keskiviikko 11. joulukuuta 2019

DEMARIT PISTÄMÄSSÄ KAUPUNGINJOHTAJAA PIHALLE!Puolitoista vuotta sitten kaupungissa kiehui kunnolla. Tuolloin oikeisto keitti kaupunginjohtajalle kenkä kiisseliä. Kaikki näytti jo niukasti selvältä, kunnes lähinnä demarien junttaosasto sammutti tulen kenkäkiisselikattilan alta. Tuon jälkeen kaupunginjohtaja sai paimentaa laumaansa vapaasti ja paimensikin lehmälaumansa tallomaan veronmaksajien pellolle. Vaan eipä kaupunginjohtajan vapauden riemua kestänyt kauan, nyt hänen entiset suojelijansa demarit ovat virittelemässä tulta kenkäkiisselikattilan alle.

Useamman puolueen valtuutettu valisti minulle demareiden valtuustoryhmänpuheenjohtajan lähestyneen eri puolueita tavoitteenaan pistää kaupunginjohtaja pihalle. Syytä demarien mielenmuutokselle sopii etsiä esim. seuraavista vaihtoehdoista: Onko demareiden sisällä tapahtunut vallankaappaus, jonka duunarisiipi voitti - ovatko demarit viimeinkin kypsyneet kaupunkiimme virkakunnan salailuun ja valmistelun laatuun sekä taantumukselliseen elinkeinotoimintaan ja siksi pistämässä johtajan päätä pölkylle vai onko kyseessä vain yli-innokkaan ryhmänvetäjän soolo pohjainen tehoilu, jolle ei löydy muiden demareiden tukea?

Löytyipä kaupunginjohtajan erottamiselle enempi tao vähempi päteviä syitä, täytyy asioissa edetä tyylillä. Moisista erottamisista syntyy aina jonkinmoinen kohu, joka pahimmillaan vahingoittaa kaupunkimme jo ennestään murheellisen onnetonta julkisuuskuvaa. Tästä seuraa usein ettei po. viran hakijoiksi eksy huippuosaajia vaan enemmänkin armottomia töppöjä. Ehkäpä räväköiden liikkeiden ja huomiota herättävien erottamismanööverien sijaan kaupunginjohtajalle kuiskata: Sinulla on puoli vuotta aikaa pistää paletti kuntoon ja kaupunki kasvamaan ja jos et onnistu, sinulla on puolivuotta aikaa etsiä uusi homma. Etenkin elämän ikäviä käänteitä tarjoiltaessa tulee inhimillisyys säilyttää ja muistaa: KAUPUNGINJOHTAJALLA EI OLE YHTÄÄN ÄÄNTÄ ASIOISTA PÄÄTETTÄESSÄ - PÄÄTÖKSENTEOSSA VALTAA KÄYTTÄVÄT LUOTTAMUSHENKILÖT!

16 kommenttia:

 1. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Momentum tulee ja jäävuoret ne vaan lähenee. Syvässä hiljaisuudessa sihy sihisee, tanssit jatkuu ja kohta kolahtaa.
  Tulos tai ulos on tätä päivää.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Kaavaillun tyylistä sihyä ei tule, jos järki voittaa - kiitos ohjausryhmän, joka on levittäytynyt aina Meksikoon asti. Todennäköisesti meillä tulee sihyvaalit, mutta nyt realistiselta pohjalta.

  Eihän yhtä tyyppiä voi pitää virassa, jos siitä kärsi 15 000 hänelle palkan maksavaa kansalaista - tuskan määräkin voidaan laskea. Tapahtuipa mitä tahansa, kaiken on parasta tapahtua inhimillisyyttä kunnioittaen ja sivistyneesti mahdollisimman vähän tuskaa ja henkisiä kolhuja aiheuttaen.

