torstai 29. joulukuuta 2016

UUSIKAUPUNKI UUSI KOTIKAUPUNKISI

Viime aikoina etäämmällä pyörähtäneenä olen saanut kuulla useiden suomalaisten kommentteja Uudestakaupungista. Uudessakaupungissa käymättömät vieraspaikkakuntalaiset pitävät kaupunkiamme älyn, osaamisen ja työn kehtona sekä kaupunkina, jolla on maamme parhaat tulevaisuuden näkymät sekä kehitysmahdollisuudet. Mitä nämä kehitysmahdollisuudet käytännössä ovat tavalliselle suomalaiselle? -Työtä, turvallisuutta ja viihtyisää tulevaisuutta, näistä on kyse.

Paikkakunnanvaihtaja joutuu jättämään taakseen ystäväpiirinsä, tutun miljöön ja vapaa-ajantoiminnot, joten ihan hevillä uuteen paikkaan ei muuteta, vaan mielummin tehdään pitkiäkin työmatkoja tai majoitutaan työrupeaman ajaksi kimppakämppään. Jotta saisimme ihmiset muuttamaan Uuteenkaupunkiin, jossa työtä on jo tarjolla, lienee meidän syytä satsata turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Kun näiden taso nousee ratkaisevan paljon, alkaa muuttoliike kaupunkiimme.

Ihminen ei vaihda asuinpaikkaa yhden asian esim. työn tai asunnon vuoksi. Tarvitaan enemmän kuin yksi entistä asuinpaikkaa  parempi asia, jotta muuttopäätös tehdään. Meillä täytyisi viimeinkin tähdätä monialaiseen kehittämiseen sen sijaan, että nostetaan keskiöön yksi asia kuten asunnot tai vieläpä pelkästään vuokra.asunnot. Kukaan ei muuta Uuteenkaupunkiin vain siksi, että me toitotamme omissa nurkissamme ja pienessä piirissä vuoroin mitäkin yhtä asiaa.

Lähihistoria osoittaa etteivät ihmiset muuta tänne työn perässä. Vaikka saimme paikkakunnallemme tuhat uutta työpaikkaa, väheni väki Uudessakaupungissa. Samoin on asia vuokra-asuntojen suhteen - pelkästään ne eivät saa ihmisiä muuttamaan Uuteenkaupunkiin pysyviksi veronmaksajiksi. Me tarvitsemme vuokra-asuntoja, myytäviä tontteja ja kaikenmoisia vaihtoehtoja asumiseen ja käsittääkseni niitä on oltava rutkasti tarjolla: Onhan kaupunkimme asukasluku pudonnut parhaiden vuosien reilusta 18 000 asukkaasta nykyiseen reiluun 15 000 asukkaaseen -  jossain täällä on pakko olla satoja tyhjiä asuntoja!

Sen sijaan, että taas kerran samojen tyyppien innoittamana, muutama uusikaupunkilainen istuu Crusellissa kuuntelemassa itsestäänselvyyksiä vuokra-asumisesta, meidän täytyy markkinoida kaupunkiamme ulospäin niille ihmisille, jotka ovat mahdollisia potentiaalisia uusia uusikaupunkilaisia. Hankkeillamme täytyy olla selkeä päämäärä ja realistiset kaupunkia hyödyttävät tavoitteet - hankkeet hankkeiden vuoksi eivät hyödytä muita kuin hankkeiden vetäjiä - tavallinen veronmaksaja saa niistä, kuten historia osoittaa, korkeintaan kalliin hinkuyskän.

400-vuotisjuhlan ansiosta Uusikaupunki on julkisuuden keskiössä, joten eikö Cruselliin käpertymisen sijaan ole parempi käytettää juhlavuoden julkisuutta hyväksi ja markkinoidaan Uuttakaupunkia ulospäin. Miksemme järjestäisi otsikon teemalla tapahtumaa, jossa seurat ja järjestöt toisivat esille laajaa toimintaansa, puolueet kehityssuunnitelmia paremmasta Uudestakaupungista ja siinä sivussa kiinteistönvälittäjät ja kaupunki esittelisivät omat asuin- ja tonttikohteensa. Muutama hyvin markkinoitu tilaisuus otsikon teemalla ja kaupunkimme asukasluvun kasvu alkaisi välittömästi.

