lauantai 16. marraskuuta 2019

DEMO VAI TALOUDELLINEN DEMONITILA?

Avoimuuden kannalta pidän demotilan avaamista kaupunkilaisille hirmuisen mahtavana. Rahoittajan täytyy päästä näkemään, mitä hänen piikkiinsä väsätään. Avoimuus lisää ymmärrystä ja hyväksyntää yhteistä rahaa käytettäessä. Esim. Esko Holvin tontin ja kiinteistön osto olisi ymmärretty ja hyväksytty paremmin sekä vastaanotettu positiivisemmin, mikäli kaupunkilaiset tietäisivät po. ostokohteen käyttötarkoituksen. Onhan aivan eri asia saavatko kaupunkilaiset rahoilleen vastineeksi mahtavan montun, joka odottaa tulevat vuodet rakennuksia vai syntyykö tontille mahtavasti kaupunkilaisia palveleva ja keskustan elävöittävä rakennuskombinaatti vai säilyykö kiinteistön käyttötarkoitus paikallistaiteilijoiden kauniiden, katsojaa puhuttelevien teosten näyttelypaikkana.

Demotilan toteutus pistää hiukan pohtimaan, olikohan toteutettu vaihtoehto kaiken kustannustehokkain kaiken rahoittajan eli kaupunkilaisen kannalta asiaa tarkasteltuna. Miksei demotilan rakentamiseen käytetty kaupungin omistamaa kiinteistöjä, tuon sortin massaahan meillä yllin kyllin, joten vaihtoehdoissa ei voinut piillä puutetta. Nythän maksamme reilut 4 000€ kuukaudessa(oikaiskaa, jos olen väärässä) turhasta. Ehkä tuolla rahalla olisi ollut käyttöä turvattaessa kaupunkilaisten lakisääteisiä peruspalveluja, niiden toimintapuitteita tai esim. pitää kunnossa seuraavat 100 vuotta hevoistenjuottokaivoa.

Itse asiassa koko demotilaviritys hämmästyttää, kummastuttaa isompaakin kulkijaa. Suomi on täynnä erilaisia uuden/vanhan tyylin kouluja, miksei niihin käyty tutustumassa ja perehtymässä niiden käytännön käyttökokemuksiin? Jos perhe tekee keittiöremontin, ei sekään vuokraa naapurin autotallia, rakenna sinne demokeittiötä, vaan käy katsomassa jo toimivia valmiita ratkaisuja ja jututtaa niiden käyttäjiä. Käytiinhän sihymanipuloinnin alkuvaiheessakin kiertämässä Suomea, kylläkin lähinnä ihailemassa koulujen ja opetuksen sijaan rakennusmonttuja, joten miksei nyt reissata perehtymässä erilaisiin toimiviin kouluihin ja niistä saatuihin kokemuksiin? Pahimmillaan upotamme sihyyn kymmeniämiljoonia euroja sillä seurauksella, että opetuksentasomme romahtaa ja viimeisetkin lapsiperheet jättävät Uudenkaupungin!

5 kommenttia:

 1. Ugis totuutta ei saa kertoa, jos se haittaa eliitin päämääriä.

  VastaaPoista
 2. käsittämätöntä tuhlausta

  VastaaPoista
 3. Sihyn suunnitteluvaihe syö yhden monitoihallin hinnan.

  VastaaPoista
 4. Demotila floppasi kirjoitti 17.11.2019 klo 08.50
  Keskeneräinen demotila oli täysin floppi. Tila oli sekava sekametelisoppa, eikä kuulemma valmis. Milloin tuo kokeilutila valmistuu? Ennen vai jälkeen kun todellinen tila on valmis vai onko vastaus ettei milloinkaan, koska siellähän kokeillaan.

  Eikö kokeilusta ensin pidä tulla valmiit tulokset ja sitten vasta tehdään tuote? Nyt haetaan sitten kokemuksia, mutta ei mitään valmista. Outo metodi ja todella kallis. Lopulliseen ei sitten tehdä mitään sellaista mitä on kokeiltu, mutta osia siitä? Vielä oudompi metodi? Tässä touhussa juustomuotit ja tontonmäet ovat nappikauppaa.

  VastaaPoista
 5. Demotilassa käynti herätti epäilyksiä. Tila oli huolimattomasti valmisteltu esittelyyn ja se oli keskeneräinen. Valkosen puuha-Pirkot ovat saaneet rinnalle ison budjetin puuha-Petet.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!