sunnuntai 3. elokuuta 2014

Miksi muutetaan sinne, missä ei ole asuntoja? – Löytyykö vastaus kuvista?


Asuminen on osa ihmiselämää, samoin työ ja vapaa-aika. Mitä paremmin nämä kyetään yhdistämään, sitä paremmasta elämän laadusta puhutaan. Työllä rahoitetaan asuminen ja vapaa-aika. Työ ei kuitenkaan ohjaa vapaassa yhteiskunnassa ihmisen asumista tai asuminen työtä. Vapaassa, vauraassa ja perhekeskeisessä yhteiskunnassa pyritään maksimoimaan vapaa-aika niin määrän, laadun kuin seuran suhteen. Näin ollen vapaa-aika määrää pitkälti sen missä ihminen asuu, jos muutkin perusjutut ovat aina turvallisuutta myöden tyylikkäästi kunnossa.

 

Totalitaarisissa yhteiskunnissa, joissa yksilö oli alistettu yhteisön eteen puurtajaksi ja feodalistisissa yhteiskunnissa, jossa yksilön tehtävä oli palvella hallitsijaa, voitiin väkeä siirtää mielin määrin työn tai asuntojen avulla. Esim. DDR:ssä ei ihmeemmin ihmisiltä kyselty, missä he haluavat asua tai työskennellä. Kun käsky kävi, väki suuntasi ehkä hymyillen, mutta nyrkkiä taskussa puristaen sinne, minne komento ohjasi.


DDR:n tyyliin ei kuulunut purnaus. Kaikki mitä ylhäältä annettiin, otettiin nöyrästi vastaan, sillä urputtajat eivät saaneet edes sitä, mistä urputtivat. Vapaassa yhteiskunnassa on vaikea kuvitella ihmisten muuttavan jonnekin vain siksi, että siellä on asuntoja tai työtä. Tähän tarvitaan ääretöntä taloudellista lamaa, energian hinnannousua jne.. Vapaa-aika ja elämän puitteet määrävät sen, missä kukin läheisineen haluaa olla ja elää.

Seuraavat valokuvat valottavat asiaa:Tällä alueella ei ollut joku vuosi sitten yhtään taloa. Nyt sinne on rakennettu muutamassa vuodessa toista sataa omakotitaloa. Mikä saa ihmiset rakentamaan ja muuttamaan tälle paikalle?
Tällä alueella ei ollut joku vuosi sitten yhtään taloa. Nyt sinne on rakennettu muutamassa vuodessa toista sataa omakotitaloa. Mikä saa ihmiset rakentamaan ja muuttamaan tälle paikalle?Rakentaminen alueella jatkuu edelleen. Miksi kymmeniä omakotitaloja rakennetaan juuri tänne, mikseivät he muuta ensin vuokrakerrostaloon?
Rakentaminen alueella jatkuu edelleen. Miksi kymmeniä omakotitaloja rakennetaan juuri tänne, mikseivät he muuta ensin vuokrakerrostaloon?Laadukas opetus, moderni koulu ja turvallinen asuinympäristö ovat lapsiperheiden arvoasteikon yläpäässä.
Laadukas opetus, moderni koulu ja turvallinen asuinympäristö ovat lapsiperheiden arvoasteikon yläpäässä.1970-luvulla kunnat satsasivat työpaikkoihin ja vuokra-asuntoihin saadakseen uusia asukkaita ja veronmaksajia. 2014 kunnat kamppailevat asukkaista tarjoamalla mahdollisimman hyvät vapaa-ajan puiteet. Kahden koulun väliiin voidaan rakentaa lämmitettävä tekonurmi, joka mahdollistaa lasten jalkapallon harrastamisen helmikuun lopulta joulukuun lopulle. Samalla koulun laadukkaan liikuntahallin käyttöpaineet vähenevät.
1970-luvulla kunnat satsasivat työpaikkoihin ja vuokra-asuntoihin saadakseen uusia asukkaita ja veronmaksajia. 2014 kunnat kamppailevat asukkaista tarjoamalla mahdollisimman hyvät vapaa-ajan puiteet. Kahden koulun väliiin voidaan rakentaa lämmitettävä tekonurmi, joka mahdollistaa lasten jalkapallon harrastamisen helmikuun lopulta joulukuun lopulle. Samalla koulun laadukkaan liikuntahallin käyttöpaineet vähenevät.Jos kahden koulun välistä löytyy tekonurmen lisäksi hiekkatekonurmi pesäpalloilijoille, voidaan puhua koulun lähellä olevasta merkittävästä liikuntakeskuksesta. Tällaiset kunnan satsaukset lisäävät muuttokiinnostusta ja nostavat tonttimaan hintaa.
Jos kahden koulun välistä löytyy tekonurmen lisäksi hiekkatekonurmi pesäpalloilijoille, voidaan puhua koulun lähellä olevasta merkittävästä liikuntakeskuksesta. Tällaiset kunnan satsaukset lisäävät muuttokiinnostusta ja nostavat tonttimaan hintaa.
Menestyvien kuntien toiminta on muuttunut melkoisesti 1970-luvulta. Vuonna 2014 kehittyvän kunnan takaa löytyy asukkaan toiveiden täyttäminen ja siten kilpailu vanhoista/uusista asukkaista käydään pitkälti vapaa-ajan tarjonnalla. Toimivat ja kehittyvät palvelut, hyvät ja turvalliset elämisen puitteet, kaavaoituksen avulla kasvava yksityinen palvelusektori ja posittivinen tulevaisuuden kuva ovat 2014 menestyvän kunnan perusvaatimukset.

