Yrittäminen on yksinkertaisesti sanottuna sitä, että tahaa tulee enemmän kuin menee. Kun rahaa tulee rutkasti muuttuu yrittäminen onnistumiseksi. Suurin osa yrittämisestä perustuu perustarpeiden ja palveluiden myyntiin. Myynnin onnistumisen taas ratkaisee niiden laatu ja hinta.
Suurimmalle osalle yrittäjistä on ihan sama myydäänkö kaupungissa kerran tai kaksi vuodessa runsainmäärin lakritsaa ja t-paitoja. Elintarvikekauppiaat myyvät ruokaa sen mukaan, kuinka nälkä kurniin vatsaa. Kamerakauppias myy kameran, kun tarjous ja kysyntä kohtaa. Hammaslääkäri myy palvelujaan, kun jonkun hammasta särkee. Samaa luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.
Ei kukaan mene hammaslääkäriin juurihoitoon, osta kameraa tai käy ruokaostoksilla vain siksi, että kaupunkiin saapui lakritsakauppiaita. Paikalliset yrittäjät tarvitsevat asiakkaita ja mielummin uskollisia asiakkaita eli asukkaita. Tuskin kukaan kiistää sitä, että mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän yrittäjiä.
Yrittäjien kannalta uudet asukkaat tuovat kasvua eli muuttovoitto on se mitä yrittäjät haluavat. Pahinta mikä yrittäjää voi kohdata, on hänen toimipaikkakuntansa muuttotappio. Jos kunta menettää asukkaistaan 15 prosenttia, on kunnassa juuri tuon verran vähemmän ostovoimaa. Tilanne kiristää kilpailua ja laskevilla markkinoilla osa yrittäjistä häviää kokonaan eli he joutuvat pistämään lapun luukulle.
Luonnollisesti paikkakunnan työllisyys ja sen asukkaiden varallisuus vaikuttavat yrittäjien menestymiseen. Mitä paremmin paikkakunnan työväestö tienaa, sitä paremmin menee yrittäjillä ja sitä parempia ovat yrittäjien paikkakuntalaisille tarjoamat palvelut.
Mikäli kunnan elinkeinopolitiikka epäonnistuu ja se menettää asukkaita, on yrittäjien selviytyäkseen kyettävä korvaamaan pois muuttaneet asukkaat eli asiakkaat uusilla. Yrittäjien/yrittäjän on kyettävä tekemään jotain, jolla hän saa asiakkaat tulemaan kauempaa ostoksille. Pohjanmaalla on muutama varsin pieni paikkakunta, jossa näin on toimittu onnistuneesti.
Maailma muuttuu ja edellä esitetyt teoriat alkavat olla historiaa. Nettikauppa on tullut ja valtaa voimakkaasti markkinoita. Sen luotettavuus on kasvanut, siitä on tullut monipuolista ja se on muuttunut nopeaksi ja palvelevaksi. Kun vielä huomioidaan nettikaupan edullisuus, on sen huomiotta jättäminen selkeää realismin puutetta.
Nettikaupan murrosta tukee sähköisen median esiin marssi. Miksi ostaa pienemmistä valikoimista, kalliimmalla hinnalla ja hankalammin, jos on olemassa parempi vaihtoehto? Nettikauppa tulee ja tuo tavarat kotiin varmasti, nopeasti ja edullisesti. Siinä faktat, joita ei mikään muuta ja jotka muuttavat koko kaupankäynnin. Ei kukaan maksa viidensadan telkkarista kahdeksaasataa vain siksi, että kaupunkiin on kerääntynyt lakritsikauppiaita ja vastaavia.
Luonnollisesti tapahtumat tuovat paikkakunnalle väkeä ja lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä. Tapahtuman kasvaessa suureksi, se myös saa muualta tulevat ihmismassat nauttimaan tapahtumasta - tuolloin tapahtuman täytyy olla kaliberia Kotkan meripäivät tai Jyväskylän suurajot.
Paikkakunnalla, kunnan tai yhdistysten järjestämistä, pikkutapahtumista hyötyvät varsin harvat yrittäjät ja yritykset. Varmin hyötyjä on media, joka saa ilmoituksista varmat tulot välittämättä siitä, tuliko tapahtumaan ihmisiä tai ei. Jos tapahtuma vetää runsaasti väkeä, liityvät tuolloin hyötyjiin ravintolat ja huoltoasemat. Mikäli tapahtuma saa ulkopaikkakuntalaiset vieraat jäämään tapahtumapaikkakunnalle yön yli, myös majoitusyritykset liittyvät hyötyjiin.
