuta ei kiinnosta edes keskustella asiasta. Niin leikattiin opetuksesta 160 000 euroa - se lähti äkkiä kuin nuppi vallankumouksen ajan ranskalaisaateliselta! Meillä opetus ja lapset ovat vain säästökohde, jota onneton valmistelu saa pyörittää, kuten Maradona vainaa palloa - välillä maaleja kädelläkin tehden, tyylillä ei ole väliä. Kun lapsilta on riistetty opetuksen edellytykset, sopii tiirailla mihin rahaa riittää, sillä sitähän riittää! Välttämättömäänkö, no ei ihan, mutta riittää kuitenkin!

Eniten polemiikkia herätti asia, jossa yksimielisyys vallitsi eli tekonurmi. Sen sijaan valmistelua, puolentoista rivin perusteluja 700 000€ viritykselle ihmeteltiin. Valmistelu haukuttiin joka taholta täysin lyttyyn ja kuinkas siten kävikään, utelisi kaiken päälle Nyyti? - No kaikkihan hyväksyttiin mittavalla enemmistöllä. Tämä oli kuin ohje valmistelijoille: Ei työn jäljellä ole väliä, enemmistö hyväksyy ihan kaiken pienen, muodolliseksi rajoittuneen, urputuksen jälkeen. Itse kuuluin vähemmistöön, joka olisi leikannut vahvalla giljotiinilla yli puolet valmistelijoiden esittämästä 700 000 eurosta. Jos tuolle porukalle annetaan moinen summa tekonurmen väsäämiseen, he käyttävät kaiken aivan varmasti, jos summa edes piisaa, vaikka se on Suomen kiistatonta kustannushuippua. Niin paljon on valmistelijoiden osaamisesta näyttöä ikikirjastoremontista, A-sairaalasta, vanhainkodista ja ovat kuulemma Kalannin uusitut koulutkin onnettomassa jamassa.

Muistettiinpa tilaisuudessa metsän eläimiäkin. Kuten itse kannatuspuheessa totesin, eläimet tappelevat yö sydännä ja telovat koipiaan pimeässä polkujen kiviin aiheuttaen melua, joka aiheuttaa lähistön tiiviissä asutuksessa univaikeuksia, jopa unissakävelyä on havaittu asujamistossa. Halusin vielä varmennusta valmistelijalta 50 000 € riittävyydestä metsän eläinten yöelämän rauhoittamiseen, mutta eipä tullut inahdusta saati vastausta, joten heikoilta jäljillä tämäkin päätös luisti päätäntäkoneiston armottomien rattaiden läpi. Yhtä varmasti, kun valtuuston enemmistö vie lapsilta, antoi se nyt metsänlaidan rauhoittamiseen 50 000 e, ellen väärin muista? Johtoryhmän ja puheenjohtajiston ngelma lieneekin se, kuka uskaltaa herättää karhun antaaksen hälle joululahjan?

82 kommenttia:

 1. Herra Valkonen
  Tosiasia on se, että 0.7 miljoonan tekonurmi alkaa syödä lapsilta lähiopetustunteja, tukiopetustunteja ja jakotunteja.
  Saman tekevät tai paremminkin toisiaan vahvistavat Wintterin satojen tuhansien taidehankinnat ja tilavarusteluun tosiasiassa tehtävä ylivarustelu.
  Kannattaa hiukan suhteuttaa, mitä kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos visiiteistä ja asiallisista kommenteista! 700 000 € tekonurmeen on kohtuuton summa, siitä ei pääse yli eikä kiertäen. Meidän olisi jo aikoinaan tullut luoda ja toteuttaa lapsiystävällinen opetussuunnitelma, joka olisi muun vapaa-ajankapasiteetin ja tonttitarjonan kanssa tehnyt Uudestakaupungista vetovoimaisen. Ikävä, että meillä ei asioita hallita kovinkaan mainiosti - etenkin markkinointimme ontuu kuin yksijalkain en hevonen, siksi se ei ihmeemmin etene!

   Poista
  2. Äänestit kuitenkin puolesta?

   Poista
 2. Tämän kruunaa munattomat valtuutetut, jotka taas uskoivat muutaman virkamiehen muunneltua totuutta. Kruunujalokivenä nuijaa koputti puheenjohtaja, joka ei pysynyt puheenvuorojen perässä ja saattoi tehdä asioiden käsittelyjen aikana menettelyvirheitä. Ei hyvältä näytä kaupungin tulevaisuuden hallinta.