Vaikka tähtäimemme onkin uusissa veronmaksajissa, on meidän huomioitava kaikki kaupungissa työskentelevät eli työn vuoksi täällä viikot asuvat; hekin tarvitsevat palveluita, joista ovat valmiita maksamaan.  Kaupungin palkkalistoilla työskentelee tuhatkunta erialojen osaajaa, joten varmaankin yhdeltä heistä löytynee kykyä po. teematapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Jos näin ei ole, voi katseet aina kääntää Novidan suuntaan. Viimeistään sieltä on pakko löytyä nuorta osaamista yksinkertaisen tapahtumasarjan suunnitteluun ja toteuttamiseen. On ainoastaan meistä itsestämme kiinni, annammeko Crusellissa toistuvasti kyyhöttävien nynnyjen tehdä tehdä juhlavuodestamme ison kansainvälisen vitsin vai teemmekö siitä itse menestystarinan - NYT PALLO ON MÖRNEN VINTILLÄ!


50 kommenttia:

 1. Onkohan kolmioissa ennen asunut 4-henkinen perhe, vrt. nyt niissä asuu eläkeläispariskunta. Joiden lapset ovat muuttaneet pois kaupungista tai pahimmillaan jääneet tänne ja vuokranneet yksiö Iisalmesta tänne haluavan Pertin nenän edestä. Ja minä ja muut jurpot kuvittelee, että asia korjaantuu, kun istutaan vaan kruselissa ideoimassa ja puhumassa positiivisia asioita. Olen jostain kuullut, että uusia asuntoja rakennetaan betonista ja tiilistä. Jopa puusta.

  VastaaPoista
 2. "UUSIKAUPUNKI UUSI KOTIKAUPUNKISI"
  on siis otsikko. Sikses naseva otsikko, sanoisin.
  Uusia ja etenkin pieniä asuntoja tarvitaan, koska kakkosasuntojakin tarvitaan työntekopaikkakunnalla muun perheen olleessa edelleen perheen käyttämässä kodissa jossain muualla. Verotuksessakin huomioidaan ns. kakkosasunto määrätyin reunaehdoin.

  Alankin jo hiljalleen kangistua siihen, että kaupungin kaupunkina pitää lähteä asuinrakentamisen tielle kaikista markkinatalous-vetoisuusasioista huolimatta. Kaupungilla on myös oma roolinsa.
  Ukin nykyasukkaiden ikärakennekin laittaa kaupunkialueen asuntoasioita uuteen järjestykseen, mutta liian hitaasti.
  Uusista rakennettavista kerrostaloista kaupunki voisi oikeasti ostaa kerroksen tai kahden verran asuntoja. Samalla siitä tulisi alkurahoitus rakentamisen aloittamiselle. Mikä estää? Samalla voisi vakavasti harkita jos huonokuntoisista kaupungin omistamista asunnoista voitaisi jo luopua.
  Kaupungin tai alueen vireyttä usein mitataan sillä, kuinka monta torninosturia kaupunkikuvassa näkyy. Montako nyt näkyy tai on näkynyt viimeisen viiden vuoden aikana?

  VastaaPoista
 3. Kaavoitettuja rivitalo- ja kerrostalotontteja taitaa löytyä kaupungista kymmenkunta. Missä rakentajat?
  Tässä on poliittista jarrua ilmassa nyt.

  VastaaPoista
 4. Taloja, asuntoja ja tontteja riittää. Ongelma on markkinointi. Pienen sisäpiirin keskustelu ei asioita edistä.

  VastaaPoista
 5. Samaa mielta 16:52 kanssa, eli kaupunki voisi ostaa osan kerrostalosta. Riski, että rahat menee hukkaan, on erittäin pieni. Päinvastoin, pientä tuloa, joka vuosi.

  VastaaPoista
 6. Poliittinen päätös siitä heti, että kaupunki sitoutuu hankkeeseen tai hankkeisiin, joissa saadaan alulle heti kaksi kerrostaloa. Maakuntaan tulee heti uusi positiivinen signaali, kun kaupunkiin aletaan rakentaa uusia kerrostaloja.
  Virkamiesten valmistelun pitäisi olla jo pitkällä, mutta onko se. Ellei ole niin miksi ei ole?
  Jos pelätään riskejä, niin pienet ja uudehkot asunnot jäävät veronmaksajain kontolle, niin tuskin tulee.

  VastaaPoista
 7. Rivitaloja vaikka tänne
  http://uusikaupunki.fi/template_1.asp?id=1357
  ja Madonmaahan. Mikä estää?

