torstai 24. huhtikuuta 2025

MONEN TASON PAIKANJAKONEUVOTTELUT!










Paikkaneuvotteluissahan lähdetään siitä, että ne, jotka saivat eniten ääniä haluavat maksimoida heille kuuluvan vallan ja ne ketkä eivät juurikaan saaneet ääniä, haluavat saada enemmän, mitä he ansaitsevat. Demokratiassa on säännöt, joita noudatetaan ja vahvemman ehdoilla mennään tai demokratia toteudu. Kaksi pientä yrittää olla yhdessä vahvempi tai pieni, lisätä omaa painoarvoaan, liittoutumalla ison ryhmän kanssa, jotta molemmat saavat yhdessä enemmän. Nämä ovat pelin säännöt ja näillä mennään. On koomisen kornia, jos pieni vaatii yhteistyön ja sovun nimissä itselleen jotain, mikä sille ei kuulu. Moinen vetoomus pistää oikein hohottamaan: jonkun kymmenen kertaa enemmän ääniä saaneen tulisi antaa paikkansa siksi, ettei vähemmän ääniä saanut kiusaa häntä tai, että sopu päätöksenteossa säilyy. Mihin tarvitaan jonkun pienen piiparoisen yhteistyökykyä, kun iso voi jyllätä ihan miten lystää esim. perustetaan puheenjohtajisto tms. eikä edes oman puolueen änkyrät, saati pikku pirut tiedä mitä isot päättäjät juonivat ja kuta tulevan pitää. Ja kuvitelkaa ihan oikeasti tilannetta, jossa vaikka paljon ääniä saanut demari, luopuisi paikasta orvon persun hyväksi?

Jos joku väittää ettei paikanjaosta neuvotella, vaan tullaan puhtoisina kuin vasta syntyneet enkelilapset pöytään, niin opuppua haastaa. Jo vaalimainonnassa ja tehtävien jaossa voit nähdä selkeän puolueen sisäisen kilpailun. Jos haluaa merkkipaikan, tarvitaan paljon ääniä ja jos menee tiukaksi, tarvitaan omien ääniä omassa sisäisessä valtaväännössä - näin alkaa kaupankäynti sulle mulle -tyyliin ja tätä kestää kunnes palaset loksahtavat kohdalleen. Kaupan käynnin lopputuloksen huippuesimerkkinä voidaan pitää vaikkapa sitä, että vaaditaan onnistuneesti tiettyä kohtuuttoman merkittävää paikkaa tai sopivalla sumplimisella merkittävän lautakunnan puheenjohtajaksi nousee tapaus, joka ei edes vaaleissa nauttinut kuntalaisten luottamusta niin paljon, että hän istuisi valtuustossa. Varsin usein käy niin, että puolueen sisällä tapahtuva paikanjakokisa jakaa koko puolueen kahteen toisiinsa vihamielisesti suhtautuvaan alhaisesti juonivaan kelmikerhoon eli pahin vastustajasi on oman puolueen toinen valtuutettu. Lähdepäs tällaisessa taistossa antamaan yhteistyön hengessä jonkun kellokkaan paikkaa pienryhmälle, silloin oman porukan sisällä yhteistyö on kaput!

Määrättyjä sääntöjä aktiivisesti hyväksikäyttäen pienryhmä voi saada paljonkin, mutta vetoaminen isomman ryhmän armeliaisuuteen ja yhteistyökyvyn säilyttämiseen, on säälittävän sinisilmäistä. Meillä mennään median luomaan mielikuvaan uskoen, mutta todellinen todellisuus on ihan jotain muuta. Uudenkaupungin huominen ei muistuta paratiisia eivätkä päättäjämme ole Herran enkeleitä. Voitte vaikkapa verrata meidän "toimittajiemme" juttuja Pauli Uusi-Kilposen UutisRauman 23.4.25 sivu 18 juttuun Kalle Leppikorvesta. Siinä nostetaan ikävä asia esille ja kysytään ns. syntipukilta suoria kysymyksiä. Koska olet nähnyt jotain vastaavaa tässä kaupungissa sitten Ukis.fi:n? Mitähän kaupungin johtaja vastaisi kysymykseen miltä tuntuu, kun väki vähenee ja talous romahtaa? Erilainen journalismi ja erilaiset mielikuvat!

11 kommenttia:

  1. Napa kymppi. Uudenkaupungin huominen ei muistuta paratiisia eivätkä päättäjämme ole Herran enkeleitä.

    VastaaPoista
  2. Saman uutisrauma.fi lehden pääkirjoitus ja aliokirjoitus kannattaa myös lukea. Päivänvalon sai demareiden sisäinen viestintä ja kyräily.

    VastaaPoista
  3. Olisipa meilläkin lehti, josta saisi lukea uutisia!

    VastaaPoista
  4. "Uudessakaupungissa on varmaan tuhat työtöntä ja suuri joukko tukien varassa eläviä maahanmuuttajia. Ei ihme, että SDP sai äänivyöryn. Kun Saarniston koulu puretaan, kansainvälinen koulu jää Hakitsuun. Sitten voi miettiä, että sitä saa mitä äänestää."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupunki kasvaa pohjoiseen ei etelään ja se on myös suunta kaavoituksessa. Miksi Kaunisrannan päiväkoti lakkautetaan ja puhutaan Saarniston koulusta, ehkä myös päiväkodista. Nopeutetaanko tällä kaupungin kuihtumista ? Seikovin päiväkoti on kirjaimellisesti kivenheitonpäässä Wintteristä. Miksi sitä ei voi lakkauttaa ?

      Poista
    2. Seitsemänkymppiset päättäjät eivät elä tätä päivää. Siinä syy miksi kaikki menee päin helvettiä.

      Poista
    3. Minkä ikäinen on sopivan ikäinen päättäjä, mikä on hänen minimi koulutustasonsa ja millainen olisi hyvä työkokemus päättäjälle?

      Poista
  5. Nyt nähdään demarien vaalilause, pitääkö se paikkaansa, tehdäänkö reilummin?

    VastaaPoista
  6. Ettei se henkilöjuna unohdu niin tässä on
    ”Vaikutukset heijastuvat koko Rauman seudulle” –  Henkilöjunan paluu Rauman radalle varmistui valtion rahoituksella
    https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000011189433.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. taisi olla osa turkulaisten ja satakuntalaisten keskinäistä sopimusta tunnin junan kannatuksesta. siinä samalla siityivät Laitilan kasitien risteysrahat Eurajoelle.

      Poista
  7. On hyvä tunnistaa miten paikkaneuvottelut toimivat mutta yhtä tärkeää on tunnistaa missä kohtaa realismi ja kyyninen liioittelu menevät sekaisin.
    Demokratiaan kuuluu että äänimäärä antaa perustan mutta se ei ole ainoa tekijä koska yhteistyö ja enemmistöt ratkaisevat. On myös hieman liioiteltua väittää että pienet ryhmät olisivat aina säälittäviä kerjäläisiä. Joskus juuri pienemmät ryhmät voivat olla ratkaisevia enemmistön muodostamisessa ja silloin yhteistyökyky painaa enemmän kuin pelkät äänten määrät.

    Uudessakaupungissa kuten muuallakin paikkajako on neuvottelua mutta kokonaisuutta ei kannata pelkistää pelkäksi valtapeliksi. Muuten unohtuu helposti että luottamustehtävien ja paikkojen tarkoitus on edistää kuntalaisten asioita ei pelkästään oman porukan juonia.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!