  VastaaPoista
 3. Äänestitkö Java tekonurmikentän 700ke investointia vastaan? Ihan vaan, että oletko urheilumies vai ikuinen valittaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys edelliseen..Hennon Eero kaipaa keskustelukummpaneita Facebookin valtuustoryhmässä. Aloitapa vuoropuhelu Eeron kanssa, olet aivan selvästi hyvä keskusteluapu hänelle. Voitte sitten hetken päästä ihmetellä, että miksi kukaan ei ota mihinkään teidän kysymyksiin kantaa, vaikka olette todella hyvää tarkoittamassa kaikille kaupunkilaisille. Voitte pitää vaikka luennon, "Eeron ja Javan oppien mukaan negatiivisuuden kautta mielettömään menestykseen". Hyvää Joulua kaikille!

   Poista
  2. Anonyymin mielestä urheilumiehen kuuluu olla täysin sokea päättäjä..

   Poista
  3. Tai ikuinen valittaja.

   Poista
 4. Olen ihmetellyt ettei U:gin valtuusto palauta valtuustoon tuotuja ehdotuksia uudelleenvalmisteluun.? Tuo tekonurmi olisi vähintäänkin vaatinut enemmän perehtymistä ja täsmennyksiä. Onko tämäkin toimintatapa paikallista kulttuuria? Vai eikö valtuustosta saa enemmistöä tähänkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun valtuusto ainakin palauttaa sinne tuotuja päätösehdotuksia uudelleenvalmisteluun. Mutta se tietenkin edellyttää valtuustossa älyn enemmistöä

   Poista
  2. Valtuuston älyn enemmistö löytyy aina mutta kun järjen taso pitäisi olla edes maalaislaisjärjen tasolla. Sitä odotellessa.

   Poista
 5. Ennen valtuuston kokouksessa tiesi kuka mitäkin äänesti. Nyt sählätään jonkun ohjelman kanssa ja kuulija ei tiedä kuka mitenkin äänesti. Kokouksen sihteerille/kirjaajalle kuitenkin leppoisia eläkevuosia kun niiden aika koittaa.

  VastaaPoista
 6. Eikö investoinneille voisi laatia jonkinlaisen vähimmäisvaatimuksen suunnitelmasta, joka pitää valtuustolle esitellä rahoista päätettäessä? Tähän sisältyisi nyt ainakin hankesuunnitelma, toteutusaikataulu ja kustannusarvio erittelyineen? Nykyinen miljoona sinne, satatuhatta tänne ja seitsemänsataatuhatta tonne ilman minkäänlaista märän päiväunen tason ylittävää suunnittelua alkaapi käymään kalliiksi kukkarolle. Nääs.

  VastaaPoista
 7. Ellei valtuutettujen enemmistö vaadi niin muutoksia ei tule valmisteluun. Mutta hyvä ehkä tietää, että tekonurmesta sovittiin jo ennen kokousta.
  KL

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenttien kirjoittamisesta ja vierailu herkkyydestä! Minusta mitään noinkin kallista asiaa, joka on yhtä huonosti valmisteltu kuin tekonurmi ei voi toteuttaa. Olisi kohtuullista pohtia ja pohtia ihan vakavasti sitä, kuinka po. asia tulee noin surkeana esityksenä kahden ns.. asiantuntijalautakunnan toimialojen läpi! Mitä ilmeisimmin pykälästä ja sen käsittelystä tehdään valitus, joten vuoden kuluttua asia palannee uudelleen valmisteltuna ja ehkäpä uusien valmistelijoiden saattelemana valtuustoon.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä, kommenteista ja kysymästä sekä tutustumisesta täällä esitettyihin näkemyksiin! En äänestänyt 700 000 euron tekonurmen puolesta, mutta äänestin 50 000 euron puolesta, jotta metsän eläinten ei tavi vaeltaa pimeydessä. On tosi noloa, jos asioita seuraavat aktiiviset kaupunkilaiset eivät pääse valtuustolähetyksessä perille siitä, kuinka kukin valtuutettu äänestää. Mitä ilmeisemmin erinäisten mokien ja äärettömän onnettoman valmistelun vuoksi tekonurmi päätöksen valitus tulee siirtämään tekonurmen toteutusta vuodella. Nyt on turha syyttää heitä, ketkä vaativat asiallista valmistelua, tekonurmen toteutuksen siirtymisestä vuodella. Syy siitymiseen ei ole siis mahdollisten valittajien vaan valmistelijoiden! Eiköhän ole syytä siityä vanhaan käytäntöön, jos uusi kuvio ei saa ,muuta aikaan kuin epätietoisuutta, kiukkua ja tyytymättömyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma homma, että jotkut valtuutetut eivät tajua sitä, että demokratiassa oma mielipide ei aina voita. Säälittäviä valittaja pellejä, ja taas meni avustukset sivu suun. Rupeaa nämä vinkujapellet tekemään ison laskun veronmaksajille. Vielä kerran; olette vaan nyt vähemmistössä, yrittäkää nyt tajuta se. Harmittavaa, jos resurssit ei edes tämän tajuamiseen riitä.

