sunnuntai 10. joulukuuta 2023

ASUNTOKAUPPA VOIMAKKAASSA KASVUSSA!
Vanhojen asuntojen myynti kasvoi joillakin kiinteistönvälittäjillä jopa 20 prosenttia viime vuoden vastaavasta kuukaudesta. Syynä on hallituksen uudistus, joka poistaa vuodenvaihteen jälkeen ensiasuntojen varainsiirtoverovapauden. Tästä ovat hyötyneet useat vanhoista asunnoista eroon haluavat ja kunnat sekä kaupungit, joissa asuntojen hinta on suuria keskuksia tuntuvasti edullisempi. Jopa Uudessakaupungissa usea vuosia uusia asukkaita odottanut asunto sai uudet asukkaat. Monet ostajat muuttavat tänne Turusta, koska täältä saa isomman asunnon tuntuvasti edullisemmin kuin turvalliselta alueelta ja jopa modernin koulun läheltä kuin esim. Turusta. Korona totutti ihmiset etätyöhön, joten siitäkin on tullut myyntivaltti uusikaupunkilaisille asunnoille.

No, mitenkäs tähän momentumiin on Uudenkaupungin taholta tartuttu - EI MITENKÄÄN! Yksi toteaa, kun näyttää vähentyneitä myynti kohteita, että ne on vedetty pois, kun eivät ole menneet kaupaksi - toinen möläyttää, ettei tänne kukaan muuta - kolmas tuo julki, että voidaan tuo Pyhämaan koulukin lopettaa ensi syksynä - yksi hyväkäs lohkaisee virnuillen, että, kaupungin asioita ainoana positiivisena valmistelevana instanssi kaupunkisuunnitteluvaliokunta istuu liian tiheään. Tämän jälkeen päättäjien jäyhä kerma nauttii maksuttoman illallisen, koska ilmaisia lounaita ei enää ole. Se passiivisuus ja ankeuden apatia, joka leijailee hallituksessa, on kerrassaan käsittämättömän käsinkosketeltavaa ja vastenmielisen voimakasta. Jos joku toteaa ja kysyy miksei kaupunkiamme markkinoida ja sen laajaa tonttitarjontaa esitellä kuten muut kunnat tekevät, vedetään sekin, muutaman puheenvuoron jälkeen nuijan kopautuksella siihen pyttyyn, mihin tämän kaupungin, tämän valtuustokauden, muutkin hyvät aikeet ovat lähes poikkeuksetta väännetty.

Suoraan sanoen ihmetyttää se ilmapiiriero, mikä vallitsee hallituksen ja kaupunkisuunnitteluvaliokunnan välillä. Hallituksessa kaikkiin ideoihin suhtaudutaan tyyliin: EI, EI, EI NOIN VOI TEHDÄ, KUN EI ESITETÄ - jopa rakentavassa hengessä harkinnalla valmistettuihin valtuustoaloitteisiin suhtaudutaan periaatteessa kielteisesti. Siirryttäessä hallituksesta valiokuntaan muutos on, kun synkkä, painajaisten piinaama, yö väistyisi auvoisen auringonpaisteen tieltä. Ihmetystä lisää se, kun pitkälti samat ihmiset kokoustavat hallituksen sijaan kaupunkisuunnitteluvaliokunnassa, tyyli ja henki muuttuvat täysin. Hankalat ongelmat nostetaan rohkeasti esiin ja toinen toistensa näkemyksiä ruokkien ja edistäen lautakunta pyrkii, jotain soraääntä luukuunottamatta, keskusteluissa kaupunkilaisten parhaaseen. Se raikashenkinen ongelmien selättämiseen pyrkivä ratkaisukeskeisyys, toisten jäsenten kunnioittaminen ja mielipiteen kuunteleminen, keskinäinen todellinen luottamus, josta muodostuu kaupunkisuunnitteluvaliokunnan ilmapiiri olisi hyvä saada pikaisesti ja täydellisesti hallitukseen, jossa ainoa tavoite lienee viedä kokoukset loppuun, päätösten sisällöstä välittämättä, pykälien mukaisesti. Kaiken järjen mukaan, vielä joulukuussa asuntokauppa käy ja me voisimme, aktiivisesti toimien, saada tänne uusia asukkaita, mutta tämäkin momentum lienee edellisten lailla hukattu ja jatkamme matkaamme kohti jo pelottavan lähellä häämöttäviä jäävuoria! TÄSTÄKÖ ME HEILLE MAKSAMME RUHTINAALLISEN KORVAUKSEN?!??!!??

