maanantai 3. marraskuuta 2014

TÖPPÄRIT OVAT KUNNISSA KUNNIASSA!

Jääkiekossa parempi pelaa huonoa paremmalla tasolla ja myös tienaa huonoa paremmin. Kukaan ei kyseenalaista paremmuuden suhdetta palkan suuruuteen. Vai oletteko joskus kuulleet jonkun vaativan suomalaisille III-divisioonan palaajille NHL:n palkkoja. Eipä ole näin käynyt, vaan paremmuus ja palkan suuruus kulkevat käsikädessä. Sama pätee kaikkeen urheiluun.

Niin ikään työelämässä ja yrityselämässä paremmat palkitaan huonompia suuremmilla summilla vai onko joku kuullut, että esim. jatkuvasti juttunsa häviävä lakimies tienaisi juttunsa lähes takuuvarmasti voittavaa kolleegaansa enemmän. Näin se on muillakin elinkeinoelämän ja työmaailman sektoreilla, tuloksesta maksetaan ja ruhtinaallisesta tuloksesta maksetaan ruhtinaallisesti.

Urheilussa ja työelämässä tulos ratkaisee. Yksikään mukavamies ei saa johtaa esim. ydinvoimalaa vain siksi, että hän on mukava mies. Tehtävään vaaditaan osaamista sekä pätevyyttä ja niistä maksetaan. Urheilussa ja normaalissa työelämässä ovat selkeät vaatimukset tai hommasta saa kenkää. Jo tehtävään valittaessa kiinnitetään huomiota osaamiseen ja pätevyyteen. Joskus haetaan työntekijöitä isolla rahalla vain siksi, että rekrytoija vaatii parasta ja haluaa pärjätä kilpailussa.

Koskaan jääkiekkojoukkuetta kasatattaessa ei valmentajaksi tai maalivahdiksi valita ketään sellaista, joka ei osaa luistella tai ei ole edes koskaan nähnyt jääkiekkopeliä. Eikä koskaan ydinvoimalanjohtajaksi valita tyyppiä joka tietää sähkön tekemisestä juuri sen kuinka polkupyörän dynamo toimii. Valinnat niin urheilussa kuin normaalissa työelämässä tehdään tulosvastuullisesti. Mikäli tulosta ei tulee vaihdetaan viimekädessä seuran tai yrityksen hallitus.

Uskon ettei kenelläkään ole pienintäkään ymmärtämisvajetta edellä esitetyn suhteen. Tulos tai ulos, on hyväksytty tulosvastuullinen toimintaperiaate. Entäpä poliittisten päättäjien johtamat organisaatiot, valitaanko siellä pätevin, noudateetaanko tulosvastuuullisuutta ja etsitäänkö tehtäviin parhaita tekijöitä? Jokaisen sopii katsoa ympärilleen ja pohtia esim. kunnallisen organisaation toimivuutta, jossa lautakunnat, hallitus, valtuusto ja jopa, lakisääteinen tarkastuslautakunta valvovat kaiken sujuvuutta.

Lain mukaan kuntien luottamushenkilöiden on toimittava kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi. Laki ei vaadi ainoastaan hyvää toimintaa luottamushenkilöiltä, vaan se edellyttää heiltä parasta mahdollista toimintaa. Toteutuuko kunnissa tai valtion tasolla lain henki parhaaksi toimisesta? Onko tulosvastuu se mittari, millä esim. kunnan toimintoja, luottamushenkilöiden tai virkahenkilöiden onnistumista mitataan? Jos näin on, niin väen vähentyessä kunnasta ja palvelujen huonotuessa sekä maksuja korotettaessa luottamushenkilöt ja virkahenkilöt vaihtuvat kunnassa!