Jos jossain eletään yhä 1970-lukua, siellä rakennetaan halleja, kaunistellaan rantoja ja tarjotaan kunnan asukkaille huononevien palvelujen lisäksi tyhjää pääkatua ja keskellä kuolevaa kaupunkia viipottavaa valtavaa tuulimyllyä sekä kaiken lopullisesti romuttavaa, velkataakkan yli toipimusrajan kasvattavaa, vuokrakerrostaloa! Jos kaikki tämä toteutetaan yhdenmaalin kaavalla, kuntalaista kuulematta ja hänestä välittämättä, kuten 1970-luvulla DDR:ssä, onko enää ihme, jos väki muuttaa muualle eli sinne, missä heidät huomioidaan ja missä heidän on parempi elää?  -Kuten historia on osoittanut DDR ei toimi ilman muuria!

44 kommenttia:

 1. Kuules Valkonen,osaamme jo sinun juttusi ulkoa, keksi jotain parempaa.

  VastaaPoista
 2. Kaupungin tehtävä ei ole kustantaa ja rakentaa tekonurmikenttiä Maapohjan kaupunki voi kohtuullisella veloituksella vuokrata urheiluseuroille, jotka sitten nuo tekonurmet ja muut vastaavat duunaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä olisi sellainen kohtuullinen maapohjan veloitus urheiluseuroille kun vuokraavat kaupungin maata?

   Poista
  2. Tuohon en osaa vastata, eikä se ole minun tehtävänikään. Hinnoittelun suorittaisi kaupungin palveluksessa oleva henkilö, jonka toimenkuvaan asia kuuluisi.

   Poista
 3. Ovatko kuvasi Laitilasta ? Maskusta? Nousiaisista? Mynämäestä?

  Näitä kaikkia paikkakuntia yhdistää valtatie 8, jota pitkin on hyvät yhteydet moneen työpaikkoja tarjoavaan suurempaan keskukseen. Uudenkaupungin sijainti rannikolla on etu vesiliikenteen kannalta, mutta muissa liikenneyhteyksissä sekä etäisyydessä toisiin keskuksiin on paljon toivomisen varaa.

  Kukaan järkevä perheellinen ei enää usko pitkäaikaisiin työsuhteisiin, vaikka työsopimuksessa lukeekin "toistaiseksi voimassaoleva". Kyllä nämä auto/laiva/soija tms. tilaukset on nyt koettu ja nähty tarpeeksi moneen kertaan. Jos aikoo kodin perheelleen perustaa, täytyy varmistaa, että työpaikan saanti ja työssäkäynti onnistuu joustavasti.

  VastaaPoista
 4. Esitti java tilastoja tai faktoja, niin ei kolahda haapanevavuorelaisiin. kommentti 12.08 saa minut muuttamaan pois täältä. masentavuus ja negatiivisuus on uudenkaupungin perusilme. tällä kaupungilla ei ole mitään tulevaisuutta, ei mitään.

