sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

KAUPUNGIN JA SEN ASUKKAIDEN PARHAAKSI VAI -$hhh -$hhh -$hhh


On tämä niin ruma ja vaarallinen, että sen kunnostamiseksi pitää kuristaa sairaita vanhuksia, nuoria ja lapsia. Se on meidän arvovalinta - muuten jäävuori uhkaa!
Uudessakaupungissa eletään varsin vaiherikkaita aikoja: Välillä rahaa on ja välillä sitä ei ole. On jokseenkin mielenkiintoista havannoida johtavan virkamiehen luottamushenkilöiden käskystä ryhtyneen etsimään säästöjä ja kuulemma siksi lopulta esittäneen kengän tarjoamista  osalle virkakoneistoaan.  Samalla, kun tämä johtava virkahenkilö on käskystä etsinyt välttämättömiä säästöjä ja käynyt yt-neuvotteluita, on hän ollut salaa suunnittelemassa kaupunkilaisten varojen sitomista kaupunkikuvan ehostamiseen. Tästä herää mielleyhtymä äitiin, joka säästää lastensa ruuassa, koulukäynnissä, vapaa-ajassa ja pistää saadut säästöt  meikkeihin sekä muuhun ehostukseen, jotta loistaisi illan pippaloissa.

Säätiöiden tehtävät rajataan tarkkaan niiden "perustamismääräyksessä", jonka mukaan säätiön on toimittava eli, jos säätiön tehtävä on lahjoittaa varoja kaupungin kaunistamiseen, se säätiön on myös tehtävä. Jos näin ei tapahdu tai säätiö asettaa esim. ehtoja, toimii se säätiölain vastaisesti. Laissa säätiön toiminta on tarkaan rajattua eikä esim. sen hallituksen jäsenet voi käyttää tai suunnata säätiön varoja omien mielihalujensa, mieltymystensä tms. mukaan, jos ne ovat ristiriidassa säätiön perustamismääräyksen kanssa: Näin toteaa, tutkintapyyntöä eräästä säätiöstä valmisteleva, juristi.

Pieni ote säätiölaista:

"5 LUKU

Erinäisiä säännöksiä

21 §
Valtion viranomainen älköön olko säätiön hallituksena tai sen jäsenenä asianomaisen ministeriön luvatta, älköönkä myöskään kunnan tai kirkon viranomainen, ellei kunnanvaltuusto taikka tuomiokapituli tai kirkollishallitus ole antanut siihen suostumustaan."
Säätiöt ovat lain ja muun toiminnan osalta oma taiteen lajinsa, toteaa eräs säätiöstä tutkintapyyntöä valmisteleva juristi. Samainen juristi ihmettelee säätiön esittämiä ehtoja, jotka eivät mitenkään palvele lahjoituksen saajan etua tai paranna sen taloudellista asemaan. Otetaan oiva esimerkki käytännön elämästä: On hienoa saa jouluaattona Joululahjaksi X.O -konjakkia ja näyttää sitä vaimolle ja jouluvieraille. Tilanne muuttuu aivan toiseksi, jos konjakkilahjaan liittyy ehto - se on juotava vartissa! Ehdon myötä hienosta lahjasta tuli kiusallinen, tilanteen särkevä ja jopa vastenmielinen painostusvälinen.

Meillä erään säätiön yhteydessä nousee taustalla esiin vaiettu salaisuus, tabu,  josta ei saa puhua eli kolmannen valtakunnan ja sen hengen heimolaisten mahdolliset kytkennät säätiön taustoihin. Jo ennakkoon kielletään tabusta keskustelu paheksumalla mahdollisia natsikorttien esiin nostoa. Kun muualla maailmassa yritetään vieläkin oikaista historiallisia vääryyksiä sekä palauttaa vääryydellä satu etu tai omaisuus vääryyttä kärsineiden perillisille, meillä asiasta ei saa puhua ei pukahtaa - ASIASTA SELVITYSTÄ HALUAVA LEIMATAAN KELVOTTOMAKSI LUOTTAMUSHENKILÖKSI. Me olemme kaksinaismoralisteja vailla vertaa, itsekäs etumme saa enemmistön kieltämään historiasta puhumisen, sen selvittämisen, tarkentamisen  ja mahdollisen huhujen oikaisun.