   Poista
  2. Mitkä avustukset ovat kaupungilta menossa sivu suun? Onko tosiaan niin, että valtiohallinnon eri toimijoilla on aina jemmassa Ukin kaupungin tarpeisiin juuri sellainen summa, mitä kaupunki nyt kulloinkin sattuu tarvitsemaan? Saanen todella epäillä kun hiukankaan seuraa maailman talouden ja Suomen talouden kehitystä. Kannattaa tulla jo ulos sieltä omasta kuplasta. Pieni esimerkki tähän. Eikö yhtään ole tuntunut kukkarossa lainakorkojen nousu?

   Poista
  3. Katsokaa kokous youtubesta, niin näette istunnon olevan kaukana demokratiasta, jossa äänestys perustuu tietoon. Törkeää uhkailua.

   Poista
  4. Katsoin valtuuston kokouksen pöytäkirjan ja äänestysluettelot https://uusikaupunki.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023264. Niiden perusteella demokratia toteutui hyvin. Perusuomalaisista Aaltonen oli eri mieltä, kuin muut Perusuomalaiset, myös Keskustassa ja Kokoomuksessa oltiin muutamalla hajaäänellä eri mieltä vs. puolueen enemmistö. Valtuustoryhmä Saastamoinen/Hento/Valkonen oli yhtämieltä asiasta, kuten SDP:kin. Tuon perusteella demokratia toteutui enemmän kuin hyvin. Jos on uhkailtu, niin kannattaa asiasta tehdä rikosilmoitus.

   Poista
 10. Kukkuu
  Varhan ensi vuoden talousarvio on 120,6 miljoonaa alijäämäinen.
  Kukkuu

  VastaaPoista
 11. Kiitos viesteistä plus visiiteistä! Kuten totesin ja useat valtuutetut totesivat istunnossa: Valmistelu on alaarvoista ja kun sitä on jatkunut jo kauan, täytyy muutoksia saada myös kaupunkiorganisaatioon. Itse olen kanattanut tekonurmen rakentamista jo yli kymmenen vuotta sitten. Jos se olisi rakennettu tuolloin 350 000 urheilukentän paskashuusin sijaan, meillä jalkapallosta olisi saanut hyvän harrastuksen useat sadat nuoret, jotka nyt ovat jääneet loska-aikana ilman mieleistä vapaa-ajan puuhaa. Tämä ei tarkoita, että sokeasti olen hyväksymässä tekonurmen hintaan mihin hyvänsä vain siksi, että valmistelu on äärettömän ylimielistä ja surkeaa. Jos tuollainen kenttä saadaan muuallakin aikaiseksi puolta halvemmalla, täytyy se onnistua meilläkin! SELITTELYN AIKA ON OHI!!

  Kaupungin kehittämisessä tarvitaan suunnitelmallisuutta, jota meillä ei ole. Tekonurmikin puuttui vastaavalta listalta menneenä vuotena ja nyt valmistelija ihan pokkana toteaa kenttää valmistellun viisi vuotta. Moista valmistelun kiemurtelua ja suoranaista valehtelua ei tule hyväksyä ja ylimielisistä valehtelijoista on päästävä nopeasti eroon, se on 15 000 uusikaupunkilaisen etu - kaupunkiorganisaatio on heitä varten eikä kaupunkilaisilla tule maksattaa onnettoman valmistelun jatkuvia munauksia. Jos valmistelumme olisi kohdallaan ja toimisi laadukkaasti, väki ei muuttaisi täältä pois, ei tarvitsisi nostaa veroja ja taksoja eikä nyt käytäisi yt/sopeutusneuvotteluita! Valtuutettu on kaupunkilaisten luottamusmies eikä johtoryhmän tuotosten sokea siunaaja.

