sunnuntai 7. joulukuuta 2014

TOUTUUTTA EI ELETÄ, EI KOETA - SE LUETAAN!Draguztalovskin maitokolhoosissa elettiin kovan päätöksen aikoja. Maidon tuotantotarve oli romahtanut 25% ja johtoporras pohti, millä selvitä syntyneestä valtawasta ongelmasta. Kaikille hyvää tarkoittava, käytännön asioista mitään tietämätön, kolhoosinjohtaja Atshov esitti: Lypsetään vain kolmesta utareesta ja maidon tuotanto vähenee väkisinkin 25%. Jos näin ei tehdä, koko kolhoosi törmää jäävuoreen ja uppoaa talousvaikeuksiin. -Voi äiti huokaukset kuuluivat niin kolhoosin kuljetushenkilöiden kuin tuotantotekijöiden edustajien suusta.

Tuotantotekijöistä Joukonoovits esitti: Jatketaan entiseen malliin ja kaadetaan ylituotanto maahan. Paikallinen lehti kertoo kaiken olevan hyvin ja vaikenee ylituotannosta ja maidon maahan kaatamisesta. Joukonoovits toteaa edellisen vakuudeksi lehden muokanneen aikasemminkin totuutta kertomalla ennätystuloksista, jotka olivat keksittyjä. Myhäillen Leanova ja Jaanuska nyökkäili Joukoonovitsin ehdotukselle.

Kuljetus- ja tekniikkaosaston Sepikovits nousi puhumaan kohentaen samalla hihassa olevaa nauhaa(punaista): Onhan se niin, että jos meillä on 25% ylituotantoa, niin meillä on 25 % liikaa lehmiä ja työntekijöitä. Meidän on siis vähennettävä lehmiä ja lypsäjiä, painottaa Sepikovits. Joukonoovitsin joukoissa alkaa sadattelu: Tuo on kansanvihollisen puhetta, meidän on pidettävä huolta työntekijöistä ja lehmistä!

Viimein puhumaan nousee lypsyjakkaravastava Rakenevits: Jospa yrittäisimme saada ylituotannon kaupattua jonnekkin, jospa ryhdymme tekemään juustoa tai muita jatkojalosteita. Rakenevits päättää keskustelun, että tämä on paras vaihtoehto kolhoosin talouden tasapainottamiseksi. Jälleen alkaa Joukoonovitsin joukoissa ölinä ja urputus: Talous on vain väline, nyt ei puhuta kehittämisestä vaan sopeuttamisesta, kuuluu mutinan seasta. Antitsivhitsi tuhahtaa: On kansanvihollisen toimintaa esittää moista soopaa ja kuluttaa kolhoosin johtokunnan aikaa joutaviin haihatteluihin. Myös Jaanuska on edellisen kanssa samaa mieltä ja toteaa, että hänelä on kiire kolhoosin tetteriin valmistamaan näytelmää: Mitä rauhallisempi lysytahti sitä korkeampi elämänlaatu!

Edistyksen hengessä kolhoosin johtokunta päättää perustaa toimikunnan, joka sisältää vain edistyksellisiä ja vastuullisia voimia. Rakenevitsille ja  Sepikovitsille näytetään ovea, mutta muuten toimikuntaan listään muutama avarakatseinen ulkopuolinen: polttoainevastaava ja lehden tiedotusvastaava. Muutamien kokousten jälkeen toimikunta päätyy ehdotukseen, jonka kolhoosin johokunta hyväksyy änin 6-5.

Paikallislehti uutisoi isolla:
KOLHOOSIN TULEVAISUUS TURVATTU - KESKUSAUTIOLLA JAETAAN KOLHOOSIN MAHTAVAN MENESTYKSEN  JUHLISTAMISEKSI VALKOVENÄLÄISIÄ JA PAAHDETTUJA AURINGONKUKANSIEMENIÄ!

Toimikunta päätti totuuden olevan sitä mitä kansa lukee ja sitä kansa myös tukee. Kun kansa lukee jotain hyvää, on myös tulevaisuus hyvä; Niinpä paikallislehdessä uutisointiin kansan  kylmyyteen kouliinnuttamisohjelmasta eli lämpötilan laskemisesta työyhteisöissä, harrastuspaikoissa ja asunnoissa - ei teatterissa. Kolhoosin 150 oppilainen koulu muuttuu yksi luokkaiseksi ja yksi opettajaiseksi, jotta lasten yhteishenki ja yhteisöllisyys paranee. Kolhoosissa lopetetaan kokonaan oluen ja viinin käyttö ja ne korvataan omalla jalostella, valmiiksi pullotetulla valkovenäläisellä. Jatkossa joka lauantai Draguztalovskin kekusautiolla järjestetään harraste- lastentapatumia, joissa tarjotaan ilmaiseksi valkovenäläisiä hömpsyjä - koskee myös mökkiläisiä.

Lehti päättää juttunsa haukkumalla Sepikovitsin yhteistyökyvyttömäksi riidanhaastajaksi ja kehityksen jarruksi. Aivan viimeiseksi jutussa todetaan lypsyjakkaroissa olleen siinä määrin ongelmia, että niistä aiheutuneiden tappioiden vuoksi Rakenevits lähetään lypsyjakkaran jalan -vuolemiskursseille Siperiaan!

4 kommenttia:

 1. TB :n pakolaishallitus7. joulukuuta 2014 klo 19.20

  Kovasti kuullosti tutulta...Rakenevits hih-hih

  VastaaPoista
 2. Mutta mitä sanoi Mulgenovitsin Ahmullah asiasta jäi nyt sanomatta.

  VastaaPoista
 3. Lypsyjakkaroissa on neljä ( 4 ) jalkaa. - Ja jalanvuolemiskurssi on yhdyssana. - Vai meniko Rakenevits sinne Siperiaan jalan eli kävellen ? - Muuten tosi tarina paitsi ettei paikallisen Pravdan päämitoittajan arvomerkistä puhuttu mitään ?

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista, ohjeistuksesta ja käynneistä! Jalkoja vuollaan yksi kerrallaan! Mitali jaettiin kolhoosille kollektiivisesti, kiertävällä käyttöoikeudella!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!