  VastaaPoista
 3. 43-0 eli suuren yksinmielisyyden vallitessa Uudenkaupungin keskustakehittäminen jatkuu. Reilun miljoonan euron panostuksella saadaan katettu demokatu, tosin vain paperilla ja tietokoneanimaatioina, ylösalaisin kasvavia puita ja pensaita, uusista katuvalotolpista riippuvia keinutuoleja ja jäävuoreen törmäämisen estovalot.
  Ensi keväänä sihytarjouksien tullessa julki alkaa hartailla ja näennäiskriittisillä valtuutetuilla verenpaine nousta, kun 3.5 milj. euroa alijäämäiseksi päätetyn budjetin kylkeen tulee ensimäinen iso isku. Useilla miljoonilla suurempi sihysopimus-tarjous (se halvempi) mihin budjettilaskelmissa on varauduttu.
  Tästä se sitten alkaa. Konsultteja alkaa vilistä Mörnessä kun alkaa kaupungin työntekijöiden (suurin menoerä) henkilöstösäästöjen metsästys. Moni harrastelijavaltuutettu heittää hanskat tiskiin seuraavissa vaaleissa, kun paine sihy-demokatu-tk-aasairaala asioista alkaa vyöryä päälle kahvipöydissä ja somessa.
  Alkaa erilisten säästölistojen aika. Kh:n pöytään valmistellaan erilaisia henkilöstöpaketteja (lomautukset ja irtisanomiset), kiinteistötoimintopaketteja (mikä rakennus ja toiminto yksin ja yhdessä ajetaan alas). Näistä haetaan yhdistelmiä.
  Paisunut sihy alkaa vyöryä ikään kuin lumipallo alamäessä. Se kasvaa ja vetää kaupungin työntekijöitä ja toimintoja eri kaupungin omistamista rakennuksista mukaansa. Eli karsii pois kaupungin ydintoimintoihin kuulumattomat oksat.
  Lopputulos ei ole valtuuston strategian mukainen. Päinvastoin. Vuonna 2030 kaupungissa ei ole 20300 asukasta.
  Ehkä kaupunki tarvitsee ison rahansyöjän, jotta lakisääteisiin ydintoimintoihin kuulumattomat hömpötykset häviävät. Sillä vaan on todella kova hintalappu kaikille ukilaisille. Veroja maksavat maksaa tämän 43-0 luvuin kuorrutetun velkavipuhulluttelun. Moni veronmaksajista alkaa oikeasti laskea, että mikä lisäarvo tulee minun tai meidän talouteen kuukausittain sillä, että saamme useita kymppejä, jopa yli sata euroa siitä, että kaupunki kuihtuu asukasluvultaan ja veronmaksukyvyltään, julkiset ja yksityiset palvelut vähenee, harvenee ja osa loppuu.
  Eli kannattaako täällä asua halvan asumisen vuoksi vai tuleeko jo 2025-2027 vastaan se, että Ukin yliverotus syö halvan asumisen edun. Tänne ei enää kannata vaikka pendelöidä edes yöksi kotiin.
  Demokatuintoilija

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja jämäkästä kommentista! Tämä meidän keskustan kehittäminen tuntuu varsin mystiseltä puuhastelulta. Jos katsomme kuinka keskustamme on todellisuudessa kehittynyt, olisi oikemmin puhuttava kekusta kehityksen jarruttamnísesta.

  VastaaPoista
 5. Jawa. Käy selvittämään, että onko aikeissa hankkia Pump-rata kullasta, hopeasta, mirhamista vai platinasta. Vakiokokoisen radan hankintahinta lienee noin 25.000,- Miten helkutissa siihen on varattu 350.000,- Onko tarkoitus tehdä rata uudesta Viikaisten päiväkodista Sorvakkokotiin tulevaisuutta ajatellen. terv. tuotteen lanseeraaja

  VastaaPoista
 6. Siitä jää tekniseen toimeen rahaa a-sairaalan ja vihreän alon remontteihin tai muihin "yllätysjuttuihin". Eli on varamomentti mistä voi ottaa. Päättäjille laittettiin täkynä jos eivät huomaisi ylimääräistä nolla sen perässä. Hinnalla saa muuten aika ison uuden omakotitalon!!!

  VastaaPoista
 7. Lehden linja
  https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2019/12/talouden-tasapainottaminen-jatkuu/

  Lehden linja on yhtä kevyt kuin kaupungin budjetista päättäneiden. Alan jo kaivata niitä jäävuoren törmäämisen estovaloja Alisellekadulle.

  VastaaPoista
 8. 43-0 Uudenkaupungin talous kriisitilaan niin, että väki vähenee. Olemme onnettoman ohjausryhmän ja typerän valtuuston armoilla.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistänne ja pohtivista kommenteista! Paha on päätoimittajan ryhtyä oppsitioksi yksimielisiä päättäjiä vastaan. Minusta on vallan metkaa ja mainiota, että kaikki saavat nykyään mielipitensä julki Uudenkaupungin Sanomissa. Tuskinpa ilman lehteä valtaosa kaupunkilaisista toista puolta sihystä - joka taitaa siirtyä yli vaalien jo kaavoituksen ja siihen liittyvien valitusaikojen vuoksi. Toisaalta ainahan medialta voisi odottaa painotuseroja ja tutkivampaa roolia.

  Rahan vyöryttämissellä on melkoinen perinne Uudessakaupungissa: huippuna voitanee pitää pienten koulujen lopettamista - tempauksesta opetustoimi ei hyötynyt mitenkään, vaan maksoi jäljellejääneistä kiinteistö ja niiden ylläpidosta saman summan kuin aiemmasta suuremmasta opetuskiinteistömassasta.

  Meidän tulisi tehdä suuria muutoksia hallintosääntöön eli korjata niitä munauksia, joita itsekin olin aikoinaan hyväksymässä. Tätä 43-0 linjaa pidän täysin käsittämättömänä varsinkin, kun huomioidaan yksimielisyydellä kaupunkilaisille aiheutetut riskit ja varsin todennäköiset julmetut kulut.