  VastaaPoista
 8. Kyllä nyt kovasti vaaditaan kaupungia rakentamaan tai ostamaan asuntoja. Entäs sitten kun yhteenkään ei saada asukkaita? Uusia taloja ei halvalla rakenneta. Nyt jo on tyhjiä asuntoja Kysyjiä on silloin tällöin. Vuokran pitää alkaa korkeintaan nelosella, takuuvuokraa ei ole ja luottotiedot eivät ole kunnossa. revi tästä.

  VastaaPoista
 9. Kyllä niihin kaupungin vuokra-asuntoihin asukkeja tulisi. Laske vaikka vuokraa, jos ei asukkaita näy eikä kuulu. Se on sitä yrittäjän riskiä.

  Kaupungin päättäjät ts. valtuutetut valitsevat halutaanko tänne lisää veronmaksajia vai ei? Yleensä helpoin ratkaisu on olla tekemättä mitään. Kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Tässä tapauksessa Laitila tulee korjaamaan potin. Eikä siinäkään mitään pahaa ole, onpahan sitten uudella monitoimihallilla ja remontoidulla uimahallilla uusia käyttäjiä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vilkkaasta vierailusta ja ahkerasta kommentoimisesta! Meillehän oli jo tulossa yksi yksityinen vuokrakerrostalo, mutta se tyssäsi kaavoittajan hitauteen. Nytkin kaupungista löytyy runsaasti tyhjiä vuokra-asuntoja, joten miksei niihin löydy asukkaita. Muistakaapa sekin, että kesällä valtuusto teki äänin 38-5 päätöksen, jonka mukaan vuokra-asuntoja riittää jopa pakolaisille. Tuolloin puolueet esittivät, että vuokra-asuntopula on pelkästään puhjennut kupla!

  Eiköhän ole parempi, että kaupunki keskittyy asukkaiden palvelujen ja elinpuitteiden parantamiseen, silloin joku saattaa muuttaakin tänne. Nykytyylillä muuttosuunta on toinen. Muuttopäätökseen tarvitaan muutakin kuin työ ja asunto, sen historiamme on osoittanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Muuttopäätökseen tarvitaan muutakin kuin työ ja asunto, sen historiamme on osoittanut!" tottahan tuokin, mutta ei asuntoa ja työtä voi väheksyä, mitä selvästi viestität. Haluatko tänne uusia veronmaksajia, joiden tulo tänne maksaa aluksi, mutta hedelmät tulevat aikanaan..Vai tyhjän kaupungin ilman veronmaksajia (no ok kyllähän eläkeläiset maksaa veroja , mutta käyttävät kyllä kalliita palveluitakin)?
   Tämä kaupunki ei varmasti olisi nykyisensä, ellei hakametsän,pietolan jne. VUOKRAkerrostaloja olisi rakennettu aikanaan. Silloin osattiin päättää eikä jahkata, kuten nyt saamme koko ajan nähdä.

   Poista
  2. Silloin elettiin aivan eri aikaa. Kaikilla perjeillä ei ollut edes yhtä autoa.

   Poista
  3. Sitten tuli 80-luku, ja kaikki auton omistavat perheet muuttivat pois.

   Poista
 11. Java on pahuksen oikeassa. Hinnakkaita ovat uudet vuokratalot asukkaille ellei vuokria alenneta keinotekoisesti. Se taas käy verottajan kukkarolle. Jos kaupungissa toimitaan näin, ei uusista asukkaista ole hyötyä vaan haittaa uusikaupunkilaisille.

  VastaaPoista
 12. vuokrakerrostaloja kannattavien pitäisi katsoa mitä vuotta nyt eletään. ei 1970 luvun konstit toimi tänään.

  VastaaPoista
 13. Täs yst vast epäilijöille etteikö asunnot löytäisi vuokralaisensa
  "Uusia ja etenkin pieniä asuntoja tarvitaan, koska kakkosasuntojakin tarvitaan työntekopaikkakunnalla muun perheen olleessa edelleen perheen käyttämässä kodissa jossain muualla. Verotuksessakin huomioidaan ns. kakkosasunto määrätyin reunaehdoin."

