torstai 3. elokuuta 2023

POSITIIVISEN IDEAJAHDIN AIKA


Jossain vaiheessa sopii muistaa ja muistuttaa, miksi yhteiskunnan kuviot luotiin - hoidamme yhdessä yhteisiä asioita pitäen huolta heistä, ketkä ovat heikoimpia ja puolustuskyvyttömiä!


On annettava suuret kiitokset heille, ketkä ovat ahkerasti muistuttaneet valmistelijoita/päättäjiä vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta sekä sen tiimoilta haastavista synkistä pilvistä. Ilman realistista pohjaa suunnittelu on haihattelua ja utopismia sekä lopputulos kallista turhuutta. Meillä tulevaisuuden sävy on pitkälti kiinni muutamasta asiasta. Ensinnäkin onko Wintteri suurena, avarana, kalliina opiskelu/vapaa-aikakombinaattina ankeuteen ajava plus säästöihin pakottava ongelma vai Suomen hienoimpana, monipuolisempana opiskelu/vapaa-aikakombinaattina mahtava mahdollisuus kasvuun? Toinen asia, jota lienee paikallaan aprikoida, löytyy asukaskadostamme. Nyt ratkomme, olemmeko tulevaisuudessa kuoleva rannikon pikkukylä vai kasvuun nouseva, hyvien palvelujen sekä puitteiden viihtyisä matalan verotuksen asukasmagneetti? Kumman lähestymistavan sinä valitsisit: passiivisen valmistautumisen onnettoman kurjaan tulevaisuuteen vai positiivisen käytettävien mahdollisuuksien hyödyntämisen, kehittyvien palvelujen suunnittelun ja tasaisen hallitun kasvun tien?

On aivan selvää, että positiiviseen pyrkimällä päästään parempaan tulokseen kuin pahimpaan tähtäämällä ja varautumalla. Jos positiivisuus menee poskelleen ja lojahtaa vahvasti ahterilleen, ollaan samassa tilanteessa kuin jos olisimme varautuneet väkikatoon, tyhjään ja kalliiseen investointiin, jota emme millään pysty maksamaan. Eikö siis ensin kannata ideoida positiivisesti ja etsiä kasvun ratkaisuja ennen kuin alkaa suosiolla ängetä kaupungin päätä pölkylle? Kannattaisiko meidän pohtia porukalla yksin ja yhdessä erilaisia positiivisia visioita, joilla kaupunkimme nostetaan nykyisestä apatian alhosta ilon, riemun ja kasvun kukkulalle? Olisiko paikallaan, ilman negatiivista ennakkovarausta, kuunnella toisiltakin ajatussuunnilta singottuja, kaikkien kaupunkilaisten parhaaksi tähtääviä, ideoita?

Keskimäärin muualla varaudutaan vyön kiristykseen, joten eikö meidän kannata erottua tuota porukasta ja välttää kuoliaaksi säästäminen? Jos avoimin mielin, faktoihin nojaten ja etenkin rehellisesti tutkimme kaupunkiorganisaation kartoittaen sen heikot lenkit, ja täydennämme näitä sektoreita niin, että ne tuottavat kaupunkilaisille nykyistä parempaa ja nykyistä enemmän. Ei voi olla niin, että kaupunkimme, herkkähipiäiset valmistelijat ottavat jokaisen rakentavassa hengessä tehdyn kehitysidean ilkeämielisenä, henkilökohtaisena vinoiluna. Päättäjän tehtävä on vaatia kaupunkiorganisaatiolta tehokkuutta, jos meillä asukkaat muuttavat toisaalle ja veroja täytyy kiristää, on tehokkuus vahvasti hakusassa. Virkahenkilömme ovat kaupunkilaisten palvelijoita ja heiltä luottamushenkilöiden on vaadittava parasta - siksi he ovat kaupunkilaisten luottamushenkilöitä!
52 kommenttia:

 1. Rahaa on hakata noin 2 milliä aliseenksatuun, keskusta elävöity kummasti ja on vetovoima tekijä vaikkapa muut kadut on perunapeltoo. Väkiluku pienenee, koska lukiot yhdistyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukiot, yläasteet ja tousen asteen oppilaitokset. Novidan ja Winnovan toiminnotkin ovat osin päällekkäin Vakka-Suomessa.

   Poista
 2. Miksi meuhkaat täällä, tee esityksiä valtuustossa ja hallituksessa?

  VastaaPoista
 3. Valtuutetun paikka puhua on valtuustossa.

  VastaaPoista
 4. Kaupunginjohtaja on nimenomaan sanonut, ettei valtuuston kokous ole mikään keskustelutilaisuus, tämä vain tiedoksi.

  VastaaPoista
 5. Valkonen on tehnyt aloitteita. Ei häntä voi syyttää, ettei saa suuta auki.