  HYVÄÄ JOULUA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulua Java! Hienoa, että olit aiemmin yrittänyt teettää tekonurmea. Ilmeisesti olit(te) silloinkin oppositiossa. Joulun aikana kaikki valittajat juttelette keskenään ja teette listan kaikesta hyvästä mitä olette saaneet oppositiossa aikaan kaupunkilaisten iloksi.

   Poista
  2. Ainakin saivat aikaiseksi, että kiinteistöveroo ei nosteteta.

   Poista
  3. 5 vuotta valmisteltu, ja lopputulos oli noin surkea? Äkkiä virkamiesten vaihtoon, nyt siihen on momentum!

   Poista
  4. Näkis vaan. Samat tyypit olleet valtuustossa lupaamassa ennen vaaleja muutosta, mutta mikään ei muutu, etävirkamiehet jatkaa vuodesta toiseen.

   Poista
  5. Päiväkodin lapsillekin (myös henkilökunnalle) olisi joululahjana kelvannut viilentävä ilmalämpöpumppu (talvella sitä olisi voinut käyttää lämmitykseen). Karsittiinko se investoinneista ?

   Poista
 12. Nyt on tekonurmen aika. Maksoi mitä maksoi.

  VastaaPoista
 13. Politiikka on siitä hyvä laji kun siinä ei tarvi käyttää järkee ja vastuu on nolla.

  VastaaPoista
 14. KH:ssa:

  Keskustelun aikana Johanna Jääskeläinen esitti, että talousarviosta sivulta 124 poistetaan kohdasta "Varhaiskasvatuksen rakennukset/Päiväkotien ylläpitokorjaukset Pisaran/Kaunisrannan jäähdytykseen varattu 20.000 euron määräraha.

  Jari Valkonen kannatti Jääskeläisen esitystä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama ääni lähti persuilta. Niitä asioita persut kannattaa jotka on lähellä äänestäjiä. Lapsista ei niin väliä moneen vuoteen.

   Poista
 15. Ei kai toisen omistamaan rakennukseen , vuokraaja tee korjauksia. Uusi valmistuu, lapset siirtyy sinne🤔 maybe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on niin vaikeaa niin ilmalämpöpumput voi sieltä siirtää tarvittaessa tai vaikka myydä. Miksi niitä muuten sille esitettiin jos on vuokraajan tila ?? Ja jos, no antaa olla kun tässä kaupungissa ollaan niin "pieni piiri pyörii".

   Poista
  2. Eikö kaupunki ole koskaan tehnyt muutoksia vuokraamiinsa tiloihin ? Jos on niin eikö ne ole hyvitetty vuokrassa ?

   Poista
 16. Ilmalämpöpumput pitäisi saa uuteen terveyskeskukseen, huoneet on kuin saunassa olisi kesällä.

  VastaaPoista
 17. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Pari vuotta vaadittiin ilmalämpöpumppua helpottamaan lasten oloja helteisinän päivinä. Tuolloin, joka ikinen kert,a valmistelija totesi ettei ilmalämpöpumppuja tarvita päiväkodissa. Nyt hän, yhtä äkkiä, esittää itse ilmalämpöpumppua ilman ihmeempiä perusteita ja vieläpä tutun pyöreeseen hintaan. Minulla ei ole vähäistäkään uskottavuutta moiseen valmisteluun ja missä olette nähneet ilmalämpöpumpun, joka asennuksineen maksaa 20 000 euroa? Kaiken kukkuraksi on todettava, että Puustin yhteydessä käydyssä energiakeskustelussa po. tyyppi osoitti rajallista ellei peräti olematonta tietämystä ilmalämpöpumpuista.

  VastaaPoista
 18. Mutta kuka oli valmistelija?

  VastaaPoista
 19. Yhdellä keskiverto-ilmalämpöpumpulla ei viilennetä päiväkodin kokoista tilaa.
  Entä se Wintterin rakennus? Tuleeko sinne jäähdytystekniikka?

  VastaaPoista
 20. En lähde huutokauppaan ilmalämpöpumpun hinnasta, yleensä niitä saa asennettuna 2500 € (alv24%). Mitoitus 120 m2 tilaan.
  Ei koko päiväkodista ole tarkoitus tehdä "kylmiötä" vaan harkiten muutama pumppu tiettyihin tiloihin.

  Valmistelu on mitä on ja sen tuotoksia tulkitaan näemmä miten kulloinkin on tarvis. Jos valmistelu esitti 20 000 €(alv0%) niin on melko lähellä 10 ilmalämpöpumpun hinta eli 5 per päiväkoti.

