keskiviikko 13. marraskuuta 2019

PALAAKO KOSKI UUTEENKAUPUNKIIN?

Koski jättää Rauman lähtiessään tulevana vuonna eläkkeelle. Samalla vapautuu kymmenien vuosien kokemus kaupunkiorganisaatioista. Kosken taustalla hallitsee juristin koulutus, joten mahdollisesti melkoista täydennystä olisi pian tarjolla Uudenkaupungin päätäntään. Kosken arvostelijoille korostan, ettei hänellä ole ollut koskaan yhtään ääntä päätöksiä tehtäessä, viranhaltijapäätöksetkin luottamushenkilöt olisivat voineet halutessaan kaataa.

Kosken lähdön jälkeen Uusikaupunki otti aimo hypyn kohti valmistelun syvintä synkkyyttä ja  päätöksenteon mustinta pimeyttä. Kaupunkiorganisaation johdossa Koski piti huolen siitä, ettei kaupunkilaisten rahoja aivan surutta käytetty älyttömyyksiin ja miljoonia upotettu totaaliseen huuhaahan. Voisitteko, kuvitella, että Kosken aikana kaupungin vilkkaimmin liikennöity tieosuus olisi suljettu liikenteeltä jollain tekonurmella tai kaupunkilaisten miljoonia olisi upotettu niin, että niillä tehdään keskeisin rantamme vaaralliseksi ja käyttökelvottomaksi kymmeniksi tuleviksi talviksi?

En odota tänne Jumalaa enkä edes keisaria tai kuningasta, mutta vallitsevaan johtajuuden puutteeseen ja siitä sikiävään rahan törsäämiseen älyttömyyksiin toivon muutosta. Koskelta löytyy kokemusta, näkemystä ja kaiken kukkuraksi juristitausta, joten onko hän oikea henkilö ratkaisemaan kaupunkimme jatkuvasti pahenevat ongelmat ja negatiivisen kasvukehityksen. Jo neljännessä Kosken jälkeisessä valtuuston kokouksessa jouduin toteamaan nykyiselle johtajalla: En olisi ikinä uskonut joutuvani sanomaan, että minulla Koskea ikävä!

Me tarvitsemme tähän kaupunkiin uusia tuulia ja vahvaa tuuletusta. Nykyisellä salailulla ja älyttömyyksien siunauksilla tämä kaupunki ajautuu riitojen kautta selvitystilaan. Uusikaupunki häviää positiivisten paikkakuntien kartalta yhtä varmasti kuin koripallomme. Tarvitsisimme tyyppiä/tyyppejä, jotka tilkitsevät pienemmät rahareiät ja toisivat järkeä sihysähläykseen, joka kulkee kohti pedagogista katastrofia. Kosken tuntemusta ja suhteita pääkaupunkiimme tarvitsemme väestöpohjasta/väestökehityksestä johtuvan katastrofin torjumiseksi. Jos Koski istuisi kaupunginjohtajana, hän olisi jo vuosi sitten suunnannut kohti pääkaupunkia ja hommannut valtion rahoitusta em. ongelmien korjaamiseksi.

Itse muistan lukuisat keskustelut Kosken kanssa - taisimme olla Uudenkaupungin ainoat tyypit, jotka olivat hereillä ja töissä jo aamukuudelta. Muistan myös palaverit ja sen, kuinka Koski teki niistä muistion. Olin monessa asiassa Kosken kanssa eri mieltä ja sen myös toin julki - joskus sanat olisin voinut valita toisin, mutta en kuulunut nuoleskelijoihin enkä myöskään selkään puukottajiin. Näitä ilmestyi Kosken lähdön jälkeen.  Koskea jopa vainottiin ja manattiin poliisikuulusteluihin. Koomisinta lienee se, että tuolloin minä olin ainoa, joka vahvasti nousi puolustamaan Koskea ja luojan kiitos, kerrankin puheeni upposi valtuuston enemmistöön. En ole koskaan toivonut kenellekään pahaa tai pyrkinyt vahingoittamaan kenenkään elämää. Olen ollut joidenkin kanssa eri mieltä ja sen myös sanonut vahvasti päin kasvoja - näin kävi myös Kosken kanssa. Tämän viimeisen kappaleen kirjoitin, jottei minua haukuta takinkääntäjäksi. Ja mitä Koskeen tulee, en ole hänen kanssaan hänen tänne tulosta jutellut, enkä tiedä onko hänellä edes haluja palata tänne.....

9 kommenttia:

 1. Ei taida Koskesta olla enää työtä tekemään...Miestä tuskin enää tunnistaa entisekseen jo pelkän ulkonäön perusteella.Ikä mm.tekee tehtävänsä.

  VastaaPoista
 2. Saas nähdä asettuuko Koski vaaleissa ehdokkaaksi. Epäilen.

  VastaaPoista
 3. Jee, melkein demokatu mainittu.

  VastaaPoista
 4. Kuulin, että olisi tulossa takaisin kaupunginjohtajaksi. Wala ja arkkitehti ovat jo asian päättäneet.

  VastaaPoista
 5. Jos Koski tulisi Uuteenkaupunkiin, Wala ja arkkitehti eivät päättäisi mitään asiasta.

  VastaaPoista
 6. Ai, luulin heidän päättävän kaikesta. Kuka tässä kaupungissa sitten päättää asioista?

  VastaaPoista
 7. Aika on näemmä kullannut Javankin muiostot. Me muut kyllä muistamme, mihin Koski kyllästyi ja sen seurauksena hyväksyi Rauman kutsun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja hyvistä kommenteista! Kuten totesin alustuksessa, ei Koskella ole ollut yhtään ääntä asioista päätettäessä, jopa hänen viranhaltijapäätökset luottamushenkilöt olisivat voineet muuttaa. Luottamushenkilöt voivat vaatia parempia esityksiä tai jopa erottaa kelvottoman valmistelijan, joten turha on pistää syytä vääristä päätöksistä esittelijän piikkiin.

  Mielestäni Uudenkaupungin nykyinen tila on hälyttävän huono. Kosken kokemusta, tietämystä ja juristin koulutusta minä korostan sekä istutan luottamusmiehen rooliin. En hae hänestä Jumalaa, keisaria, en kuningasta, vaan luottamushenkilön, kenellä on yksi ääni siinä, missä 42 muulla valtuutetulla!

  VastaaPoista
 9. Omituinen otsikko. Eihän Koski ole koskaan poistunut Ukista!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!