  VastaaPoista
 6. Tämä netti/ blogi on nykyaikaa eikä meuhkaamista. "Miksi meuhkaat täällä" on kusipäisisistä kusipäisin kommentti
  Onhan Valkonen valtuustossakin aloitteellinen ollut

  VastaaPoista
 7. Niin. Niitä ideoita tosiaankin kaivataan, jotta kaupungin väkiluku ei jatkaisi vajoamistaan mitä se on tehnyt kolme vuosikymmentä peräkkäin.
  Yhden ison työnantajan tuotannon mukaan kaupunki hengittää edelleen. Mitä on opittu? Näkemykseni mukaan ei juuri mitään oleellisista.
  Viimeisen virallisen työttömyystilaston mukaan kaupungissa on nyt yli 500 työtöntä miestä ja satoja naisia miesten lisäksi.
  Kaupungin väestörakenne on vähintäänkin vinoutunut kyseisen työnantajan rekrypolitiikan vuoksi. Työntekijöiltä ei vaadittu juuri mitään koulutusta tai työkokemusta. Nyt heitä on jouten Ukissa oleellisesti verrokkikaupunkeja enemmän.
  Ja kaupungin kontolla on nyt työttömien hoidon järjestelyt ja hallinnointi.
  Tässä ohessa on linkki, mitä työttömyydestä seuraa kaupungille
  https://www.kuntaliitto.fi/blogi/2023/te-uudistus-ja-rahoitus-kannustimet

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ideoita on esitetty runsaasti, mutta yleensä ne on ammuttu alas negatiivisina kaupungin henkilöstöä ja mainetta mollaavina. Meillä on siis paha esittää mitään positiivistakaan, koska sen vastaanotto saattaa yllättää nurinkurisuudella. Uskon kuiten hallintosäännön myötä tulevan pikaisen muutoksen parempaan - näin käy, jos kaavoitusvaliokuntaan valitaan oikeat ihmiset eli he keiltä löytyy ideoita ja myös pyrkivät kehittämään tätä kaupunkia paremmaksi elää ja asustella!

  VastaaPoista
 9. Mikä on kaavoitusvaliokunta? Nimensä perusteella se ehkä on jokin polittisin perustein valittu ryhmä. Miten se eroaa tai muuttaa mitään vanhaa?

  VastaaPoista
 10. Kaavoituksen painopisteiden muutoksilla ei kaupungin suuntaa voi muuttaa. Esittäkää yksikin sellainen kaavoituksen muutos, joka toisi kaupunkiin kiistattomasti uusia nettoveronmaksajia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos kaavotetaan rantoja asumiseen, niin porukkaa alkaa muuttaa tänne. niin kävi Ykskoivussakin.

   Poista
  2. Taisi olla pääosin kaupungin sisäistä paikan vaihtoa. Tontonmäki esimerkki miten kaavoitus toimii.

   Poista
 11. Kaupunki tarvitsee "asioita" joita voidaan myydä useaan kertaan ja monille ihmisille. Esim. konsertit, matkailu, tapahtumat jne.
  Niissä käyvät tuovat rahaa kaupunkiin mutta kävijät eivät käytä esim. koulutus, päivähoito, terveydenhuollon jne. palveluja. Rakentamattomat rannat tuovat rannan niillekin kaupunkilaisille jotka eivät niiden välittömässä läheisyydessä asu.

  VastaaPoista
 12. Muutaman Ukin rakentamattoman rantatontin kaavoitus pitkine valitusaikoineen ei maksa itseään takaisin 50 vuoteen.

  VastaaPoista
 13. Missä näitä rakentamattomia rantatontteja Ukin alueella on? Kovin vaikeaa niitä on ainakaan löytää Ykskoivun entisen uimarannan ja Hiun uimarannan väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantaa riittää viihtymiseen ja asumiseen, käys poika kävelemässä.

   Poista
  2. Kävellä voi aina. Mutta missä vapaat kaavoitettavat tontit ovat tosiin uimarantojen väliltä???

   Poista
 14. Veneitä ei tarvitse varastoida keskelle kaupunkia paraatipaikalle. Niiden tilalle voi rakentaa taloi ja rantapuiston.

  VastaaPoista
 15. Apatiaksi kääntyi tämäkin ketskusteluketju. Jos ei näy rakennuksille tilaa rannaollamme, on umpi sokea.

  VastaaPoista
 16. Hiulla, venelaiturin vieressä.

  VastaaPoista
 17. Pietolassa, venelaituri poistetetaan

  VastaaPoista
 18. Janhuan vapaat rannat on teollisuusalueella tai jo virkitysalueiden kaavoissa ja Yaran vaara-alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten sinne virolaiset voi rakentaa vai onko niillä eri säännöt?