  Tarkemmin näin eli
  Työasuntovähennys


  http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_ansiotulosta_ja_verosta/Tyoasuntovahennys_verotuksessa(12940)

  http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset/vuosikirjapaatos/1440072180798.html

  Samaa mieltä olen siitä että elinpuitteet pitää saada myös Ugissa kuntoon. Se vaatii kymmenien miljoonien eurojen velanottoa mutta onko vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 14. Tulossa
  näinkö vaikka että uudelle ____________ rakennetaan kahdeksankerroksinen kerrostalo, johon tulee yhteensä 52 vuokra-asuntoa. Asunnot ovat kooltaan 34,5–81 nelilötä. Pienimmät ovat yksiöitä, ja isoimmissa on neljä huonetta.

  Asunnot ovat valtion tukemia yleishyödyllistä vuokra-asuntoja. Asukkaat valitaan sosiaalisin ja taloudellisin perustein.

  Toisessa kuusikerroksisessa talossa voi olla yhteensä 36 yksiötä ja kaksiota, joiden pinta-alat vaihtelevat 31 neliöstä 43,5 neliöön. ARA-rahoitteisena kohtuuhintainen.
  Hankkeen kokonaiskustannukset ovat vajaat 12 miljoonaa euroa.

  VastaaPoista
 15. Turhaa rimpuilua asukkaiden saamiseksi.Lue tämä http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/paakirjoitus/paakirjoitus-tyhjenevien-maakuntien-suomi

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Suomessa on kasvatettu vuosia valtavaa kiinteistökuplaa, josta Aamusetin juttu on hyvä esimerkki. Suomessa investoidaan miljardeja tuottavaan teollisuuteen Äänekoskelle, Kemiin, Kemijärvelle, Kuopioon jne. ja samalla valtaapitävät suuntaavat nykyisiä velka- ja tulevaisuuden verovaroja mitään tuottamattomiin hallintokeskuksiin. Sote-uudistus on osa tätä pyramidihuijausta.

  Uskon yksityisiä vuokra-asuntojen rakentajia löytyvän , jos vuokra-asunnoille on todellista tarvetta. Johan Lakea oli tulossa tänne, mutta sen kaupunki muni kaavoituksen hitaudella. Kuten historia osoittaa, tästä kaupungista ei löydy osaamista arvioimaan asuntomarkkinoita. On viimeinkin lopetettava mutu-pohjainen haihatteluja ja kaupunkilaisten piikkiin tapahtuva kirveen hakkaaminen kiveen. Kaupunki keskittyköön lain mukaisesti toimimaan kaupunkilaisten parhaaksi.

  VastaaPoista
 17. Harmi, ettei tänne haluta uusia asukkaita. Ne kuitenkin olisivat pitkässä juoksussa piristäneet tätä kuolevaa kylää. Kukaan ei maksa vuokra-asumisesta enempää mitä omistusasuminen maksaa(ainakaan pitkään). Laitila korjaa siis tässäkin tapauksessa potin, koska siellä vuokra-asuminen ei ole niin kallista kuin ukissa. Ehdotus, että kaupunki ostaisi (tottakai verorahoilla, milläs muulla) vuokratalosta esim. 1-3 kerrosta on hyvä, ja vauhdittaisi rakentamista tämän ihmejossittelun sijaan. Tällä menolla vuokrien taso on monelle duunarille yksinkertaisesti liian korkea. Nämä on juuri niitä päätöksiä, mitä odottaisin valtuutettujen tekevän. Mutta helpompi on pitää positiivisuus-seminaareja, ja toiveajatella, että kuolevakylä saa muutaman lisävuoden ennen lopullista niittiä. Lapsiperheitä tämä kaupunki kaipaa, mutta eläkeläisiä valtuutetut tänne näköjään haluaa. Jos ei oteta velkaa vuokra-asuntoja varten, miten olis monitoimihalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. java ei halua asukkaita, muut on valmiita tekemään vuokrakerrostalon. ilman sitä tänne ei muuteta.

   Poista
 18. Ottakaa siihen Lakeaan yhteyttä uudelleen.

  VastaaPoista
 19. Kun katsoo kaupungin asuntojen vuokrahintoja, en ihmettele yhtään että vapaita asuntoja löytyy. Vuokra-asumisen pitää lähtökohtaisesti olla edes hieman omistusasumista edullisempaa. Kyllä 500-700€:lla asuntolainaa lyhentää näillä koroilla kohtuullisesti.

  VastaaPoista
 20. Älä unohda yhtiövastiketta ja omia ja taloyhtiön remontteja. Saatko omias pois kun myyt. Ja saatko myytyä

  VastaaPoista
 21. Ongelma ei ole meidän kalliit vuokrat vaan asuntojen halvat hinnat. Markkinointia, markkinointia ja markkinointia

  VastaaPoista
 22. Asuntoja, vuokra-asuntoja, tontteja, luontoa ja kehittyvää tulevaisuuden Ukia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "NYT PALLO ON MÖRNEN VINTILLÄ!"

