torstai 7. joulukuuta 2023

KAMMOTTAVAT PISA-TULOKSET
Sitä saa mitä tilaa - tämä pätee niin valtioon kuin kaupunkeihin. Sijoittaminen lapsiin ja nuoriin on sijoittamista tulevaisuuteen. Pisa-tutkimus osoittaa kaikessa karuudessaan, että emmepä ole sijoittaneet nuoriin vaan tehneet heistä säästökohteen. Opetuksenohjaus on maassamme auttamatta väärissä tuhoon vievissä käsissä. Jo aiemmat Pisa-tutkimukset ovat vahvistaneet sen, että valitsemamme tie ei tuota sitä, mitä annetaan ymmärtää ja kovimman hinnan näistä harhaluuloista maksavat lapset. Tuskin kenenkään 1990-luvulla ajatuksiinsa uponneen kuvitelmassa kummitteli edes kauheimmilla koululaitos, joka pitää, sisällään pelkoa, ahdistusta, kiusaamista ja jopa kuolemaa. Siispä siinä sivussa, se tärkein eli asioiden oppiminen elämistä varten laskee kuin lehmän häntä.

Vuodesta toiseen po. tutkimuksissa ovat tulokset kehnontuneet, mutta onko mikään muuttunut? Eipä ole, samat tyypit selittelevät omia onnettomia ratkaisujaan parhain päin, jotta saavat härkäpäisesti jatkaa samoissa, hyväpalkkaisissa tehtävissä. Onko meidän ongelmamme se, että muutosta ei voi tulla vaalien vaikutuksena, koska samat tyypit jatkavat ministeriöiden valmistelijoina? Pitäisikö ottaa mallia USA:sta, jossa valmistelijoista valtaosa vaihtuu, jos vaalit mahdollistavat muutoksen aiempaan valmisteluun? Entä kunnissa ja kaupungeissa, olisiko tarvetta uusiin tuuliin, jos mennyt ja tulevakin meininki on kuin jäävuoreen vievä vahva maininki? Olemmeko ajautuneet aikaan, jossa jonkinmoinen rälssiväki saa touhuta ja tuhertaa mitä lystää ja kansa joutuu ottamaan ja kustantamaan sen?

Puhutaan, mitä puhutaan, Suomi on paljon rikkaampi kuin 1980-luvulla, jolloin maamme koulut, sairaalat, lentokentät, jäähallit, uimahallit jne. rakennettiin. Silti meillä ihmiset saavat huonoa sairaanhoitoa ja opetuskin ontuu niin, että maineikas koululaitoksemme on muuttumassa vitsiksi, jolle muut nauravat ja sitä käyvät lapset itkevät. Asiat ja niiden ratkaisut ovat aluepolitisoituneet. Kaikkea hoidetaan pienen porukan valmistelulla tyyliin pääkaupunki edellä ja virkakunnalla, jolla pyöritettäisiin lähes 20 miljoonan asukkaan valtiota. Olisiko kuranttia pohtia vikaan vinksahtaneen valmistelun ja päätännän palauttamista oikeille kaikkia palveleville raiteille. Kaiken voisi aloittaa vaikkapa ihmisikään liittyvästä vastakkainasettelusta akselilla nuori vs. vanha - onhan nimittäin niin, että keskimäärin jokainen ikäihminen on ollut nuori ja nuoret tulevat pääsääntöisesti olemaan vanhoja!

18 kommenttia:

 1. Kun päätöksiä tekee henkilöt jotka ei ole päiväkään tehneet opetustyötä, silloin pakkaa tulemaan sutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmisatelijat linenevät huippuammattilaisia. Omasta mielestään.

   Poista
 2. Siellä sirkus mäki täynnä sitä sukupolvea joka on kasvatettu minä minä kaikki heti

  VastaaPoista
 3. Ja vielä kun näkisi PISA tulokset eriteltyinä oppilaiden etnisen alkuperän mukaan, siis ainakin suomalaiset vs maahanmuuttajataustaiset. Siitähän kylläkin nousisi saatanallinen rääkyminen rassismista, jos nimittäin havainnot tukisivat Lynn-Vanhasen tuloksia (esmes kirjassa 'IQ and the wealth of nations', Bloomsbury Publishing, 2002).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nykyisin "hys-hys" juttuja joista ei saa puhua niiden omalla nimellä, vaikka ehkä syytä olisi.
   Tosin Vanhasen tutkimuksia ei ole osoitettu vääräksikään.
   Wikipediassa lisää:
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Tatu_Vanhanen

   Poista
 4. Valkosen ei kannata arvostella muita. Uudenkaupungin lukio kertoo Uudenkaupungin opetuksen huonouden. Pudotatte Suomen sijoitusta Pisassa. Pistäkää opetuksenne kuntoon ja lakatkaa haukkumasta muita piste.