  VastaaPoista
 21. Blogialustuksen otsikko "LAPSILTA METSÄN ELÄIMILLE!" oli osuvampi kuin ehkä kuvittelit. Lapsilta veit ainakin viilennetyt päivähoitopaikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi muissa päiväkodeissa ilmanpuhdistimet hurisevat, muutenhan niissä homeisissa tiloissa ei voisi olla.

   Poista
  2. No, eiköhän se viilennyksen pienehkö 20 t€ "löydy jostain" niin kaikille tulee hyvä mieli, lapsillekin.

   Poista
 22. Kahteen uusimpaan päiväkotiin ilmalämpöpumput, on vuokratiloja miksi kaupunkin rahalla? Onko niissä suunnittelu virhe ja pumppujen hinnat ovat yläkanttiin?

  VastaaPoista
 23. Jos kahteen päiväkotiin asennetaan yhteensä neljä alvitonta ilmalämpöpumppua 20 000 eurolla ja niiden normaali ovh. asennettuna on alle 10 000 euroa aviillisena, en minäkään hankintaa hyväksyisi. Enkä päästäisi samaa miestä tulevaisuudessa hankintahommiin.

  VastaaPoista
 24. Pienet ovat murheenne. Tässä lienee eniten oikein oleva kommentti ilmalämpöpumppujen asiassa. Tulkintani mukaan puhuttiin 10 pumpusta.
  Lue tämä
  Anonyymi24. joulukuuta 2023 klo 14.32.

  Enemmän olisin huolissani Wintterin tiloista ja niiden käyttäjämääristä.
  Löytyykö uusiin tiloihin vapaaehtoisin sisäisin siirroin käyttäjiä riittävästi?

  VastaaPoista
 25. Wintteriin "leiriytyvät" ne jotka käsketään. Keskelle kaupunkia betoniseen kompleksiin osa varhaiskasvatustakin, virikkeettömään ulkoympäristöön ja mahdollisuuuksiin verrattuna esim. Pisaraan ja Kaunisrantaan. Ei ainakaan ole vetovoimatekijä. Pienet päiväkodit samoin kuin kyläkoulut ovat vetovoimatekijöitä. Hallintoa voidaan ohjata Wintteriin ilman sen suurempia ongelmia ja tiloja muokata tarpeen mukaan.

  VastaaPoista
 26. Eli Mörne jätetään kylmilleen vai? Eipäs taida onnistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Mörne annetaan kaupantekijäisiksi tetterin ostajalle, päästään kuluista eroon.

   Poista
  2. Grusell kiinni ja kaikki toiminnat siirretään Wintteriin.

   Poista
  3. Mitä tehdään sitten suljetulle Crusellille?

   Poista
  4. Kuka ostaisi suojellun Mörnen? Taisi ostajien jon o ehtyä helmukuussa 2024. Sama pätee Crusellin tiloihin.

   Poista
  5. Eiköhän jokin "virolainen" firma sen ostaisi, kunnostaa ja tekee pitkäaikaisen vuokrasopimuksen kaupungin kanssa.

   Poista
 27. Ilmalämpöpuppujen oston ja tekonurmen valmistelun hinnat ovat osoitus vastuuttomasta valmistelusta. Yhteisiä rahoja käsitellään holtittomasti. Kaupunginjohtaja on vastuussa organisaationsa toiminnasta. Tarkemmalla talouspolitiikalla Uki pärjäisi paljon paremmin. Ei ole mitään syytä leikata opetuksen vähiä tunteja, jos hankinnat valmistellaan ja kilpailutetaan huolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten jonkun verran eri asia 20t€ ja 700t€. Tekonurmesta voi heti kättelyssä ottaa jo 300t€ pois.

   Poista
 28. Pienet ovat Ukin murheet, mitä on kohta edessä. Joko muuten Ukrainan sodan kerrannaisvaikutukset on Euroopaassa nähty? Ei lähelläkään ja se alkaa näkymään kohta Eu-maissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtuukohan U:gin viimekuun asukasmäärän pieni kasvu ukrainalaista ?

   Poista
  2. Ensiasunnon ostajat menettävät edun vuodenvaihteessa, siksi monet heistä ostivat asunnon YUkista. Täältä saa ison asunnon turkulaisen kaksion hinnalla. Tämä pieni lento loppuu tammikuussa.

   Poista
 29. Monet ukrainalaisista ostivat ensiasunnon Ukista? Mistä tuo tieto on tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko jokin tilasto mistä asian voi tarkistaa ?

