sunnuntai 22. toukokuuta 2022

PAHIKSET PETTÄVÄT AINA VAALILUPAUKSET!??

Äänestäjä rynnii innolla vaaliuurnalle äänestämään heitä, ketkä lupasivat tuoda valtaan päästyään uudet otteet yhteisön asioiden hoitoon. Vaalitulos osoittaa, että enää ei tehdä kaikkea kivaa ja käytetä yhteisiä rahoja totaaliseen huuhaahan ja valmistelun sarjatulella ampumiin harhalaukauksiin. Mutta kuinkas kävi, muutosta ei tullut, sama meno jatkuu, toteaa, demokratiaan uskonut, rajusti pettynyt äänestäjä.


Aika kuluu, päätöksiä tehdään, uusista, vaaleissa luvatuista, otteista muistuttavat vain äänestyksissä hävinneiden päättäjien hajaäänet. Mikään ei muuttunut, toteaa äänestäjä ja haukkuu päättäjät alhaisiksi valehtelijoiksi ja itsekkäiksi surkimuksiksi. Kaikki näyttää yhdeltä vaalivalheelta ja varmasti osa päättäjistä on itsekkäitä pyrkyreitä, mutta rohkenen väittää, että enemmistö heistä on liikkeellä vilpittömin mielin. Valmistelun ja päätösten tiimoilta järjestetyt tilaisuudet ovat ratkaisevassa asemassa sen suhteen, miksi päättäjät käyttäytyvät kuten he käyttäytyvät.

Po. tilaisuuksissa esittelijät/valmistelijat tekevät sen työnä, josta saavat palkkansa, päättäjät ammentavat tietonsa joko esittelijöiltä/valmistelijoilta ja/tai omalla ajallaan. Ajan lisäksi kymmenien vuosien kokemus on esittelijöiden/valmistelijoiden puolella. He ovat oppineet saamaan kaikkein hullumaisimmat ja älyttömimmät ideansa läpi. Esittelijät/valmistelijat marssittavat tilaisuuksiin konsultteja ja muita puolestapuhujia tukemaan heidän yhtä oikeaa malliaan. Kun tilaisuus kestää ja kestää, alkavat päättäjien päät jo väsymyksen vuoksi kääntymään esittelijän kannalle. Pohdipa itse, kuinka pärjäisi vastaavassa tilanteessa vaikkapa viisi tuntia?

Kaikkein hankalimmassa tilanteessa ovat korkeimpaan asemaan nousseet luottamushenkilöt, sillä he ovat aina hankkeen ensimmäisessä valmisteluvaiheessa yksin esittelijöiden ja heidän valitsemiensa puolestapuhujien keskellä. Kun tätä jatkuu aikansa, syntyy kaverisuhde, jossa johtajasta tulee helposti johdettava. Näin muuttuu tavaksi meidän yhden mallin esittely, jonka tutoksia luottamushenkilöjohtaja esittelee virkakunnan kanssa kokouksessa muille päättäjille muille päättäjille valtavana innovaationa. Vaihtoehdot sekä kysymykset tuomitaan ja vastaanpanijat hiljennetään, virkahenkilöiden ei tarvitse edes vastata luottamushenkilöiden hankalimpiin kysymyksiin.

Tunteja kestävissä tilaisuuksissa kokoustajat pyrkivät kaveeraamaan toistensa kanssa, miellyttämään toisiaan, koska he ovat luonteeltaan ystävällisiä ja yhteistyöhön pyrkiviä päättäjiä. He ovat hyviä ihmisiä, joiden hyvyyttä, kaveeraushalua ja itsetunto-ongelmia käytetään häikäilemättä hyväksi. Lopputuloksena on yhteistyö, jossa jotkut aina antavat periksi siten, että aloitettu yhden mallin kuvio etenee. Kukaan ei katso taakse ja pohdi, kuinka montaa kertaa tämä esittely/valmistelutaho on lyönyt kirveen kiveen niin, että varsikin on katkennut.

Pahimmillaan kuppikunnasta rakentuu itseriittoisa ja kaikkitietävä kiinteä poppoo, joka käyttää saamansa valtaa kaverihengessä kavereiden kesken. Varsin pian luottamushenkilöistä ja esittelijöistä/valmistelijoista tulee ystäviä, sillä he tapaavat säännöllisesti, kiinteästi ja ovat muutenkin vuorovaikutuksessa keskenään. Kaiken huippu on se, jos kuppikunta rajaa muut päättäjät ulos sisäpiiristään ja valmistelevat omia suljettuja tapaamisia. Tällöin ollaan perustamassa ihan oikeasti jonkin sortin hyvä veli -kuviota.