  VastaaPoista
 5. Eivät ne Wintterin lasiseinätkään ainakaan paranna lasten keskittymiskykyä.

  VastaaPoista
 6. Miten lukio voi pärjätä kun sisään tuleva oppilasmeteriaali on sekundaa ja peruskoulu ei hoida osuuttaan. Virkamiehelle potkut prkl...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenelle virkamiehille? Ja miksi vain miehille?

   Poista
  2. Virkahenkilöt eivät saa tehtyä tekemättömäksi. Toistaiseksi kaikki lapset ovat lahja vanhemmilleen.

   Poista
 7. PISA vertailu on tehty 15 v nuorille eli "ongelmat" ovat syntyneet 15 vuoden aikana. PISA tulosten kehitykseen on varmasti useita syitä mutta vieritän osan kehityksestä lasten vanhemmille. Vanhempien tehtävä on pitää huolta lapsistaa ja seurata heidän kehitystään sekä tarvittaessa puuttua siihen mikäli havaitsevat siihen tarvetta. Jos kuitenkin välttämättä halutaan etsiä "syyllisiä" PISA tuloksiin niin niitä ovat ehkä myös näiden 15 vuotiaiden lasten vanhemmat. Vastuu lasten kasvattamisesta on ensi sijassa kodilla ja vanhemmilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin syy kun erityisluokat lopetettiin.

   Poista
  2. Virhe tapahtui kun kansakoulusta ei tarvinnut enää pyrkiä lyseoon.

   Poista
 8. Ehkä valtuutetu elää sen kuntapoliittisen aallon harjalla joka syntyi yhtä nopeasti kuin se hävisi.

  VastaaPoista
 9. Ehkä tämän pisa- jakson huonon tuloksen syy on maahanmuutossa. Ehkä se kotouttaminen ei vaan suju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotouttamisen onnistuminen ei ole syy eikä epäonnistumisen seuraus. 15 vuoden aikana nuori oppii niitä asioita joita hän oppii ensisijaisesti kotoa ja toiseksi koulussa. Kummassakin omat tärkeät elementit. Jos haetaan "syyllisiä" niin ne ovat nuorten vanhemmat tavalla tai toisella ja ehkä kolmannellakin. Vanhempien välinpitämätön suhtautumisen vanhemmuuteen ja oman ns. nuoruuden jatkaminen ovat syitä kuten myös välinpitämätön suhtautumien lastensa kehityksen seuraamiseen, tukemiseen ja ongelmiin puuttuminen.

   Poista
 10. Kiitos vierailuistanne ja näkemyksistänne! Voisiko todeta niin, että mitä kauemmas elämänmeno karkaa inhimillisyydestä ja ns. tavallisesta maalaisjärjellä ohjailusta, sitä suurempia ongelmia pulpahtaa esiin kaikissa yhteiskuntaluokissa. Onkohan kukaan tyytyväinen tämän päivän Suomessa. Muutaman tyypin johtama media vie kansaa istuttaen sen päähän ihmeellisiä arvoja ja arvottumuutta, joista kumpuaa tämän päivän eriasrvoisuus ja vastakkain asettelu. Olisikohan pysähtymisen plus täyskäännöksen paikka, josko asiat kyettäisiin pitämään kunnossa paremmin ruohonjuuritasolla. Tietenkin tämä vaatii päättäjiltä, nykyistä huomattavasti parempasa perehtymistä ja tiukkaa puuttumista asioihin jo silloin, kun ne alkavat suistua kiskoilta. Samoin itse kunnassa tulisi valmisteluvallan keskittämisen sijaan siirtyä vallan jakamiseen eli esim. todellisten asiantuntijalautakuntien synnyttämiseen ja kuuntelemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ajatuksia ja tarjoan toppakahvit sinulle Askondissa kun ajatuksesi ovat toteutuneet.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!