   Poista
 19. Turhaa jahnaamista taas. Katsokaa kaavakartasta osoitteesta
  kartta.uki.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaavaa voi ja sitä täytyy muuttaa ajan vaatimusten mukaiseksi.

   Poista
 20. Kiitos käynneistä ja luonnikkaasta keskustelusta! Onhan meillä rantaa kuin rapaa rankkasateisessa Ranskassa - sen hyödyntäminen on itsestä kiinni. Samoin opetuksen kehittämäinen ja tapahtumat, joiden merkityksestä saimme ylempänä oivan muistutuksen.

  VastaaPoista
 21. Hetkinen. Miten? Poistaisitko jätevedenpuhdistamon ympäriltä ja Janhuan niemen ympäriltä aina Hiun uimarannalle saakka ulottuvan kaikkien liikkujien virkistyskäyttöön hyväksytyn ja vahvistetun alueen?
  Edellä rajaamaani ja asemakaavoitetulla alueella sitä voisi edes ottaa kokonaisuutena käsiteltäväksi edes kaupungin toimesta.
  Kyllä se taitaa vaan niin olla kuten joku jo aiemmin kommentoi, että entisen Ykskoivun uimarannan ja Hiun uimarannan väliltä on vaikeaa muuttaa pientäkään asemakaavan osaa. Tämä pitkä rantakaistan alue näyttää olevan jonkin asteiselle teollisuudelle osoitettua aluetta ja valtaosin muiden kuin Ukin kaupungin omistuksessa.
  On venesatamaa, satamaa, telakkaa, nestekaasuvarastoa, jätevedenpuhdistamoa ja vielä Yaran vaara-alue melkein kaikkien edellisten yllä.
  Hankala paikka näyttää omevan. Joitakin pieniä täydennyksiä voisi olla mahdollista tehdä, mutta niissäkin voi tulla vuosikausia kestävä valituskierre.

  VastaaPoista
 22. Tulipa pieniä kirjoitusvirheitä. Eli ei kaupunki voi yksityisomistuksessa olevia asemakaavoja lähteä muuttamaan kevein perustein.

  VastaaPoista
 23. Yhtä ryteikköä ranta on janhualta hiulle leirintäaluetta lukuuottamatta. Ne voi kaavalla muutta eikä vie vuosii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ryteikkö on juuri virkistysalue, vapaa kaista, joka on pyhitetty asuin-, liike-, loma- ja teollisuusrakentamiselta kaikkien nautittavaksi alueeksi.
   Taisi mennä jo näiden aluieden siistimisrahat vuosikymmeniksi Aliseenkatuun ja Kaupunginlahden reunostoille.

   Poista
 24. Tässä esimerkki kuinka kauan, vuosikymmeniä, perustoimintojen järkevöittäminen kestää Vakka-Suomen keskuskaupungin vetämänä!

  Ugin bussiliikenne uudistuu – Koululaiset, opiskelijat ja työmatkalaiset samaan kyytiin
  https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2023/08/ugin-bussiliikenne-uudistuu-koululaiset-opiskelijat-ja-tyomatkalaiset-samaan-kyytiin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö J. Valkonen ole puhunut tuosta vuosia?

   Poista
 25. On muuten puhunut ja tehnyt esityksiäkin. Jo yli 10 vuotta siiten Ugin kouluverkkopäätöksien aikaan. Voin vahvistaa.

  VastaaPoista
 26. Jostain syystä J. Aaltosen ja J. Valkosen esitykset on aina hylätty. US leimasi molemmat pelleiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. US on valinnut puolensa. Kyseinen media on "valjastettu" ja "ostettu" tietyn tahon kanavaksi. Melko helposti paikallisen median voi näemmä ostaa ajamaan tietyn ryhmittymän asiaa. Riippumaton "kokoomuslainen" paikallislehti.

   Poista
 27. Ideointikyky on huonossa tilassa jos ainoa vaihtoehto on rakennnattomat rannat. Miettikäämme nyt edes joitain muita ideioita vain ehkä todistaaksemme että ajattelumme ei ole näin rajoittunutta näinkin tärkeässä asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt ensin ideiodaan rannat viihtyisiksi ja Wintteri toimivaksi, niin sekin on jotain vai täytyykö niitäkin odottaa kymmenen vuotta kuten jokkoliikennettä?

   Poista
  2. Rakentamattomat ja kaikkien kaupunkilaisten käytössä vapaasti olevat ranta-alueet voivat olla suurempi vetovoimatekijä kuin yksityisomistuksessa olevat rannat.

   Poista
  3. Kymmenet lähivuodet ovat osoittaneet, että meidän pusikoituneet rannat eivät ole vetovoimatekijä. Muuallakin rakennetaan taloja rannoille, siellä asuu hyviä veronmaksajia, miksei Ugissa?

