lauantai 8. marraskuuta 2014

PALKKOJEN JÄÄDYTYS ON TYPERINTÄ MITÄ NYT VOI TEHDÄ!

Kaikki on luovuudesta ajattelusta kiinni. Kun kiskot asetetaan näin, on niillä paha ajella ja raideliikenne hankaloituu väkisinkin.


On itsestään selvää, että EK:n Venäjä, Venäjä, Venäjä -neroilija ja puhehemies Häkämies kuuluttaa palkkamalttia vuoksiksi eteenpäin. Tästähän pojalle maksetaan. Hyöty palkkamaltista on hiukan toisenlainen, jos sitä pohditaan koko yhteiskunnan kannalta, sillä esim. julkisen sektorin palkat maksetaan pitkälti veroista.

Kuinkas käy, jos Häkämiehen vaatimus toteutuu? Emme voi Suomessa määritellä esim. öljyn tai soijan maailmanmarkkinahintoja saati edes vaikuttaa valuuttamme kurssiin, joten näiden muuttuessa lukkoon lyödyn palklatason ostovoiva saatta muuttua. Harvemmin tämä muutos tapahtuu ostovoimaa lisäten ja lähi tulevaisuudessa se EU:ssa laskee ellei peräti romahda.

Kun palkkojen ostovoima romahtaa, romahtaa myös palkoista maksettavien verojen arvo. Veroilla ei mitenkään pystytä rahoittamaan julkisia palveluja entiseen malliin, joten mitä tehdään? Nostetaan veroja, se on yleisin lääkkeemme. Ikävä vaan, että olemme kulkeneet tuon tien loppuun, sillä kansalla täytyy olla rahaa myös elämiseen. Entä auttaako kuntakenttäremontti?

Meillä on joillakin aloilla viiden vuoden irtisanomissuoja esim. kuntaliitosten varalle. Tämän johdosta säästömielessä kaavaillut kuntaliitokset eivät pelkästään kavenna demokratiaa vaan myös lisäävät säästöpaineita. Kun usein kuntaliitosten yhteydessä palkat suhteutetaan,  ne kasvattavat selkeästi kuntien kuluja viideksi vuodeksi.

Jos siis haluamme turvata tulevaisuudessa yhteiskuntamme toimivuuden ja esim. julkisetpalvelut, meidän on turvattava verotuotto, jolla po. palvelut rahoitetaan. Eikä tämä luonnistu millään mahtikäskyillä tai laeilla, vaan ainoastaan rahalla. Jos joku väittää toisin, on hän eksynyt Portugalin poluille ja Kreikan kujille!

Viiden vuoden irtisanommissuojan sijaan me tarvitsemme viiden vuoden kannattavuustakuun vientiteollisuuden investoinneille eli yhteiskunnan on taattava, että se turvaa yrityksen kannattavuuden ja työntekijöiden palkat niiltä osin, mihin valtiovalta voi puuttua. Käytännössä tämä tarkoittaa esm. energian verotusta, jossa määrätyt tuotteet ovat myyntihinnan osalta suurimmalta osin veroa. Näin turvaamme koko yhteiskuntamme säilymisen sellaisena, ettei ketään jätetä.

Luonnollisesti yhteiskunnan toimivuutta voi mekoisesti tehostaa järkeä käyttäen. Entinen ministeri Kyllönen oli hyvä esimerkki jämäkkyydestä, jolla pidettiin hankkeet kurissa ja kuosissa. Ministerit Räty ja  Laasonen-Grahn ova samoilla linjoilla, joten ei kaikkea ole vielä menettetty. Meidän pitää puuttua todellisiin ongelmiin eikä seurauksiin ja käyttää järkeä, muuten emme voi säilyttää elämisen laadukasta tasoamme.

Monet kunnan järjestämät palvelut ovat tarvitsijalle välttämättömiä, joten ne on tehtävä olipa sitten rahaa tai ei. Tämän vuoksi rahan on pakko löytyä jostain, emmehän voi loputtomasti toimia velalla ja kaataa kaikkia murheita heidän niskaansa, ketkä eivät enää saa velkaa vaan joutuvat maksamaan edeltäjien ottamat velat!

2 kommenttia:

  1. Kyllä joo. Kannattaa lukea ajatuksella. Java valaisee kansantalouden peruspilareita varsin mallikkaasti.

    VastaaPoista
  2. Palkka malttia suurpalkoille, eli yli 5000 e/kk

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!