   Mitä ikinä tarkoitatkin asialla niin Mörnen vintillä on tilanne täysin hallinnassa.

   Poista
  2. Mörnen vintillä ole mikään ollut hallinnassa Högön jälkeen.

   Poista
 23. "Laitila korjaa siis tässäkin tapauksessa potin, koska siellä vuokra-asuminen ei ole niin kallista kuin ukissa."

  Mihin tuo perustuu niin kerrohan tarkemmin
  Anonyymi30. joulukuuta 2016 klo 13.08

  VastaaPoista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Toivottavasti tuo oli joke. Sehän olisi tän kaupungin loppu.

  VastaaPoista
 28. Asioista voidaan vänkätä loputtomiin kun ovat mielipideasioita.

  VastaaPoista
 29. Kiitos vierailuista ja kommenteista! Jo 2011 valtuustossa Kari Koski otti muuttotappion esiin. Tuon jälkeen on tehty lukuisia esityksiä tappion kääntämiseksi voitoksi. Ikävä vaan ettei meillä piisaa eväitä eikä rohkeutta edes varovaisrealistiseen kehittämiseen - täyteen hulluuteen rahaa kylläkin uppoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Java, onko kaupungin osallistuminen vuokrakerrostalo(jen) hankkeeseen esim. 50% osuudella, täyttä hulluutta tässä tilanteessa?

   Poista
  2. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Jos tänne tehdään useita vuokrakerrostaloja niin onhan se täyttä hullutta, pitäisi saada päätökset ja toteutukset asioista, jotka saavat muuttoliikkeen aikaiseksi. Miksei oteta välittömästi yhteyttä valtakunnallisiin tai omiin alan toimijoihin - jos täällä on markkinarako, ne kyllä tekevät talot, jos taas ei ole niin lyömme kenties monennenko kerran asuntoasioissa kirveen kiveen.

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta. Valtakunnallisia toimijoita kiinnostaa tampere-turku-helsinki kolmio. Parakkifirmat ovat onneksemme olleet kiinnostuneita. Onhan ne sitten seuraavassa lamassa helppo purkaa.

   Tämä oli muuten hyvä:"pitäisi saada päätökset ja toteutukset asioista, jotka saavat muuttoliikkeen aikaiseksi". Ihan mielenkiinnosta, kuka/ketkä noin hurjia päätöksiä Uudessakaupungissa oikein tekee. Ja vielä Muuttoliike :), 600€/kk vuokra-kaksioihin...tai no positiivisesti ajatellen ugissa syntyy muuttoliike jo yhdestä perheestä.

   Taidan vaan käpertyä ukikuoreen ja mennä vaikka kahville. Korjaan Munkkikahville.

   Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 30. Häh ja täh kysyn nyt miten kirjoittaja voi poistaa omia kommenttejaan
  nämä eiliset???
  Tj30. joulukuuta 2016 klo 21.23
  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
  Vastaa
  Tj30. joulukuuta 2016 klo 21.25
  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
  Tj30. joulukuuta 2016 klo 21.26
  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 31. kokkeile, kyllä se onnistuu,. mutta mielummin hirteen kuin puihin.

  VastaaPoista
 32. En ole koskaan ollut juhlavuodenavausta surkeammassa tapahtumassa.

  VastaaPoista
 33. Mekin lähdettiin kesken pois näistä j u h l i s t a. Joutavaa taskulampun heiluttelua.

  VastaaPoista
 34. Harmitti mennä katsomaan minuutin taskulampun heiluttelua. Joillakin on omituinen käsitys juhlasta.

  VastaaPoista
 35. Miksi menit kun jo harmitti mennä katsomaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En saivartele ,ymmärrän kirjoituksia niin kuin ne kirjoitetaan.

   Poista
 36. Älä saivartele paksukainen. Juhli itse heiluttamalla taskulamppua, jos se juhlalta tuntuu. Älä houkuttele muita paikalle valoshowlla.

  VastaaPoista
 37. Komea ilotulitus pelasti muuten surkean tapahtuman

  VastaaPoista
 38. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jospa iloitaan siitä, että ilotulitus oli komea ja lähdetään muutenkin positiivisin mielin rakentamaan juhlakaupunkia.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!