  VastaaPoista
 5. On masentavaa katso Javan ideoiden ja perustelujen järjestelmällinen törmäys. EI, EI, EI kaikelle kehittämiselle. Mikään järkevä ei kelpaa. Mutta tontonmäet, vuokrakerrostalot ja älyttömyydet menee läpi. Onko täällä tehty salainen päätös kaupungin hävittämisestä?

  VastaaPoista
 6. Uudessakaupungissa ei ratkaise järki vaan demokratia, tyhmyyden enemmistö.

  VastaaPoista
 7. HEI HALOO! Meiltä muuttanut pois 3 000 asukasta ja meillä on asuntopula. Täysin mahdoton yhtälö. Päättäjät on tyhmiä, jos tekevät lisää asuntoi.

  VastaaPoista
 8. Java siis neuvoo kaikkia vuokra-asuntoa tarvitsevia rakentamaan omakotitalon. Ja mä kun luulin että vain poliitikot on arkielämästä vieraantuneita.
  Ps. Mörnen koivut oli, kahta lukuunottamatta lahoja.

  VastaaPoista
 9. Näinkö muka neuvoo tekemään omakotitaloja? Eipä tainnut mennä jutun sanoma oikein perille? Harvinaisen taidokasta sanojen asettelelista mutta lopussa taas paljasti korttinsa liian helposti.

  VastaaPoista
 10. On tämä surkeeta, kun noin selvä esimerkki ei mene joidenkin kaaliin. On siinä Javalla kestämistä.

  VastaaPoista
 11. Made in DDR-asutuspolitiikkaa. Siinä viesti. DDR oli ja meni kuten meni 70-luvun asutuspolitiikka. Mut hei, mä lähden Jakomäkeen!

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommentoinnista! Tämä on kuin taistelisi kohtalo-opiin uskovien pessimistien kanssa. Kaikki älyttömyydet, jotka kolmivuotiaskin hoksaisi älyttömyydeksi, menee meillä läpi heittämällä. Katsokaa nyt hiukan kaupunkimme saldoa menneiden vuosien ajalta ja kertokaa ne onnistumiset, jotka ovat hyödyttäneet tavallista kaupunkilaista eli kaiken tehdyn rahoittajaa. Ovatko kaupngin toimenpiteet parantaneet uusikaupunkilaisen palveluita, laskeneet taksoja ja veroja sekä saaneet elinkeinoelämää piristymään niin, että kaupunkilaisia palvelevien yritysten määrä/tarjonta olisi monipuolistunut plus niiden hintataso olisi laskenut?

  Tähän asti Suomessa kunnat ovat vastanneet koulujen pihoista, tiloista ja kentistä. Mutta ilmeisesti meillä seurat saavat pian varautua vastaamaan, puitteet lukien, kaikesta taide- ja liikuntaopetuksesta. Sille tielle on jo lähdetty, poikkeuksena tietenkin golf, jota kaupunki sponsoroi 250 000€ vuotuisella vuokratuella. Näin hallitus on yksimielisesti päättänyt, demarien vaatiman, tarkistuksen jälkeen.

  Asia on niin yksinkertainen, että jos jossain on hyvä asua, sinne ihmiset rakentavat ja muuttavat asumaan ja päin vastoin. Siis joko rakennetaan viihtyisiä ja toimivia puitteita/palveluita ja kaupunkiin muuttaa uusia veronmaksajia tai rakennamme muurin, jolloin väki ei voi muuttaa muualle ja kurjuuden sekä kohoavien kustannuste maksajien määrä pysyy korkeana. Kaupungin velvoitteisiin ei kuulu vuokraasuntojen rakentaminen vieraspaikkuntalaisille, eikä se millään muotoa palvele rahoittajan eli kaupunkilaisen etua. Jos koivukujan puut olivat lahoja ja kaatokunnossa, niin silloin lähes kaikki, yli viisivuotiaat omenapuut pitäisi kaataa.

  VastaaPoista
 13. Demarit runnoo vuokrakerrostalon väkisin läpi.