Esim. toritapahtumat ovat mukavia kaupunkilaisile ja ne saavat mökkiläiset piipahtamaan keskustassa. Mutta jos nämä tapahtumat ovat jollekin päättäjälle niin tärkeitä, että niiden vuoksi on ajettava alas kuntalaisten peruspalveluja, irtisanottava kunnan työntekijöitä, nostettava veroja ja taksoja, on tällainen päättäjällä mielessä aivan jokin muu kuin tomiminen kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi!
Jos haluamme yrittäjien parasta, se on samalla parasta myös koko kaupungille - kyse on uusista asukkaista eli uusista asiakkaista. Kaikki muuttoliikettä kiihdyttävä on kaupungissamme torpattu ja sitä on jopa päätöksillä järjestelmällisesti jarrutettu. Lapset ja yleinen viihtyvyys ratkaisevat muuttamisen lyhyellä säteellä ja nämä olemme laimilyöneet. Pidemmältä muutetaan vaikka Talvivaaraan lähistön kauniiseen luontoon, siksipä, kiitos autotehtaan, kaupunkimme väkimäärä nousee edes jonkin verran.
Nyt kaupunkiin, Hotelli Aquariuksen lähelle, mahdollisesti nouseva kerrostalokaavailu on todellista yrittäjyyttä, joka lisää kaupungin matkailun majoitusmahdollisuuksia ratkaisevasti. Jos hanke toteutuu ilman kaupungin roolia rahoittajana tai takaajana voidaan puhua yrittäjyydestä, josta koko kaupunki hyötyy. Kaavaillun rakennuksen käyttäjilleen tarjoama merinäköala on ainutlaatuisuudessaan vetovoimainen ja ratkaiseva hankkeen onnistumisen kannalta. Kaupungin ainoaksi rooliksi jääneekin ettei maisemaa pilata humisevilla jättimyllyillä.
Hyvä kannanotto Valkoselta !
VastaaPoistaUudesskaupungissa tietysti on myös sellaista yrittämistä, mikä ei lainkaan ole rippuvaista asukkaiden määrästä tai heidän ostovoimastaan kuten : Yara, Vahterus, Autotehdas ja muutamia muitakin
VastaaPoistaKiitos viesteistä ja vierailuista! Pahoittelen, että ensimmäisessä kappaleessa rajaa yrittäjät liian epämääräisesti, mutta tarkoita tekstissä kaupunkilaisista ja muista yksittäisistä ihmisistä eläviä yrittäjiä. Meidän ongelmamme em. yrittäjä porukassa on se, että yrittäjien järjestössä valta on keskittynyt muutamille henkilöille, ketkä eivät edes ole yrittäjiä. Nämä käyttävät yrittäjäjärjestöä härskisti hyväkseen oman edun tavoittelussa.
VastaaPoistaEikö tämä Kari Koskikin ole yrittäjäjärjestön jäsen, tai ainakin oli. Varmaan kaikki toimi krikiittömästi kaupungin suuntaan ja päinvastoin. Se vaan on niin , että kaupungilla ei ole mitään velvoitteita jotain järjestöä kohtaan, nyt on syytä keskittyä lakisääteisiin toimiin. Kuntarahoitus Oy:llekin on niin paljon velkaa, että oikein pahaa tekee. Viimeiset miljoonat annettiin Yritys nimeltä Finndomo Oy:lle. Ja primus motorina toimi tämä Kari Koski.
VastaaPoistaKiitos käynneistä ja osuvasta kommentista! K Koski oli esittelijä, mutta päätöstä tehtäessä hänellä ei ollut yhtään ääntä!
VastaaPoistaKittilän kunnanvaltuusto on päättänyt erottaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän luottamuspulan takia.
VastaaPoistaSiinä nähdään miten rehelliselle ihmiselle käy nyky-yhteiskunnassa.
Paikallinen rikospoliisi päätti lopettaa tutkinnan hiihtohissi jupakassa, mutta valtkunnansyttäjä määräsi tutkintaa jatkettavaksi.
Ilmeisesti palojärvi lapissa liian suurikenkäinen, jonka varpaille ei ole hyppimistä.
Java kostaa törkeästi Haapavuorelle. Pitäisi kunnioittaa toisen tekoja ja saavutuksia. Haapavuori on uhrannut elämänsä Uudenkaupungin eteen.
VastaaPoistaMitä kostamista? mikä motiivi olisi kostossa?
PoistaEpäilen että Haapavuoren puoluetoverilla olisi kunnon motiivi.
