tiistai 8. elokuuta 2023

LOPETTAAKO TRUMP UKRAINAN SODAN?

Kiitos Sannalle ja Saulille, te veitti Suomen ihan uuteen asemaan maailman politiikassa!


Venäjän hyökättyä Ukrainaan on piisannut uhoa, uhkauksia ja pakotteita, mutta edes todellisesta pyrkimystä rauhaan ei ole edes kuiskittu. Nyt meillä kaheliksi leimattu ja kenties kaheli Trump on ryhtynyt rauhan enkeliksi. Hän ei pelkästään uhoa rauhaa, vaan jopa kertoo kuinka pistäisi sotivat presidentit ruotuun ja pakottaisi Ukrainan ja Venäjän rauhaan. His/hertoria puhuu vahvasti Trumpin puolesta, sillä useimmiten USA:n on sotkenut sotaan demokraattinen presidentti. Poikkeuksia tietenkin on, mutta pääsääntöisesti sotia kylvävät presidentit ovat olleet demokraatteja. Eniten demokraattien haukkapresidenteistä poikennee juuri Trump, hän ei aloittanut sotia vaan enemmänkin kotoutti USA:n joukkoja maailmalta.


Kevyen odottelun jälkeen näemme, kenet valitaan USA:n presidentiksi. Maan sekaisen sisäpoliittisen tilanteen vuoksi, vaaka alkaa kallistumaan Trumpin suuntaan. Usalaiset valitsevat presidentin sisäpolitiikan hoidon/lupausten perusteella eikä jonkun kaukaisen eurooppalaisten käymän sodan vuoksi. Pelkään lopulta käyvän niin, että USA ja Venäjä sanelevat tylyt rauhanehdot Ukrainalle - suurvallat löytävät aina lopuksi yhteisen edun, jonka rinnalla pikkuvaltiot ja lupaukset niille voidaan unohtaa. Nyt USA tarvitsee Venäjää tuekseen Kiinan vastaiseen rintamaan. Jo edellisellä kaudellaan Trump aloitti operaation, jolla se pyrkii estämään Kiinan nousua USA:n ohi maailman hallitsevaksi talousmahdiksi. Helpoiten tuo onnistuu, kun liittolaiseksi tulee vanhan luotettavan kaverin hallitsema Venäjä. Venäjän sulkiessa ruoka, kaasu ja öljyhanat alkaa kiinalaisia kalvaa vilun lisäksi nälkä - siinä alkaa Xi Jinpingin puntti tutista.

Ja entäpä Suomen tilanne, kun republikaanista ja kenties Trumpista tulee USA:n presidentti. Meillä valtamedia kieltää moisen mahdollisuuden aivan, kuten se teki Trumpin viime valinnankin alla. Tuolloin kaikki päättyi, tietämättömän asiantuntijan päästämään pikkulapsen itkuun. Nyt, jos pahasti käy, saattaa itkijöitä olla enemmän, jopa miljoonia. Ikävästi tilanne muistuttaa 1930-lukua, luotettiin länteen, kylvettiin ryssävihaa, saatiin se itämään isoksi, ajauduttiin orpona valtiona sotaan. Luulisi jokaisen Erkin, Eljaksen ja Erkonkin päässä edes välähtävän pieni aatos rauhasta. Muistellaan 1930-luvun loppua, silloin lännen kerrottiin luvanneen Suomelle apua. Mutta kuinka kävi, kun rintamalla viimeinkin lensi USA:ssa valmistetut lentokoneet, niissä oli punainen tähti - USA avusti Neuvostoliittoa yli 14 000 lentokoneella ja lähes puolella miljoonalla kuorma-autolla! Sopiiko tulevaisuutemme laulu: Yksin oon tietenkin!