  VastaaPoista
 10. Kyl kyl. Ei huolta ei murhetta ole U:gin sanomien pääkirjoittajallakaan. Keskeinen viesti on, "hyvä että niin päättäjät ja virkamiehet saadaan yhdessä miettimään säästöjä". Ei haluta kirjoittaa auki mitä säästötoimia on tulossa. Kannattaa lukea nimimerkin "demokatuintoilija" kommentti mitä kaikkea kivaa Ukiin on tulosa tämän sihy hankkeen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkivaa journalismia tarvitaan ja tasapuolista tiedottamista.

   Poista
 11. Missä paikkakunnalla ilmestyvässä mediassa on viime vuosina esiintynyt tutkivaa journalismia tai tiedottaminen on ollut tasapuolista? Miettikää erittäin tarkkaan ennen vastaustanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudessakaupungissa tai tutkivaa journalismia olla Haapalan Ollin aikaan Aluesanomissa.

   Poista
 12. Uudenkaupungin keskustaan on tulossa katuratkaisu, josta arkkitehdit maailmalla käyttävät termiä shared space.

  – Tällaisia ratkaisuja ei ole Suomessa vielä paljon käytössä. Suomessa on kävelykatuja, mutta ei niinkään tällaisia jaettuja katutiloja, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo.

  Kaupunginvaltuusto myönsi talousarvioon keskustan kehittämiseen kolmelle vuodelle yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Budjetti käytetään Alisenkadun perusparantamiseen torin ja Liljalaaksonkadun välillä sekä näiden kahden korttelin sivukatujen muutostöihin.

  – Alinenkatu on ollut remontissa viimeksi joskus 1970-luvulla. Se näkyy myös katukuvassa, Arvela-Hellén toteaa.

  Hän ja Apoli-hankkeessa mukana oleva Sonja Stenman esittelivät kadun tulevia muutoksia Uudenkaupungin palveluyrittäjille keskiviikkoiltana.

  Stenman sanoo, että keskustan yrittäjiä on kuultu kaiken aikaa suunnittelun edetessä.

  – Jo ennen demokatuvaihetta kuulimme yrittäjiä. Kaikki ovat uudistuksen puolella, mutta mitä uudistuksia tehdään, on ollut keskustelun keskiössä.

  – Uuteenkaupunkiin ei ole tulossa kävelykatua. Jaettu katutila tarkoittaa, että kadusta rakennetaan seinästä seinään esteetön. Ajorata merkitään kiveyksellä ja valaistuksella, Stenman kuvailee.  Alisenkadun perusparannus merkitsee käytännössä uutta kiveystä, jossa käytetään myös vanhoja, vuoden 1908 rakennusjärjestyksessä määrättyjä reunakiviä. Ne vain asennetaan maan tasoon.

  – Tavoitteena on tehdä Alisestakadusta turvallinen, nykyaikainen, siisti ja neutraali katu. Ratkaisu luo joustavan perustilanteen, johon voidaan tuoda pop upina erilaisia elementtejä, Stenman kuvailee.

  Perusparannuksessa uusitaan kiveyksen lisäksi myös katuvalaistus. Valaisimien yhteyteen rakennetaan myös sähköpistokkeita sekä vesipisteitä, joita voidaan hyödyntää erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi katuosuudelle tulee istumkapaikkoja ja uusia istutuksia.

  Katutila on siis muuntuva niin, että tapahtuma-aikana Alinenkatu voi olla kahden korttelin osuudella kävelykatu-aluetta ja muina aikoina kadulla voi ajaa myös autolla. Kadun luonne muuttuu pihakaduksi niin, että ajonopeus laskee ja autot väistävät pyöräilijöitä ja kävelijöitä.

  – Katuosuudelle jää jonkin verran pysäköintipaikkoja, osa siirretään sivukaduille, Arvela-Hellén ja Stenman kertovat.  Arvela-Hellén lupaa myös jotain yllätyksellistä Alisenkadun alueelle.

  – Meillä on periaatteena, että kun jotain uutta tehdään, siihen sisältyy vau-efektiä ja myönteisiä elämyksiä. Uudisrakentaminen kunnioittaa myös kaupungin historiaa. Periaatteet on kirjoitettu uuteen arkkitehtuuripoliittiseen ohjelmaan (Apoli), joka julkistetaan vielä tänä keväänä.

  Kaupungin toiveena on, että myös yrittäjät lähtevät nyt kehittämään keskustaa.

  – Me rakennamme perustan, jolle voi tuoda ilostuttavia asioita, Stenman linjaa.

  – Kaupunki ei käytä rahaa nyt riippumattoihin, vaan perusrakenteiden kunnostamiseen.

  VastaaPoista
 13. Me uusikaupunkilaiset maksamme tämän Stenmannin ja Arvela hellennin palkan, että he voivat tappaa tämän kaupungin kokonaan?

  VastaaPoista
 14. Onneksi nämä uudet turhat kerrostalot (valmetin työllisyys tilanne) voi antaa pakolaisille ja rakentaa sihyyn mukaan myös minareetin. Sais tämän oman talon jotenkin myytyä, niin muuttaisin Pyhärantaan, ei tätä kohellusta voi enempää kommentoida..

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!