  VastaaPoista
 14. Voi Valkonen sentään.
  Luuletko sinä että ihmiset muuttavat tänne sitävarten että täällä saa asua.Kyllä se työpaikka on numero 1 ja pitkäainen ei kukaan muuta tänne vakituisesti asumaan jos töitä on vain muutama vuosi. Tuppukylä mikä Tuppukylä.

  VastaaPoista
 15. Kiitos vierailuista ja kommenteista! Miksihän ihmiset eivät muuttaneet Talvivaaraan asumaan vaikka siellä oli niin paljon varmoja työpaikkoja? -Ai niin, se on niin kaukana kasitiestä! Siis kukaan ei muuta työpaikan perässä nykyistä huonompaan asuinpaikkaan, enää ei eletä 1970-lukua. Ja jos tänne ei kukaan kerran missään tapauksessa muuta, näinhän väitetään, niin miksi satsaamme työpaikkoihin tai yleensä yhtään mihinkään?

  Turha syyttää demareita. Muistakaa reilun vuoden takainen valiokunta ja sen myötä uhon muuttuminen hyväksymiseksi. Jos esim. Kokoomus saa nyt haettavana olevaan virkaan mieleisensä ekonoomin, merkonoomin tai ripeän isännöitsijän, he suostuvat rakentamaan vaikka koko krossin vuokrataloja. Älkää unohtako kaupunginjohtajan valintaa: Pätevyydellä, osaamisella tai kokemuksella ei ollut mitään virkaa; kaupungin ja sen asukkaiden etu unohdettiin kun saatiin johtajaksi sopiva ei demari!

  VastaaPoista
 16. Onko nää kuvat otettu Raumalta Pyynpään koulun edestä ?

  VastaaPoista
 17. Totuus tässä VALKOSELLE.

  Aika entinen ei koskaan enää palaa, tämä on totuus.

  VastaaPoista
 18. Ugin sanomien linja alkaa seljetä nyt kun Crusellit on vietetty. Samaan tekstariin oli saatu kimpattua nyt jo kaupunginjohtajakin. Tontonmäkisyndrooma tai anti- sellainen leviää nyt ja propagandalehtinen on ukari. ja alkaako nyt hv ja hw tukipolitikoinnilla kerrostalon junttaus. Onhan meille toitotettu että talous on vaan väline.

  VastaaPoista
 19. junttaukseen tarvitaan persujen kuudes ääni hallituksessa ja kun Veijo on ei ole mannekiininä lähdössä vaaleihin niin tilalla on kokoomuksesta ovet paukkuen lähtenyt tuominen. kuis käy niin katsotaan vaan niin.

  VastaaPoista
 20. HV/W-linja ratkaisee ja on jo ratkaissut monta asiaa. Veronmaksajain rahat on hieman taka-alalla nyt taas kun kerran demareilla on valtakunnan tason elvytyspolitiikka käynnissä.

  VastaaPoista
 21. On se kumma, että tuota samaa virttä työvoiman saannin vaikeudesta veisataan vähän jokaisessa artikkelissa. Kukahan toimittaja uskaltaisi julkisesti kirjoittaa lehteensä todelliseen syyn, jonka jokainen rivikansalainen jo uskoakseni täällä tietääkin. Autotehdas ei halua rekrytoida aikuisia työelämässä olleita henkilöitä, vaan tyttösiä ja poikasia. Ugissahan kyllä työhalukkaita työttömiä on enemmän, kuin on autotehtaan tarve rekrytoida. Toinen syy rekrytoinnin vaikeuteen on palkkataso. Runsaan 10eur tuntiliksalla ei työkokemusta omaava lähde noihin töihin, kun ei oikein tunnu lähtevän nuorisokaan.
  Kunhan autotehdas luopuu ikärasismista ja alkaa maksaa käypästä palkkaa, niin eiköhän samalla kaikkoa rekrytointi vaikeudetkin.

  VastaaPoista
 22. Kyllä bisnekset ja niiden verhojen takaiset taustat ovat ihmeellisiä. Ensin tehdään uusi iso tehdas haavekuvien ja toiveiden nirvanassa ja sitten starttiviivoilla laitetaan pillit pussiin todeten, ettei tämän kannata. Ja kappas vaan, sitten alkaa juridista saattohoitoa hoitaan lakifirma, jolla on taloudellisia kytköksiä Uuteenkaupunkiin. Ihmetystä aiheuttaa erityisesti se, että Suomessa on satoja lakiasiaintoimistoja ja yllätys yllätys,,, kuka saakaan homman hoitaakseen.

