Harvassa kaupungissa pääsevät urheilusta ymmärtämättömät ja jopa sen vastustajat valtaan saamoin kuin Uudessakaupungissa. Eikä tämä koske nykyistä valtuustokautta vaan po. trendillä on pitkä historia. Meillä ei urheiluun satsata ja jos sen nimissä jotain satsataan, se ei liity mitenkään suoraan urheiluun.
Olisikohan noin kymmenen vuotta aikaa, kun jäähalliin tehtiin reilun puolenmiljoonan euron remontti. Rahat käytettiin kahvioremonttiin ja liikuntarajoitteisten hissiin. Vain jokunen vuosi aikaisemmin jäähalliin oli rakennettu pukukoppeja, joissa vaatteet homehtuivat, niinpä nämäkin jouduttiin uusimaan.
Sorvakon urheilukentälle on kaavailtu jo reilut viisivuotta muhkean omakotitalon hintaista huusi/suihkukombinaattia. Tämä rakennus on saanut ja saa yhä odottaa itseään. Muistan hankkeen alun, sitä perusteltiin isoilla yleisurheilukisoilla, jotka toisivat yhden seuran pussiin rahaa. Ollaanko tekemässä rakennelmaa, jota tarvitaan muutaman kerran vuodessa ja joka on lähes 8 kuukautta vuodessa täysin käyttämättä?
Joku vuosi sitten kaupunki osti reilulla 20 000€ maa-alan. Tämä tapahtui "urheiluseuran" pyynnöstä. Niinpä tämä pyytäjä sai tehdä kyseiselle maatilkulle liikunnallisen investoinnin. Tämä investointi oli, kaupungin tyyliin sopivasti, miljoonan euron hintaan noussut ravintola.
Uudenkaupungin kaupungin urheilurakentaminen ei isommin edistä urheilua. Viime aikojen mittavin liikunnallinen satsaus Uudessakaupungissa on ollut tekonurmi. Sitäkään kaupunki ei suostunut tekemään, vaikka aikoinaan tarjolla oli Suomen edullisin ratkaisu. Viimeisenä isompana kuntana nurkillamme Uusikaupunki sai alimittaisen, käytettynä ostetun, tekonurmen. Tekohurmen osti ja rakensi UPK paikallisten yrittäjien tuella.
Nyt hallitus osoittaa oman tietämättömyytensä vaatien selvitystä sivistyspalvelukeskuksen tiloista, aivain kuin siellä olisi joku palloiluhalli piilossa. Tiloja pitäisi kysellä tekniseltä puolelta, siellä on kiinteistömassaa, jonka perään voi kysellä. Uudessakaupungissa säästettäisiin julma summa rahaa pelkästään sillä, että järjestettäisiin vaikkapa kiinteistöarpajaiset tai turhia tiloja lahjoitettaisiin ulkopuolisille. Näin kiiteistöjen kustannukset siityisivät toisaalle.
On vähintäänkin naurettavaa vaatia selvityksiä sivistyspalvelukeskukselta, joka on ollut kaupungissamme pelkkänä säästäkohteena jo yli kymmenen vuotta. Muistakaa tämä lähihistoriasta: Kun nuorille ei ole tekemistä, osaksi em. säästöjen vuoksi, syntyy siitä ongelmia. Muutama vuosi stten nämä ongelmat liittyivät ääneen. Mikä oli tuolloin istuneen hallituksemme ratkaisu ongelmaan? Hallitus ehdotti ULKONALIIKKUMISKIELTOA NUORILLE JA HEIDÄN ÄÄNTÄ PITÄVILLE VÄLINEILLEEN.
Kun seuraa tätäkin, voi kysäistä: Onko siis ihme, jos täällä asiat menevät enemmän kuin vähemmän poskelleen? Aluksi ajattelin, että olisi parempi, jos päättäjät jättäisivät Novgorogin matkasähläykset ja keskittyisivät ns. tärkeisiin asioihin. Lienee kuitenkin sittemminkin parempi, että he jättäisivät järkihommat muille ja kaupunki ostaisi heillä kolhoosiauton, jolla koko poppoo painuisi Novgorogiin!