Jossain kaukana, missä meri on etäällä rannasta, lojuu taantuva kaupunki, joka on myynyt miljoonilla kaupunkilaisten omaisuutta, ajanut alas kuntalaisten palveluita, nostanut veroja sekä taksoja ja siinä sivussa menettänyt lähes 20% asukkaistaan. Olisiko oikein, jos selkeiden epäonnistumisten ketjun seurauksena ja katkaisemiseksi  vaihdetaan luottamushenkilö- tai virkahenkilöjohtoa? Jos entinen meno saa jatkua, missä toteutuu lain vaatimus kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi toimimisesta. Onko koko päätännästä tullut muutamien tyyppien leikki/elvistelykenttä, jossa luottamushenkilöt pitävät kuntalaisille kalliiseen hintaa kiinni paikastaan ja turvaavat töppäilevien virkahanikilöiden työn loputtoman jatkumisen?

12 kommenttia:

 1. Vaaleissa neljän vuoden välein vaihdetaan automaattisesti päättäjiä. Mutta mutta muuttuuko mikään niin on toinen juttu.

  VastaaPoista
 2. Kirjoitit saman jutun jo neljä vuotta sitten...

  VastaaPoista
 3. Juu eikä Java haĺuakkaan enää vaikuttaa mihenkään asiaan, kunhan arvostelee, koska valtuuston paikka aina tyhjänä.
  Eivät muutkaan yhhen henkilön valtuustoryhmat ole paikkaansa tyhjäksi jättäneet.

  VastaaPoista
 4. Valtuutettu on Rainer Tähtinen eikä Java Valkonen. Arvostelua jos jotain nyt tarvitaan. Se pitää päättäjät ja virkamiehet hereillä.

  VastaaPoista
 5. Onneksi siellä on Timo A. Järvinen. En olisi uskonut, että kannatan joskus Kokoomusta, mutta hän on ainoa vastavoima (älyllinen) tälle Kosken nykyiselle ja menneelle ajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku kokee onnena, toinen sitten taas epäonnena.

   Poista
 6. Ukis.fi on erittäin hyvä tietolähde ja erittäin asiallinen ja kaikille on mahdollisuus kommentoida.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kuten olen aiemmin todennut, olen kaikki konstit yrittänyt aina aloitteita myöden, jotta pystyn vaikuttamaan. Kun se ei onnistu nykyoloissa, pysyn poissa. Nytkin poissaolollani säästin kaupunginrahoja varmasti 150€, kun en mennyt viettämään pitkää päivää valtuutettujen kanssa. Varmasti tulee ja aika piankin se kerta, kun uskon pystyväni vaikuttamaan - luonnollisesti silloin menen paikalle, mikäli jakkara on vapaa.

  VastaaPoista
 8. Euripides kirjoitti 6.11.2014 klo 17.40

  Joko U:gissa on tutkittu, miten hallintoa voidaan keventää esimerkiksi delegoimista lisäämällä ja muodollisuuksia karsimalla. Pelkkä juustohöylä merkitsee vain, että samat työt pitää tehdä pienemmällä porukalla eli suuremmalla kiireellä. VAI onko U:gissa ajateltu koko asia ?.

  VastaaPoista
 9. java pisti kolme pahaa kysymystä kirkkovaaliehdokkaille. Suurin osa ei varmasti vastaa, erottuu jyvät akanoista.

  VastaaPoista
 10. Javan pitäisi kysä helpompia. Onhan Jeesus Jumalan poika ja onhan Maria Jeesuksen äiti. Näihin saattaisi tulla paljon vastauksia

  VastaaPoista
 11. Ahneus on kova kaikissa elimissä.Lautakunnat,valtuusto ja hallituskin.Ainakin demarileirissä.Ennen demarikin uskalsi puuttua koviinkin asioihin pelkäämättä paikkansa puolesta.Katsottiin puolueesta riippumatta mikä on kaupungille parasta.Mutta,mutta.....Nykyään ei ole yhtään tervejärkistä demaria .....ainakaan Ukissa.Kuittaavat kyllä kokouspalkkiot...siinä ovat parhaita...ei voi valittaa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!