  VastaaPoista
 23. Järviselle Jussila ei ole enää Pussila tai Pässilä. Lyhtyjen yössä temmelsivät samalla filtillä kuin kaksi rakastunutta.

  VastaaPoista
 24. Mitkään järkevät ehdotukset eivät tule menemään läpi, jos aloitteen tekijät ovat väärät henkilöt.
  Tyhmät aloitteet menevät suurisssakin puolueissa läpi omina aloitteina.

  VastaaPoista
 25. Wala kävi hyödyttömäksi ja Jussila otti Järvisen juoksupojakseen. Mitä hyötyä on yhdestä orvosta valtuutetusta, jos Järvisen avulla saa kokonaisen Kokoomus ryhmän taakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia ei ole noin mustavalkoinen vaikka kovin uskottavalta se toki tuntuisi.

   Poista
  2. Järvinen on valtuuston suurin pettymys. Hänestä on tullut tolkun mies. Täysin Jussilan juoksutettavissa.

   Poista
 26. Onko Järvisen ja Walan politiikassa enää mitään eroa. Järvinen halusu Walaksi Walan paikalle. Jussila valitsi uuden paremman Walan Järvisen. Ja muu Kokoomus seuraa kuin hai laivaa.

  VastaaPoista
 27. Piilossa on.

  Kuka on piilottanut sen viisasten kiven?

  Onko se jonkun politikon piirongin laatikossa jemmassa.

  VastaaPoista
 28. Kiitos vierailuista ja viesteistä! Nauttikaa nyt helteistä, älkääkä haukkuko muutamaa poloista! Eihän meillä järjenkäyttö ole ollut muotia, Kuten kaupungin taloudesta näette fiksuus ei maksa mitään, mutta tyhmyys käy kaupunkilaisille kalliiksi.

  VastaaPoista
 29. Taas alkaa Valkosen tavanomainen ruikutus, älkää haukkuko,valkonen ei "hauku" vaan arvostelle eriävällä mielipiteellään.

  VastaaPoista
 30. Kyllä päätöksiä tehneitä pitää arvostella. Muuten meillä ei olisi oikeata demokratiaa.

  VastaaPoista
 31. Kiitos kommenteista ja käynneistä! Spekulointi ja taustoista keskustelu on ihan ok, mutta jonkun tuomitseminen, vailla perusteita, valtuuston suurimmaksi pettymyksesi on varsin vahvasti ja henkilöön menevästi sanottu. Eikös se ole hienoa, että pojat ovat löytäneet toisensa ja viettävät aikaa samalla viltillä? Mielestäni päätöksiä, valmistelua ja toimintakulttuuria pitää tarvittaessa arvostella. Jos siinä tulee samalla arvosteltua em. takana olevia henkilöitä, niin siitä vaan.

  VastaaPoista
 32. Kuuden vuoden aikana SDP:n kannatus on tippunut melkein kymmenen prosenttia.

  VastaaPoista
 33. Tarkoitat varmaankin kymmenen prosenttiyksikköä?

  VastaaPoista
 34. Mielestäni Järvinen ja paikallinen läpyskä ovat tähän asti olleet vahvasti erimieltä, minä en ainakaan ole havainnut lähentymistä.

  VastaaPoista
 35. On melkoisesti aikaa, kun Järvinen on kirjoittanut pässilästä tai pussilasta. Jussila vie Järvistä kuten Walaa.

  VastaaPoista
 36. Aikaa kyllä on kirjoittelusta johtuiskos kesälomista, mutta en silti ole huomannut muutosta.Syksy näyttää onko väittämässäsi asiassa perää??

  VastaaPoista
 37. Kiitos känynneistä ja kommenteista! Järvinen ei ole vietävissä. Taitaa laulut ja laulukaverit olla vaihtuneet.

  VastaaPoista
 38. Tässä tilanteessa kun auto tehdas on ottanut porukkaa pirusti töihin niin kaupungin olisi ehdottomasti pitänyt laskea vaikka veroprosenttia 18

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!