On pakko tulla okein nimellä esiin; eköhän tuo Haapavuoren ylistys ole sentään aika kornia, muistan kun lehtimiehenä kävin aikanaan siellä valtuustossa, tamä uuno oli kuin "Burt Reinoldsin" vastanäyttelijä elokuvassa "Syvä joki"
VastaaPoistaKiitos käynneistä ja kommenteista! Mitä minulla on kostettavaa kenellekkään, kunhan kerrotaan tupahtuneet. Eihän sille mitään voi, jos hölmöt hölmöilee. Haapavuori on yhtä tärkeä kaupungille kuin pyöräilykypärä pyöräilijälle - sellainen kypärä, joka on valtanut viittäkymppiä alamäkeä kiitävän pyöräolijän silmille!
VastaaPoistaJava
PoistaMitä tarkoittaa sana -valtanut- ?
Muuten olen sitä mieltä, että onhan se nyt aika moraalitonta kirjoittaa jostain tapahtuneesta selkeiden näyttöjen vallitessa ja niiden edelleen ollessa. Ehkä olisi kuitenkin ollut säällisempää kirjoittaa jonkun vaan tuoneen johonkin kokoukseen jotain jolla taattiin jonnekin taas kymmenen bruttouutta työpaikkaa. Siis sillai laveasti -jotain jonnekin. Vaikka rautalanka-aidan takaa.
JAa
Lopeta nyt Java tuo naurettava ukis.fi. Ei sitä kukaan lue.
VastaaPoistaUuudenkaupungin sanomat paljon naurettavampi eikä sitäkään lopeta
PoistaMinäkin tiedän, että ainakin viisi minun lisäkseni lukee enkä tarkoita nyt U:gin päättäjiä
VastaaPoistaKiitos vierailuista ja viestyksestä! Pahoittele Juha virheellistä kirjoitusvirhettä. Niiden kanssa on oltava tarkkana, jotta ihminen pysähtyy pohtimaan sanaa ja sitä kautta sanomaa eikä putoa kokonaan kyydistä. Kyseinen sana on valahtanut.
VastaaPoistaUkis-fi:llä on tuhansia lukijoita, toivottavasti olemme lukijoidemme arvoisia, pystymme tarjoamaan heille totuutta ja ohjaamaan heidät kaikkialle, mistä totuus löytyy.
Vastine kommenttiin Anonyymi 18. marraskuuta 2014 14.23
VastaaPoistaLopeta nyt Java tuo naurettava ukis.fi. Ei sitä kukaan lue.
--------------
Selostus:
Ukis.fi- nimisen internet-portaalin lopettaminen ei onnistu yksin Javalta, koska sellaiseen tarvitaan hallituksen päätös. Lukemisarvionne portaalista on myös täysin väärä. Ukis.fi on mm. Googlen mukaan yksi eniten liikennöidyimmistä Vakka-Suomen alueen uutistapahtumien välittäjistä.
Ystävällisin lukuterveisin
Juha
Ukis.fi on erittäin hyvä ja selkeä, olen saanut täältä hyvää tietoa.
VastaaPoistaMielestäni parhaita sivustoja koko maassa.
Lukekaa oikein tarkkaan ao. linkistä otsikko ja jutun sisältö. Nyt menee sekaisin jo päivätkin. Peurakolarit olivat nimittäin tiistaina.
VastaaPoistahttp://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2014/11/maanantai-oli-peurakolareiden-paiva/#.VGy3OcngWu4
Taskistakaa nyt tietonne ei kaadetut puut mitään haapoja olleet vaan POPPELEITA
VastaaPoistaHaapuihin kuuluu niin haapa kuin poppeli. Vain olenko väärässä?
VastaaPoistaKuuluu samaan heimoon pajukasveihin haavankanssa mutta poppeli on poppeli ja haapa on haapa.kun erotellaan sitten erilohkoihin.
VastaaPoistaVaris ja Korppi kuuluu varpusiin
Paljon parjatun Ugin Sanomien tekstaripalstalta voi aina silloin tällöin löytää mielenkiintoisia, härskin poliittisen arjen todellisuutta kuvaavia kirjoituksia. Viimeksi tänään lauantaina oli erittäin mielenkiintoinen kirjoitus koskien sinä-minä ja puoluekaveri suhmurointia Varsinais-Suomen Sininauha ry:ssä. Häärii siellä(kin) näemmä sellaiset "veljekset", että luoja meitä ukilaisia heidän kaltaisiltaan suojelkoon kunnallishallinnossa.
VastaaPoistaJoskus odottaisi ukilaisten blogiaktiivien puuttuvan tämän tapaisiin ja vastaaviin asioihin, eikä aina veivattataisi menneitä.