keskiviikko 2. elokuuta 2023

PUTIN LUOTTAA USA:n kuin STALIN ROOSEVELTIIN?


Mikään ei muutu vai muuttuuko - suurvallat ovat aina käyttäneet hyväkseen pieniä valtioita!


Varmaan jokaisen Erkin ja Erkon aatoksissa on käynyt, toistaako historia itseään - eletäänkö nyt toisintoa 1930-luvun käänteistä, ainakin askelmerkkejä voidaan verrata aikakausien välillä. Saa nähdä kuinka jalka osuu lankulle ja mihin hypätään, sotaanko? Aikoinaan myös Suomi luotti läntiseen apuun, jota olikin jo tulossa Talvisodan loppuvaiheessa. USA ja Iso-Britannia ainoastaan sympatiseerasivat Suomea ja jarruttivat ranskalaisten intoa auttaa Suomea. Ranska jopa lähetti aseita, joskin osittain vanhaa romua, ja oli valmis lähettämään joukkoja puolustamaan Suomea. Ehtona oli jenkkien ja brittien lähtö mukaan. Ja niinhän siinä kävi, että Suomi teki rauhan ja Neuvostoliitto vältti sotaan joutumisen ns. lännen kanssa.

Myös Suomessa uskottiin lännen apuun siinä määrin, ettei itänaapurin kanssa haluttu edes neuvotella maa-aluevaihdoksista. Mannerheim ja Paasikivi hirmustuivat Suomen linjasta, joka johti sotaan, jonka Paasikivi nimesi silloisen ulkoministerin mukaan. Kun ulkoministeri ensin evästi Paasikiveä toteamalla, Neuvostoliitto ei ole suurvalta ja kun lopulta hänen lupaamansa Amerikan apu realisoitui rintamalla ja taivas täyttyi lentokoneista joita koristi punainen tähti! USA avusti Neuvostoliittoa toisessa maailman sodassa 14 795 lentokoneella. Eikä apu suinkaan rajoittunut po. lentokoneisiin ja aseisiin, Neuvostoliitto sai USA:sta merkittävää elintarvikeapua ja erittäin ratkaisevaan rooliin nousseet 375 833 kuorma-autoa. Suurvallat pelkäävät niin paljon toisiaan ja toistensa ydinasearsenaalia, ettei niiden rinnalla pienten valtioiden kanssa tehdyillä sopimuksilla ole vähäistäkään merkitystä.

Entäpä ensi vuonna, kun USA:ssa vaihtuu presidentti - kuinka vaihtuu jenkkien suhtautuminen Ukrainan sotaan tai Suomeen, jonka valtamedia on mollannut republikaanien ykkösvaihtoa presidentiksi? Se lienee selvää, että republikaanien mahdollisesti voittaessa USA:n presidentin vaalit, siellä tyyli muuttuu ja aseistamisen sijalle nousee Ukrainan sodan lopettaminen. Toivottavasti Suomi ei tuossa vaiheessa joudu kokemaan yksin kovia. Olipa miten oli, vielä maassamme pestään kova jälkipyykki NATO:on liittymisestä, joka tapahtui ilman kansanäänestystä, kun Aku Ankan julkaisija ja muu valtamedia sai NATO-kannatuksen nousemaan lähes 90 prosenttiin - tulikohan kansalle kerrottua kaikki tai edes se vähä, mikä tuli kerrottua, julkaisua tasapuolisesti?

LINKKI:

4 kommenttia:

  1. Ulkoministeri toisen maailmansodan aikaan ei tainnut olla Mannerheim?
    Erityisen kirpaisevaa historian avaamista.

    VastaaPoista
  2. Erkko oli ulkoministeri ja Paasikivi nimesi talvisodan Erkon sodaksi.

    VastaaPoista
  3. Tämä kannattaa lukea Suomen historiasta 1930-1940-luvuilta
    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Eljas_Erkko

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!