Historiankirjoitus herättää voimakkaita tunteita ja etenkin sitä synnyttävät 1918 sisällissotaamme käsittelevät teokset. Viime vuosiin asti 1918 tapahtumien käsittely muodostui varsin yksipuoliseksi. Syyt tähän löytyvät siitä, että tapahtui paljon asioita, joista haluttiin kertoa sekä tehtiin tekoja, joista pyrittiin vaikenemaan. Vasta viimeisen vuosikymmenien aikana tapahtumien taustojen tasapuolinen ja syvällinen avaaminen suomalaisille alkoi. Näin kävi myös Uudessakaupungissa.
Annettakoon paikallishistorian selvittäjille suuret kiitokset. Todella lyhyessä ajassa he toteuttivat tyylikkäästi suuren urakan. Jos joku arvostelee julkaisua puolueelliseksi, hänen kannattaa muistaa, että voittaneen puolen positiiviset tapahtumat julkituotiin avoimesti ja virheet peiteltiin - hävinneen suhteen tilanne kääntyi päinvastaiseksi. Tältä pohjalta sata vuotta vanhojen tapahtumien sata prosenttisen tasapuolinen kerronta on mahdotonta. Älkää siis ampuko viestintuojia.
Aluksi alku silmäilyn jälkeen kritisoin kirjaa siitä, ettei sen lopusta löydy lähdeluetteloa. Nyt korjaan virheeni: lähdeluettelot löytyvät jokaisen kirjan osion jälkeen, samoin po. osion kirjoittajan nimi. Jokainen voi kunkin kirjoittajan lähteitä vertailemalla päätellä hänen pyrkimyksensä tasapuoliseen lopputulokseen. Yhtä kirjoittajaa lukuun ottamatta kirja kestää jopa erittäin kriittisen arvioinnin. Suosittelen kyseisen kirjan lukemista vaikkapa välipäivinä, jos aikaa on. Kirja löytyy Uudenkaupungin Info-kirjakaupasta.
"Yhtä kirjoittajaa lukuunottamatta kirja kestää jopa erittäin kriittisen arvioinnin." Voi harmi. Ketä mahtaakaan olla tuo yksi kirjoittaja? Sitä miettiessä. Kirja jää ostamatta kun varaa ei ole. Puolueellinen se kuitenkin on.
VastaaPoistaRupesi kiinnostamaan tuo toinen kirja. Nämä löytyvät kirjastosta, ei ole lukeminen varallisuudesta kiinni.
VastaaPoista