Meille esim. sätiön omaisuuden alkuperäsi riittää ikiaikainen selitys osakkeista. Jos joku tavallinen keskivertotuloilla elävä pulliainen ostaisi yhtä äkkiä kymmenenmiljoonan euron talon, se herättäisi hämmenystä ja kysymyksen: Millä tavallinen reppana osti kymmenenmiljoonan euron talon? Riittäisikö tuolloin vastaukseksi: RAHALLA, KYMMENELLÄMILJOONALLA EUROLLA? Eikä säätiöiden omaisuuden taustojen selvittäminen ole, ainakaan tässä tapauksessa, mitään mystiikka. Tämän meidänkin säätiömme eräs alkulähde aukesi minulle muutamassa tunnissa, joten kyse on ajankäytöstä, viitsimisestä totuuden selvittämisessä.


14 kommenttia:

 1. Onk Raum mittä luppa antan ko ei ukika mittä ollu? Mnää kysy vaa.

  VastaaPoista
 2. Naulan kantaan tuo konjakki -pullo vertaus. Juuri näin tämä Vannas- säätiö nyt toimii. Luulisi, että säätiön johdossa oleva juristi käyttäisi samanlaista luovaa ajattelua kuin Tontonmäen yhtiötä perustaessaankin. Onhan kyse sentään hänen kotikaupungistaan. Tosin Tontonmäestä hyötyi vain rakennusliike, joten turha kai kuvitella mitään kotiinpäin vetoa...

  VastaaPoista
 3. Samaa lääpätystä jokaisessa plokissa lääp lääp lääp j.n.e.................................................................

  VastaaPoista
 4. Vannas-säätiöstä puhuttaessa, ei ole tärkeää Vannaksen tausta, vaan se, ketkä siellä nyt määräävät. Nämä kaksi maalaispoikaa ovat erinomaisia yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempiin tuloluokkiin tehdään indeksi tarkistus vuonna 2015. Uusikaupunki kerää verokorotuksella hyödyn pois.

   Poista
 5. Varsinaista pelleilyä, suurin osa valtuutetuista ei hyväksy parempaa asioitten valmistelua.

  VastaaPoista
 6. Jos jotain positiivista tuosta Vannas- säätiön avustuksesta hakisi, on sillä jonkin verran elvyttävä vaikutus paikalliseen elinkeinoelämään. Kunhan nyt saavat valmistelun toimimaan ja kaupungin ensin rahoittamaan. Säätiössä makaava raha ei ainakaan elvytä.

  VastaaPoista
 7. Kyllä jos ja kun paikallinen urakoitsija tekisi kunnostustyön. Muuten elvytystuotto jää marginaaliseksi.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vierailuista ja virkeistä viesteistä! Kaipa silläkin on hiukan merkitystä mistä ja niten hankittuna lahjarahat hankitaa. Eikö säätiön hallitus ole säätiölainvastaisesti kasattu? Jos säätiön perustamismääräyksessä sanotaan, että säätiön tehtävänä on kaunistaa kaupunkiamme, sen on myös niin toimittava ja ehdoitta! Eikä säätiön hallitus voi toimia mielivaltaisesti oman mielensä mukaan ehtoja sanellen.

  VastaaPoista
 9. Täytyyhän säätiöherrojen (Koski-Jussila) monimutkaistaa asioita. Muuten ei saa kokoontumisia ja palkkioita.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vierailuille ja viestistäsi! Tulee nolo loppu touhulle, jos ei noudata lakia, pykäliä ja toimi kuten säätiön perustamismääräyksessä määrätään!

  VastaaPoista
 11. Tilaappa Valkonen aika jo terveyskeskukseen kallonkutistajalle tarvitsen jonkinlaista hoitoa.

  VastaaPoista
 12. Miksi sinulle Valkosen pitäisi tilata aika? Ehdotan että teet sen ihan itse.

  VastaaPoista
 13. Kiitos viesteistä ja vierailuista! Olkaa huoleti, aika on varattu huomiseksi Mörneen - joskin minulle ja toiseen kerrokseen!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!