Linkki:

19 kommenttia:

 1. "Yhdysvallat on sijaissodassa Venäjää vastaan viimeiseen ukrainalaiseen asti", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov joskus viimevuoden puolella. Kun seuraa tilannetta niiin lähes tämän näköistä tilanne on. Yhdysvallat tukee Ukrainaa ja ukrainalaiset taistelevat. Miksi piskuisen Suomen pitää olla tässä mukana ? Suomen etu ei ole mitenkään tukea Yhdysvaltojen etua tai Venäjän. Sota on jo nyt vaikuttanut Suomen taloudelliseen kehitykseen negatiivisesti mutta mitä Suomi voi "voittaa" tässä konfliktissa tai vaikuttaa sen kehitykseen ? Ei oikeastaan mihinkään. EU-maista Unkari jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa ja saa halpaa energiaa jne. Sympatialle on kova hinta Suomen kehityksen kustanuksella. Lähihistoriasta voimme todeta, että Ukrainan "operaatio" oli odotettavissa ja sen ns. länsi tiesi. Ukrainan tilanne huolestuttaa sillä osin maa on pommitettu ja jatkossa pommitetaan vielä enemmän raunioiksi. Jälleenrakennus kestää vuosikymmieniä ja kansa on kärsinyt suuria menetyksiä. Miksi esim. Suomi ei ole aktiivinen tilanteen lopettamiseen ? Ehkä siksi että yhteydet varsinkin Venäjään on katkaistu. Suomesta ei ole idän ja lännen välittäjäksi enää, toisin oli ennen. Murheellisinta on Ukrainan kansan kärsimykset, jotka jatkuvat vielä seuraavillekin sukupolville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainalla olisi ollut Valko-Venäjän kohtalo. Ainoa syyllinen Venäjä.

   Poista
 2. Mitä seuraavaksi?
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkija-venajalla-on-kaynnissa-katketty-liikekannallepano-huutava-tyovoimapula-painaa-etenkin-tiettyja-aloja/40f41f21-99e2-4d4a-82c6-f9b991421f8a

  VastaaPoista
 3. Putin käyttää nyt ruokaa aseena – seuraukset voivat olla katastrofaaliset
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009767854.html

  VastaaPoista
 4. Ei liene kenelläkään epäilystä syyllisestä, mutta kuinka ja kuka haluaa Ukrainan sodan loppuvan, siitä on kysymys. Sodat päättyvät suurvaltojen sopuun ja siinä pienien valtioiden toiveet tai oikeudenmukaisuus ei paina mitään.

  VastaaPoista
 5. Professori kertoo, miksi Kiina osallistui rauhankonferenssiin, mutta tukee Venäjää
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009767857.html

  VastaaPoista
 6. Putin käyttää ruokaa aseenaan ja tällaisia ovat sen seuraukset
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009772739.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi eivät muut suuret viljantuottajat auta osaltaan tilanteessa ? Putin lupaa jopa ilmaista viljaa Afrikan tietyille valtioille. Ehkä länsikin voisi tehdä samoin toimittamalla viljaan Afrikkaan.

   Poista
 7. Mitäköhän muita suuria viljantuottajamaita mahdat tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman suurimpia viljan tuottajia poislukien nyt Ukraina.

   Poista
 8. Kas kun joku heittäytyi "hauskaksi" vakavasta asiasta puhuttaessa.

  VastaaPoista
 9. USA ja Kanada ovat suuria viljan tuottajia, mutta tuotokset ovat geenimanipuloituja, kelpaako se Afrikkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaakin kelpaisi jos vaihtoehtona on nälkäkuolema. Onkohan se Ukrainankaan vilja "puhdasta" ?

   Poista
 10. Sopimus putinin kanssa, viljalaivat meni turkiin?

  VastaaPoista
 11. Länsi eurooppa ja Amerikka ovat sadat vuodet riistäneet Afrikkaa ja saaneet aikaan kurjuutta ja kuolemaa. Nyt, kun Venäjä vie sinna ilmaiseksi viljaa, on se väärin. Ihmeellinen logiikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä siksi monilla mm. Afrikan valtioilla on paremmat suhteet Venäjään (tai Kiinaan) kuin ns. länteen. Omat ajatuksemme pyörivät kenties lähellä "omaa napaamme" että unohdamme helposti sen että monet valtiot katsovat maailman tilannetta aivan eri näkökulmasta olematta silti mitenkään "väärässä", kenties enemmän lähempänä todellista.

   Poista
 12. Ihmeellistä ajatuksen juoksua kun luullaan, Venäjä on pelkästään hyväntekijä.

  VastaaPoista
 13. Tuskin ajatellaan noin. Venäjä ei ole parempi eikä phempi kuin USA, mutta lähempänä Suomee. Siinä syy varovaiseen toivekkuuteen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!