Seuraava saattaa tuntua vitsiltä:
VastaaPoistaEhdotan, että ukilaisille liikuntatilojen käyttäjille ostetaan kaupungin piikkiin 10 uutta keskitason henkilöautoa tai kolme pikkubussia (sähkökäyttöisiä?) joilla määrätyt liikuntatilojen käyttäjät voivat vaikka kimppakyydeillä reissata naapurikuntien uutuuttaan kiiltäviin liikuntatiloihin. Asiaa voitaisi käsitellä jo nyt määrärahaesityksenä seuraavassa kaupunginvaltuustossa, jotta ensi vuoden talousarvioon saataisi määrärahat varmuudella budjetoitua.
Laskelma esityksen perusteeksi:
Jos uusi liikuntahalli maksaa vaikka 4 miljoonaa euroa, laskee sen päälle uuden rakennuksen 50 tulevan käyttövuoden ylläpitokustannukset korjauksineen ym. niin hallin pito maksaa nopeasti laskettuna 7-8 miljoonaa seuraavan 50 vuoden aikana.
Mutta mitä maksaa "liikuntahallimatkustusautojen" pito 50 vuoden aikana? Tässäpä pähkinä.
Ajanpuutteen vuoksi en laita tähän nyt nimeäni. Vinkiksi kuitenkin, että olen ennenkin esittänyt moista ajatusta, kun erääseen Kalannin alueella sijaitsevaan 100 vuotiaaseen, nyt suljettuun kouluun, esitettiin uuden liikuntahallin rakentamista 90-luvun lopulla.
Liikuntahallia ei rakennettu eikä ko. kouluakaan ole koulukäytössä.
Näin virkistävästi hellekelejä odotellessa ja hinkuhengessä. Tärkeintä kun ei ole halli vaan liikkuminen hallissa - vaikka kohoosiautolla Laitilan ja Vehmaan liikuntatiloihin.
Ai niin, sitten hallintosääntöäkin pitää täydentää em. autonkäyttövastaavien vastuista ja heidän päätöksenteon delegoinneista sekä autonkäyttövastaavien sijaisjärjestelyistä. Jään nyt miettimään, että pitäsikö autonkäyttövastaaville antaa myös kaupungin bensakortit.
Näin java Facessa, pitääkö paikkansa?
VastaaPoistaVuosi sitten kävin elämäni viimeisen kerran valtuustossa.
Nyt erkanen politiikkaan liittyvästä materiasta:
Sytytin juuri saunan pesää koulutuslautakunnan 2009 helmikuun esityslistalla,
ette voi uskoa kuinka kuumat ja isot liekit siitä tulee -
TULI KUIN SUORAAN HELVETISTÄ!
Kiitos vierailuista ja kommenteista! Näinhän se on ja olen perustellut sen jo aikaa sitten!
VastaaPoistaUkis.fi on nyt vuosihuollossa. Toimenpiteet kestävät jonkin aikaa.
VastaaPoistaHyvää Juhannusta!
Terveisin
Juha Aaltonen
Uusikaupunkilaista koulurakentamista: keittiö ja keittiö. Vuonna 2009 tehdyn päätöksen perustelujen mukaan, koulujen sulkeminen oli edellytys Viikaisten koulun remontille. Kuusi vuotta on mennyt ja remontteina anoastaan Pohitullin ja Viikaisten keittiöt. Ei juurikaan siis lapsille hyötyä.Hinnatkin on tuossa ajassa varmasti nousseet.
VastaaPoistaTäydennys. Kyllä niin suljettuihin kuin avattuihinkin kouluihin on tehty remontteja. Seikowiin, Kalannin ala-asteelle, Lokalahden ala-asteelle, Hakametsän ala-asteelle. Viikainen on tosiaan oma lukunsa kooltaan ja korjauskuluiltaan.
VastaaPoista