Arvostellessasi päättäjiä, kuvittele itsesi istumassa tunteja kestävään tilaisuuteen, jossa uuvuttavilla puheilla sinun päätäsi käännetään yhden mallin mukaisen esityksen taakse. Näet tilaisuudessa kuinka päät kääntyvät tervettä järkeä vastaan ja äidillisellä lässytyksellä lytätään jopa oman ajatussuunnan jäsenen esitys. Havaitset kaikkein ikävimmässä raossa ja tuhannen tulen välissä olevan kokemattoman poppoon vetäjän, häntä ei käy kateeksi. Mutta, jos olet sitä mieltä, että sinun päätäsi ei käännetä, niin älä tuomitse nykyisiä päättäjiä heikoiksi pelkureiksi tai halvoiksi pelureiksi, vaan ilmoittaudu itse ehdokkaaksi - SINUA TODELLAKIN TARVITAAN

 

13 kommenttia:

 1. Tarkoittaako alustus, että hyväksyt vaalilupausten pettämisen? Vastaatko Valkonen.

  VastaaPoista
 2. Eihän siinä niin sanota, lue teksti uudestaan 9.42

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkonen ei sanallakaan kritisoi vaalilupausten pettäjiä. Eikö se ole hyväksymistä? Odotana vastausta

   Poista
 3. Mitä vaalilupauksia joku on antanut? Ei yhtään mitään olla annettu. Ja jos onkin niin se on perinteistä höpöhöpö-hölinää. Juuri mikään ei Ukissa muutu ennen kuin suuret ikäluokat ovat poissa päätöksenteosta. Kunnallisjärjestöjen jäärät vaikuttavat taustalla. Siellä on myös entisiä päättäjiä kuka minkäkin järjestön puuhamiehinä. Päättäjiä uhkaillaan joko suoraan tai epäsuoraan taustalla jotta osaavat pysyä ryhmän mukana äänestyksissä. Muutama vahva persoona joka ryhmässä määrittää puolueen äänestyskäyttäytymiset jotka usein lukitaan ryhmäkokouksissa ennen päötöjsentekoa. Irtiottajia uhkaillaan ryhmästä erottamisilla ja annettujen luottamusmiespaikkojen menettämisesellä. Se ketä toisin väittää niin kertokoon paremman tarinan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä uudet valtuutetut ovat entisen menon takuumiehiä, eivät he muutosta tuo. Onko esiintuloja nuorempien suunnalta? Huvittavaa, kun persujen varavaltuutettu Mikko Saari on näkyvin uusi päättäjä.

   Poista
 4. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Pitkälti, mennään, kuten edellä kerrottiin, että vanhat tyypit määräävät kaapin paikan. Ikävä, että nuoret oppivat usein heidän metkunsa ja siksi nuoret tuskin tuovat muutosta elleivät he ole asioihin perehtyviä vahvoja persoonia. Saaren Mikko on juuri tällainen tapaus. Mies kuuntelee, ottaa asioista selvää, tekee oman päänsä mukaan nojaten ratkaisuissa faktoihin.

  Minä ymmärrän ihmisten käyttäytymistä politiikassa, mutta en hyväksy takinkääntöä. On kunnia asia olla vaalilupausten takana, joita annettiin melkoisesti muutosta uhoten. Jos lupauksiisi ei voi luottaa, mikä luottamushenkilö sinä ole? Ei ihmisiä pidä luokitella politiikan perusteella, sillä se on ihan eri asia kuin olla hyvä kaveri, lasten kavattaja tms.. Pidän ihmisiä ystävinäni vaikka en politiikassa voi sietää kaikkia heidän toimiaan. Politiikka, etenkin Uudessakaupungissa, on ihan oma alueensa, joten sitä ei voi pitää yleisenä inhimillisyyden mittarina.

  Minä jatkan politiikassa, kuten vaalien alla lupasin, joskin jatkossa vältän määrättyjä tyyppejä, vaikka muuten tulen heidän kanssa hyvin juttuun. Eihän meitä valittu valtuustoon kavereita etsimään, vaan toimimaan kaupunkilaisten parhaaksi. Vuosi on mennyt ja kolme jäljellä, nyt yritän muutoista toisten tyyppien kanssa, onneksi heitä löytyy!

  VastaaPoista
 5. Tämä blogi kohdistuu siis oikeistopuolueisiin kaupunginhallituksessa.

  VastaaPoista
 6. Java siis alkaa tehdä vasemmiston kanssa kauppaa. Niinhän tuo on selvää.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Äänestän sen linjan mukaan, mitä olen aiemminkin noudattanut. Tänään äänestin 7-4 oikeiston mukana Ukikyydistä.

  VastaaPoista
 8. Unikyydistä äänestiin siis taas. Mitäs nyt päätettiin 7-4 äänin?

  VastaaPoista
 9. Yksimielisesti https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2022/05/ukikyyti-kokeilu-jatkuu-ajot-ulottuvat-myos-kalannin-taajamaan/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Äänestettiin pohjaehdotus vastaan Laura Kontun esitys, jota Johanna Hurme kannatti. Kontun esitys, jossa kyydin hinta vitosen, voitti 7-4.

   Poista
 10. Vitosella ja takasinko Kalannista rantabaariin?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!