13 kommenttia:

 1. Miten kaupunginhallitus voi päättää ensi vuodelle verorahojen jakamisesta Korihaille, Ukin teatterillle ja Crusell seuralle ennen kuin kaupunginvaltuusto on edes ensi vuoden budjettia hyväksynyt? Saisiko tähänkin jonkun selityksen? Ei tarvitse perustella ihan noin putkään kuin jotain valiokuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yksin 2024 vaan myös 2025 ! Onkohan päätöksenteossa nyt(kään) kaikki kunnossa kun rahoja jaetaan jo vuodelle 2025.

   Poista
  2. ”Tällä hetkellä lainaa ottavat ne, joiden oma talous on kunnossa. He uskaltavat luottaa omaan maksu- ja taloudenhoitokykyynsä”, sanoo OP-ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Satu Nurmi.

   Samaa sanoo Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan rahoituksesta vastaava johtajana Sari Takala.

   ”Kun asuntomarkkinat lähtivät hiipumaan, moni päätti, ettei ole oikea aika ostaa asuntoa. Tällaisessa taloustilanteessa asuntomarkkinoilla ovat liikkeellä kuluttajat, joiden oma taloustilanne on poikkeuksellisen vahva.”

   ”Tällä hetkellä lainaa ottavat ne, joiden oma talous on kunnossa.”
   Toisin sanoen nyt lainaa ottavat hyvin toimeentulevat, jotka eivät muodosta pankeille suurta riskiä."
   Kopio HS talous tänään

   Miten onkaan asuntomarkkinat Ukissa kehittyneet? Onko ollut poikkeuksellisen paljon myytävää ja mistä syystä? Entä myytävien asuntojen hintason kehitys viime vuosina?

   Poista
 2. Risk of escalation https://www.cnn.com/2023/12/09/middleeast/israel-houthi-yemen-warning-intl-hnk/index.html

  VastaaPoista
 3. https://www.reuters.com/technology/musk-poll-shows-x-users-want-us-conspiracy-theorist-jones-account-back-2023-12-10/

  VastaaPoista
 4. https://www.nytimes.com/2023/12/09/us/politics/trump-2025-nato.html

  VastaaPoista
 5. Ei ole hallituksen äänestysluetteloo, pöytäkirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän siellä mistään äänestettykään.

   Poista
 6. Uuttakaupunkia ei kehitetä puoluepolitiikka edellä (demari sitä, kepu tätä, ei persu, kokoomus taas), ei ole ennenkään kehitetty eikä jatkossakaan. Jos joku haluaa U:gin kehitykseen toimivia elementtejä käykää lukemassa esim. Kustavin ja Kauniaisten kuntien sivustoja. Edellä esitettyjen kuntien sivuilta on helppo hahmotella miten kunnat menestyvät, mitkä ovat arvot, mihin asioihin panostetaan, yhteisöllisyys jne.

  VastaaPoista
 7. Entä jäähalli, uimahalli, skeittipuisto, täysimittainen golfkenttä, hiihtoputki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttävät Uudenkaupungin ja Turun vapaa-ajan paikkoja. Kustavi tekee opetuksessa yhteistyötä Taivassalon kanssa. Siitä Uusikaupunki voisi ottaa oppia ja lähteä yhteistoimintaan Laitilan kanssa.

   Poista

 8. Tuuren perhe muutti maaseutukaupunkiin Vantaalta lasten turvallisuuden takia, mutta katuu sitä nyt
  https://yle.fi/a/74-20066119

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!