sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

TYHJÄ KAUPUNKI EI TARVITSE TYHJÄÄ SAIRAALAA!

Tuntuu vähintään huvittavalta ja äärimmäisen surulliselta katsoa Hege Ween ja kumppaneiden vuodatuksia terveyspalveluiden poistumisesta sekä jopa syyn vierittämistä nykyisille päättäjille. Ensinnäkin pitkälti nyt päättäjinä hääräävät samat tyypit kuin aikaisemmin, jotkut heistä ovat istuneet vallassa jo vuosikymmeniä. Itse syy sairaalan lähtöön ei löydy salaliitoista, juonis tms., vaan omien päättäjiemme tekemistä ja toteuttamista karkeista virhearvioista.

Jos isoon bussiin ei piisaa matkustajia, vaihdetaan reitille pienempi bussi ja jos matkustajat vähenevät entisestään, loppuu kannattamattoman bussin kulkeminen kokonaan. Sama pätee sairaalaan, ne keskittyvät sinne, missä mahdolliset potilaat asustavat ja elelevät. Kaikki palvelut, niin yksityiset kuin julkiset säilyvät ja lisääntyvät, jos niille riittää käyttäjiä. Kaupungin osalta kehityksen suunnan määrää asukasluku. Uudessakaupungissa asukasluku väheni vahvasti ja vähenee edelleen, joten siksi meidän palvelutkin huononevat - TÄMÄ ON ITSESTÄÄN SELVÄÄ!

Sairaalan lähtemisen osalta on täysin naurettavaa puhua juonista tai vastaavista, syy tämänkin palvelun poistumiseen löytyy kaupunkimme vähentyneestä väestä, ei mistään muusta! Vuonna 1990 Uudenkaupungin asukasluvuksi kirjattiin 18 432. Kuluvan vuoden alun asukasmäärämme jäi 15 510. Kuten Alicenkadun näkymä todistaa väestökato vaikuttaa äärimmäisen murheellisesti paikkakuntamme kaikkiin palveluihin.

Kuten jo vuosia sitten totesimme ja varoitimme, valmistelumme sekä päätöksemme toivat menestyksen sijasta tuhoa, puutetta, kurjuutta ja lopulta vienevätvät kaupunkilaisilta sairaalankin. Mikäli valmistelun suunta olisi ollut päin vastainen, kaupunkimme sairaala todennäköisesti jatkaisi toimintaansa. Toteutetun politiikan ainoana hyvänä puolena voidaan pitää senioriväestön kaupunkiin muuttoa. Tämäkin syy tuntuu lähinnä takaperoiselta: Massiivisen laajan aktiiviväestön poismuuton seurauksena asuntojemme hinnat laskivat ja niinpä esim. Turussa asuntonsa myyneelle ja tänne muuttaneelle seniorille jää rutkasti käyttörahaa. Lisäksi kaksi isompaa, lähes tyhjilleen jäänyttä, asuntorakennushanketta, Kalannin kerrostalo ja Pietolan rivitalot, laskivat asuntojemme hintatasoa ja siten madalsivat muuttokynnystä kaupunkiimme.

Sairaalan lähdön myötä seniorien muutto Uuteenkaupunkiin tyrehtyy, koska tuskinpa juuri se väestönosa, joka muita todennäköisimmin tarvitsee sairaalapalveluita, halua muuttaa, toimivan julkisen liikenteen ulottumattomiin, mahdollisimman kauaksi sairaalapalveluista. Olemme, kiitos valmistelun ja päättäjien, pedanneet itsemme varsin haasteelliseen rakoon. Muutokseen vaaditaan muutosta niin päättäjiltä kuin valmistelijoilta. Eikä syytä kaupungin nykytilaan voi missään tapauksessa langettaa Hege Ween niskaan. Syyt löytyvät syvemmältä ja ajallisesti kauempaa haapanevuorilaisista, jotka ovat kymmenet vuodet keikkuneet vallassa ja päätöksillään terrorisoineet kaupunkimme asukkaiden elämistä plus olemista.

Sairaalan suhteen suurimpana virheenä voi pitää siltojen polttamista, huhu- ja salajuonijuttuja levittämällä. Meidän tulee viimeinkin ryhtyä kaupunkimme pitkäjänteiseen kehittämiseen. Siihen tarjoutuu nyt mainiot edellytykset. Velkaantuminen loppui viimeinkin ja taloutemme pistettiin kohtuulliseen balanssiin. Suurin valopilkku ja tulevaisuudenuskon todiste löytyy Tyrjyn rakentamasta kerrostalosta, joka myytiin ennätyksellisen nopeasti. Jos rohkeasti, mutta hallitusti ryhdymme entraamaan ja rakentamaan kaupunkiamme viihtyisämmäksi, tulee Uudestakaupungista väkisinkin muuttovoittoinen ja väenlisäyksen myötä sairaalapalvelumme kehittyvät plus lisääntyvät!

4 kommenttia:

 1. Onko Salossa ja Loimaalla sitten samat Javan esittämät argumentit.

  VastaaPoista
 2. Korjataan nyt vähäsen em alustuksessa olevaa "tietoa", jota jo kerran aiemmassa alustuksessa on jaettu. Po kerrostalosta näyttää edelleen olevan myynnissä useita huoneistoja. Nopeasti saatettiin myydä joitakin asuntoja, mutta ei kaikkia.

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja kommenteista sekä tiedon oikaisusta oikeaksi! Loimaalta pyyhkäisee Turkuun junalla reilussa tunnissa ja Salosta noin puolessa tunnissa, joten em. paikkakuntien joukkoliikennettä ei voi verrata junan osalta Uuteenkaupunkiin. Lisäksi Loimaalta ja Salosta pääsee junalla Kupittaalle, jos Tyksiin on tarvetta.

  Jaoin väärää tietoa, sillä äkkiä loppuunmyydyksi väittämästäni rakennuksesta löytyy ainakin viisi myymätöntä asuntoa:http://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/uusikaupunki?gclid=CjwKEAjw5vu8BRC8rIGNrqbPuSESJADG8RV0z7UOWuzfW1zzPmP8OH1QPLW67XciIt72k_VCfhAmbRoCQFLw_wcB&pag .Kiitos tarkennuksesta.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni erityisen tärkeä huomio po. sairaala-asiassa on se, että kaupungin houkuttelevuus ei todellakaan taida parantua sairaalan toimintojen alasajossa. Näinhän Valkonen totesikin kirjoituksessaan.

  Täällä ollaan tien päässä! Mutta. Jäihän meille edelleen junarata Turkuun, Kupittaallekin keskelle Tyksin uusiutuvia keskustoimintoja.
  Poliitikot voisivat lämpimikseen laskea, mitä maksaisi potilaskuljetukset junalla. Tännehän jää edelleen suuret toimitilat.
  Tiloja on Uki-Loimaa-Salo-Turku akselilla -logistisessa keskiössä Turun Kupittaan Tyks uusiutuvine toimintoineen.

  Tulikohan nyt muutaman vuoden vanhoihin henkilöjunan palautussuunnitelmiin Uki-Turku-välille uusi matemaattinen lataus? Toimi-/työnimeksi vaikka Tyksjuna 2020.
  JAa

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!