   Poista
  2. Varakkaat ukrainalaiset ovat tulleet ostamaan asuntoja U:gista ? Lähtivätkö sotaa pakoon varakkaat kuten voi havaita täällä näkyvien autojen rekisteritunnuksista ?

   Poista
  3. On mahdollista, että varakkaat ukrainalaisetkin hyödyntävät kaikki palvelut ja tuet mitä vain on saatavilla. Näin ei kuuluisi olla mutta mitäs teet ?

   Poista
 30. Uki oli muuttovoittoinen marraskuussa ja asuntokauppa kävi. Tokko ostajat Ukrainasta tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliko vai ei? Oletus on ukrainalaisten siirtyminen ukilaisiksi. Asuntokauppa ei mitenkään ollut poikkeuksellinen ainakaan etuovi.com:n tarjonnan mukaan.

   Poista
  2. Vitun idiotti. Ei sotapakolaiset ensimmäisenä asuntoja osta.

   Poista
 31. Natomaa Turkki tehnyt kymmeniä ilmaiskuja Irakiin ja Syyriaan,
  Turkin ilmavoimat sanoo.

  https://www.aljazeera.com/news/2023/12/27/turkey-hits-71-targets-in-iraq-syria-in-retaliation-for-soldiers-deaths

  Lisäksi Intian ja Venäjän ulkoministerit kättelivät sopimuksen solmimisen vuoksi Moskovassa.
  https://www.reuters.com/world/russia-india-closer-joint-military-equipment-production-minister-2023-12-27/

  Israelin ympärillä Gazan sota uhkaa laajeta
  https://www.theguardian.com/world/2023/dec/26/fears-of-regional-escalation-as-israel-warns-of-multi-front-war

  Ehkä kannattaisi lukea myös muita tiedonvälittäjiä kuin paikallista. Alkaa tuntua joskeenkin huvittavilta nämä paikkalliset "ongelmat".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saammeko ensimmäisenä Natovuotena ensimmäiset sinkkiarkussa kotiin palavat suomalaissotilaat?

   Poista
  2. Paikallisiin asioihin voimme edes jotenkin vaikuttaa mutta emme maailman politiikkaan.

   Poista
  3. "Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan"

   Poista
  4. Presidentinvaaleissa voit vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan. Niinistö teki meistä verisiä haukkoja, saammeko seuraavaksi presidentin joka tuo rauhaa Eurooppaan.

   Poista
  5. Ketä sellainen presidenttiehdokas olisi, joka toisi rauhaa Eurooppaan?

   Poista
  6. Presidenttiehdokkaista vain Trump ja Putin. Kumpikin pystyy vaikuttamaan siihen, että rauha palaa Eurooppaan.

   Poista
  7. Suomen ehdokkaista ainoastaan Haavisto puhuu rauhasta.

   Poista
  8. Suomen ehdokkaista ei YKISIkään saa rauhaa Eurooppaan. Puheita voi pitää vaikka kuinka paljon mutta kuten nähty puheilla ei rauhaa synny. Yritetään nyt pysyä edes tilanteeessa että Suomi ei ole "erikoisoperaation" kohteena.

   Poista
  9. Kaikki sodat loppuu joskus niin tämäkin. Joku aloittaa rauhanprosessin, miksi se ei voi olla suomalainen. Hakemalla rauhaa Suomi välttää parhaiten ajautumisen erikoisoperaation kohteeksi.

   Poista
  10. Suomi ei ole enää puolueeton maaperä saati sen kansalainen rauhanvälittäjänä.

   Poista
 32. What have Eu-memberstates done during the Ukraine war? They are still waiting something. What will be final result? https://kyivindependent.com/zelensky-ukraine-triples-weapons-production-in-2023/

  VastaaPoista
 33. https://www.nytimes.com/2023/12/28/world/middleeast/israel-gaza-airstrike.html

  VastaaPoista
 34. Ukraine updates: Russia launches 'massive missile attack'
  https://www.dw.com/en/ukraine-updates-russia-launches-massive-missile-attack/live-67847911

  VastaaPoista
 35. Näin isoa kuvaa voi valaista ihan suomenkielelläkin
  Vladimir Putinilta ylistys USA:n kumppanimaalle, joka rahoittaa Venäjän hyökkäyssotaa
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vladimir-putinilta-ylistys-usan-kumppanimaalle-joka-rahoittaa-venajan-hyokkayssotaa-menestymme-suoran-tukenne-ansiosta/e36df0d0-2367-4296-adda-1d7fbcdbd28e

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!