   Poista
 28. Kaavoitusasioissakin on sääntönsä. Aivan kaikkea rantakaistaa ei voi valjastaa rakentamiseen. Kannattaa hieman tutustua kaavoituksen saloihin.
  Enemmän olisin huolissaan ukilaisista työttömistä, joista monella ei juurikaan muuta osaamista ole kuin määrätyn automallin kokoonpanossa kapea osaamisalue robotin kaverina ja tulkin avustuksella. Tästä jos jostain tulee kaupungille ongelma. Tähän jo viitattiin aiemmin kirjoitetussa kommentissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työttömistähän tässä ollaan huolisaan. Milläs niitä autat, jos ei ole hyviä veronmaksajia, jotka haluavat asua meren äärellä. Se onnistuu muuallakin, miksei siis meilläkin?

   Poista
  2. Mihin nämä hyvät veronmaksajat menisivät töihin jotta he voisivat maksaa yli 500000 euron asuntolainoistaan lainakorkonsa? Päälliköiden ja johtajien työpaikkoja ei ole liiemmin vapaana Ukin seudulla. Tosin ei ole houkuttelevia merenrantatonttejakaan lähietäisyydellä torista. Kymmenkunta kerrostaloasuntoakin on vielä myymättä Kaupunginlahden rannalta.
   Hento voisi muuten jo tulla tänne blogiin kertomaan rahoituskustannuksista niin ehkä alkaisi tämä kaavatonttiasiakin avautua.

   Poista
  3. Tontteja on, kun niitä kaavotetaan eikä Ukin tori ole mikään Mekka, jonka ympärillä maailma pyörii. Koti sopivalla paikalla on perheen elämän napas. Eivät ihmiset ole vuosiin muuttaneet työpaikkojen perässä. Hei heppu, nyt eletään 2020-lukua eikä 1960-lukua.

   Poista
  4. Missä niitä merenrantatontteja Ukissa on, joita Ukin kaupunki voi kaavoittaa asuintontenteiksi? Akselilla Ykskoivu Hiu niitä ei ole yhtään. Mutta johan tuo on jo sanottu muutamaan kertaan aiemminkin.

   Poista
 29. Ei pali ei sin
  päinkä. Puolen miljoonan velasta 25000 euroo pelkkää korkoo vuodes ja sen päälle vielä lyhennykset. Saa olla tosi hyvät tulot että pankista saa tollasia velkoja Ukiin koska täälä alkaa lainavakuudet myös pudota maan keskiverto vakuuksista.

  VastaaPoista
 30. Kaupungilla ei ole tarvetta kasvaa. Miksi kaupungin pitäisi kasvaa ? Pidetään huolta siitä, että Uusikaupunki on oiva paikka asua uusikaupunkilaisille asukasmäärästä riippumatta. Tapahtumat ja matkailu tuovat kaupunkiin rahaa ilman että peruspalveluihin tarvitsisi panostaa. Näitä tapahtumia voisi ideoida enemmän ja toteutuskin olisi todennäköistä. Esimerkiksi "sopivat" konsertit kirkossa ovat olleet /olisivat loppuunmyytyjä jos esiintyjät ovat alansa huippuja. Kirkkojen lisäksi palloiluhalli ja jäähalli ovat hyviä tapahtumien paikkoja. Tapahtumat ja matkailu tuovat huomattavasti rahaa paikkakunnalle kuten meille on mediankin kautta kerrottu.

  VastaaPoista
 31. Velkaa on niin paljon, ettei sitä tällä ja vähenevällä porukalla makseta. Siinä yksinkertainen perustelu kasvun välttämättömyyteen..

  VastaaPoista
 32. Yhtä mieltä voi olla kaupungin velasta, sen maksajista ja onnistumisesta maksamisen suhteen. Sitten se Mutta.
  Kaupungin kasvuun tarvitaan sadoittain uusia työpaikkoja ja näiden työpaikkojen myötä sitä, että uudet työpaikat täyttyisivät pääosin uusista uusikaupunkilaisista ja eritoten naisista. Ukissahan on vaarallinen väestörakenteen vinouma, kun kaupungissa on huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia. Ja etenkin nuoria miehiä. Tästä joukosta usea on vielä ulkomaalainen, jolla ei ole välttämättä edes riittävää englanninkielen taitoa.
  Ikävä fakta.

  VastaaPoista
 33. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Työpaikat ovat aina tervetulleita, mutta ihmiset eivät aina ja kaikkien työpaikkojen takia vaihda paikkakuntaa. He ketkä eivät osaa englantia oppivat nopeasti suomen kielen, joten puolensa siinäkin on. Ehkä meidän tulisi vähentää rallienglannin käyttöä, se edistäisi kotoutusta? Pistin jo uuden alustuksen Wintterin aloituksesta!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!